Whale Tale

DIGITAL CAMERA

Azoren: 02 – 12 augustus 2013

Azoren, Pico, 3 – 5 augustus 2013

Azoren landen
Het nieuwe bedrijf STAMP Travel Support van Kieke is up and running en er is een werkbespreking op de Azoren met Pico Sport. Eef kan hier en daar een dienst ruilen, neemt alle managementtaken mee en is Kiekes Personal Assistent (PA-er). We komen na een nachtje Lissabon (A) aan op de Azoren. Een vulkaan eilanden groep midden in de Atlantische oceaan. Ongeveer 1150 km van Portugal en zo’n 2000 km van de Verenigde Staten. Mooie groene kraters en grijze vulkanen in een indigo blauwe zee vol met wildlife. Heel naar…..dus!

01.1Pico eilandPico eiland

Na de landing op Horta (B) op Fajal, staat de taxi al op ons te wachten en scheurt ons met een noodgang door de idyllische straatjes naar de ferry. Rennend met de bagage kunnen we nog net aan boord van de vertrekkende ferry naar Pico eiland (C) springen.

Frank wacht ons aan de andere kant op. We logeren midden in Madalena (D). We hebben onze bagage nog niet gedropped of we moeten al op pad: Foto’s maken en kennismaken met het bedrijf, om strakjes op de vakantie-/duikbeurs te staan in NL.

Onze eerste whale watching is super. Gewone dolfijnen racen voor de boeg van de boot uit en zo nu en dan schiet er ééntje met een noodgang langs. De wit grijze Risso’s dolfijn laat zich ook zien en “breached” naast de boot.

De potvissen laten even op zich wachten, die zijn druk zo’n 1000 meter onder ons om een reuzen inktvis in de bek te slaan. Ze blijven zo’n 45 min beneden tijdens een duik. Dan doorbereken 3 grijze submarines het wateroppervlakte. De potvissen zijn de grootste tandwalvissen en snel te herkennen aan hun “blow”. Het spuitgat van een potvis bevindt zich namelijk op links en de blow gaat 45 graden zijwaarts. Het voordeel van potvissen kijken is dat hij na een tijdje loodrecht naar beneden duikt, wat inhoud dat hij altijd even zwaait met zijn staart voor hij de ‘deep blue’ in duikt! Nou dat kon niet beter beginnen!

06 Whale tail of taleWhale tail of tale

De volgende dag maken we een zgn. ‘check dive’ om te kijken of we wel mee mogen naar de mobula’s en de blauwe haaien. De duik was niet het probleem, maar pfffffff ….. brrrrrrr wat is het water daar koud! Met blauwe lippen en klappertandend verlaten we het water weer.

De volgende dagen volgen met een paar werkbesprekingen, afspraken maken, foto filteren en het bedrijf beter leren kennen.

 


Azoren, 6 – 8 augustus 2013

We scheuren 2 dagen over het prachtige eiland om alle toeristische attracties zelf te ervaren. Alle vuurtorens worden belicht vanuit ons perspectief. We brengen een bezoekje aan de walvis spotters op hun uitkijkpunten hoog in de groene heuvels. Van oudsher is dit een beroep hier op het eiland. Vroeger om de walvissen te lokaliseren voor de vangst en nu waar de whale watch boten goede kansen hebben op het spotten op het grote wild. Het doel is aangepast, het beroep hetzelfde. Het walvismuseum vertelt de hele geschiedenis van de walvisvangst in geur en kleur.

09 onderwegOnderweg

10 Prachtig PicoPrachtig Pico

Ook bewonderen wij de wijnvelden, die op de UNESCO world heritage lijst staan. Overal kruipen de wijnranken wild over de robuuste lava brokken. De lava houdt de warmte van de zon vast en de druiven worden daardoor lekker zoet en lenen zich uitstekend voor de lekkerste dessertwijn. Dat moesten we natuurlijk ff zelf proefondervindelijk nader testen bij een wijnfarm.

Echt lekkere strandjes zijn hier niet, maar daar hebben ze hier een goede oplossing voor gevonden. Rock pools of natural pools, de rotsen bakenen een stukje zee af, dan een trapje en een rotsplatform en je kan lekker zonnen en soppen in zee. Nadeel het ligt wat hard, voordeel nergens zand!

De vulkaan van Pico ligt steeds in de wolken, maar zo nu en dan kun je een fraai plaatje maken van de top met één van de 45.000 koeien ervoor.

We kruipen ook nog even de ondergrondse wereld van het eiland in. Hier loopt een heel netwerk van lava gangen onder de grond. Alle soorten gestolde lava kom je ertegen. Als we onze zaklampen uit doen staan we letterlijk in het aardedonker.

We gaan 1 dag naar Princes Alice Bank. De duikspot is een soort top van een onderwatervulkaan 40 meter onder het wateroppervlakte. Een geliefde plek voor Mobula’s (kleine familie Manta). Hier wordt het plankton door de oceaan stromingen omhoog gestuwd, naar de top van de vulkaan.

Het is zo’n 4 uur varen naar de plek, maar dan heb je ook wat. Er zijn wel strikte regels aangezien er veel stroming kan staan. Zo moet je het touw vasthouden als je duikt, anders drijf je met de stroming mee naar Amerika of zo.

Het is ongelooflijk helder en we kunnen de top van de vulkaan (de bodem in dit geval) zien. We bungelen lekker aan het touw en dan uit de “BIG BLUE” ineens zo’n 20 mobula’s, die langs ons vliegen. Je hoeft niet diep te duiken, alleen wat geduld en geluk en dan komen de mobula’s vanzelf langs. Een paar keer zelfs komt er ééntje een kijkje nemen naar die gekke zwarte dingen aan een touwtje. Als toetje wordt er nog even met deze prachtige dieren gesnorkeld om het feest compleet te maken.

DIGITAL CAMERAFly-by

DIGITAL CAMERAMobje

’s Avonds gaan we BBQen met de hele staf op een bijzondere plek. Bij de kliffen van lava kun je hier namelijk naar een natuurlijk concert luisteren van de Kuhl’s pijlstormvogels. Zij nesten in de rotsen en zingen als ze aanvliegen vanuit zee terug naar land hele grappige geluiden, terwijl ze over je hoofd scheren.

21 Pico vulkaanPico vulkaan

 


Azoren 9 – 11 augustus 2013

De wind zet aan en de zee is wat onstuimig, maar we varen toch nog 2 x uit om walvissen en dolfijnen te spotten. Helaas wordt er met dit weer niet met de haaien gedoken. Door de harde wind zijn alle wolken weggewaaid, wat ons mooie plaatjes oplevert vanaf de zee op de Pico vulkaan. We spotten de eerste trip twee potvissen en een paar dolfijnen.

De tweede keer laten de potvissen zich wel horen via de hydrofoon, maar geen succes boven water. Dolfijnen spotten we wel weer in alle soorten en maten. Atlantische vlekdolfijn, gestreepte dolfijn en de gewone dolfijn zijn van de partij. Dus we kunnen lekker los met de camera. Oefening baart kunst en op de deinende boot lukt het toch een paar dolfijnen in vlucht vast te leggen.

27 SchoonzwemmenSchoonzwemmen

De laatste dag gaat de wind een beetje liggen en kunnen we toch duiken met de blauwe haaien hier. Moet zeggen dat wij het wel een beetje omstreden vinden, want de haaien worden gelokt met een reukspoor van tonijn. Aan de andere kant haaien bioloog Eric Ritter, doet hier ook de Shark school! Timo een andere bioloog die mee is geeft ook aan dat haaien op geuren afkomen en dat het natuurlijk gedrag is. Na 2 uur varen en weer 360 graden water om ons heen wordt het beet uitgegooid.

Aan de andere kant van de boot zien we de eerst blauwe haai langs zwemmen. Maar die verdwijnt in de verkeerde richting aangezien het geurspoor de andere kant met de stroming mee gaat. Helaas, we dobberen lekker verder tot we nummertje 2 na een half uur spotten. Deze blijf langs de boot cruisen en onze hartje gaan wat sneller kloppen terwijl we ons in de duikgear hijsen. Je moet heel zachtjes het water in glijden, gelijk zo’n 5 meter zakken en aan het touw blijven hangen. De haai verdwijnt even als we allemaal in het water zijn, maar komt dan rustig alles inspecteren. Relaxed cruised hij langs terwijl bij ons the thrill groter wordt dan de fear.

DIGITAL CAMERAHaai met vriendjes

DIGITAL CAMERAEef met blauwe haai

Het blijft toch een beetje gek dat wij het water in plonsen terwijl er een kleine jaws rondcirkelt, toch……… ? De Jaws films hebben de haai niet veel goeds gedaan helaas en haaienvinnen soep help ook niet echt mee, want bijna alle haaien soorten zijn zwaar bedreigd!

Even voor de statistieken en wereldwijde opgeblazen bullshit verhalen over haaien. Op jaar basis zijn er rond de 10 fatale haaien ongelukken wereldwijd door bull, white and tiger sharks; de grote broertjes van de blauwe. Koeien daarentegen maken zo’n 100 dodelijk slachtoffers per jaar. Om maar niet te spreken over carcrahes, schietpartijen en oorlogen, die wij mensen veroorzaken. Dus… Haaien duiken is cool!

DIGITAL CAMERAWat een gaaf beest

Deze blauwe haai heeft een acceptabel formaat (en lekker bekkie met scheermesscherpe tandjes) voor ons, tussen de 2 & 3 meter. We genieten volop tijdens de duik van ons nieuwsgierige grijze vriendje. Hij komt steeds een beetje dichterbij en nadert ons op zo’n 30 cm afstand. De camera draait overuren om deze knappert vast te leggen. Na zo’n 40 minuten zwemt hij de diep blue weer in en klimmen wij weer aan boord. Het was een mooi avontuur om mee af te sluiten.

34 Alive kicking and 10 fingersAlive kicking and 10 fingers

Hier nog twee prachtige filmpje van boven- en de onderwaterwereld voor Azoren reisinspiratie!

Gemaakt door Pico Sport Azores en Nuno Sá:

2 Comments on “Whale Tale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest

Share This