Woestijn of strand… overal Zand!

Peru: 15 – 29 mei 2011

Peru, Nazca, 15 – 16 mei 2011

Peru landen
Na een lange rit met de bus door de Peruaanse nacht komen we ’s ochtends vroeg aan in het stoffige Nazca (1). Gelukkig hoeven we niet op onze kamer te wachten, maar kunnen we gelijk even bijslapen.
’s Middags belanden we midden in het feestgedruis. Het is de verjaardag/herdenkingsdag van de Duitse Maria Reiche; een vrouw die heel haar leven heeft gewijd aan het bestuderen van de beroemde Nazcalijnen.

Kieke en Sander voelen zich niet zo fijn dus gaan snel weer terug naar bed.

 

De volgende dag gaan we met Adrian, een gids, op pad. Eerst naar de uitkijkpunten en torens om de immensheid van de Nazcalijnen (A) te bewonderen. Vanuit de uitkijktoren kunnen we de boom, wat eigenlijk zeewier moet voorstellen en de hand, ofwel de kikker, zien. De Spanjaarden hebben hier in het verleden de namen gegeven aan de hand van de vorm, maar wat de Nazca’s betreft hebben de figuren te maken met de verering van zee of water, omdat die zo belangrijk waren in deze stoffige woestijn plek. De lijnen zijn geogliefen.
De tekeningen worden gemaakt door materiaal weg te halen.
SONY DSC

In dit geval hebben de Nazca’s de stenen geruimd in de woestijn, waardoor er een soort van ploeglijn ontstaat en dat over honderden of duizenden meters. De tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen zijn goed bewaard gebleven. Het is hier zo droog en bijna altijd windstil, zodat de lijnen duizenden jaren hebben kunnen overleven.

SONY DSCHand of kikker

Na de lijnen brengen we een bezoek aan het huis van Marie Reiche waar al haar wiskundige berekeningen en tekeningen hangen. Zelf is zij op 95-jarige leeftijd hier in de tuin begraven. Het graf is prachtig uitgedost met bloemen, die de afstammelingen van de Nazca indianen gisteren hebben gebracht om haar te vereren.

SONY DSCPalpa figuren

Ook kijken we nog naar de Palpalijnen (B) ietsje verder op en bezoeken we de Chauchilla (C) begraafplaats van de Nazca’s, die bijzondere mummies bevatten. Het droge klimaat heeft de mummies in bijna originele staat behouden. Naast de geraamtes kwamen ook kleren, haar en vel in redelijke staat boven zand (water).

SONY DSCNazca graf

 


Peru, Haucachina, 17 – 18 mei 2011

We nemen de bus naar Huacachina (3).Een sprookjesachtige oase midden in de woestijn vlakbij Ica. De Oase is omringd door hoge zandduinen en is een heerlijk plekje met groen tussen al dat stof en zand. Aan het einde van de middag gaan we mee met de sandbuggy de hoge duinen in. Een erg spectaculaire rit, die veel stof doet opwaaien. We rijden bijna verticaal de duinen op en racen dan weer met een noodgang naar beneden. Daarna zijn wij zelf aan de beurt. Kieke is helemaal hyper. Sandboarden van de hoge duinen af! Sander en Eef rijden sleetje op hun buik en gaan als een ongeleid projectiel over het zand. Ook Kieke gaat nog een paar keer headfirst. Na de adrenaline thrill bekijken we de zonsondergang over de zandzee met een biertje in de hand en een hoop zand in onze onderbroek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZonsondergang over de zandzee

De volgende dag moeten we vroeg op om een bezoek te brengen aan de Ballestas eilanden (D), die bij Paracas (4) voor de kust liggen. De eilanden zijn afgeladen met verschillende soorten zeevogels. Het ziet zwart van de aalscholvers, die uitvliegen voor hun dagelijkse visuitje, boven ons in de lucht. De pelikanen scheren in formatie langs. De Jan van Genten spelen wie maakt het grootste bommetje en schieten vlak langs de boot het water in. De pinguïns zijn een beetje in de minderheid en staan lekker warm te worden in de ochtendzon op de rotsen. Ook de zeeleeuwen kijken ons met grote kraalogen aan als we vlak langs ze varen. Ofwel we kijken onze ogen uit met zoveel actie om ons heen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABallestas eilanden

SONY DSCJan van gent

De middag relaxen Eef en Sander lekker bij het zwembad in de oase, terwijl Kieke te veel energie heeft. Ze maakt nieuwe vrienden maakt met Pepe de huis papegaai en is met de camera op jacht naar het ultieme kolibrie shot. Je moet er wat voor over hebben..! vervolgens hangt ze samen met de kolibrie in de bougainville.

 


Peru, Lima, 19 – 23 mei 2011

Tegen de avond komen we weer met de bus Lima (5) binnen. We zijn bekaf van het mooi en enerverend rondje Peru. De volgende dag moeten we alweer afscheid nemen van Sander, die we naar het vliegveld brengen. Snik! Het is ontzettend leuk geweest en het blijft bijzonder om zo ver weg “bezoek” van thuis te mogen ontvangen.

De volgende 2 dagen hebben we een hoop foto’s uit te zoeken en moeten er nieuwe plannen gemaakt worden. Na een kort beraad besluiten we de rest van noord Peru te skippen en rechtstreeks de bus naar Mancora te nemen op de 23ste. Hoog tijd om te gaan relaxen.

 


Peru, Mancora, 24 – 29 mei 2011

We komen knetter vroeg aan in Mancora (6) (strand) na een ritje met de nachtbus. We hangen de halve dag bij het zwembad, want de kamer moet nog vrij komen. Gelukkig is het weer prachtig en kleuren we een beetje bij terwijl we in een nieuw boek duiken afgewisseld met het zwembad.

De volgende dagen doen we helemaal niks. Vakantie in de vakantie… en… verwerken we alle indrukken van de afgelopen tijd.

De laatste dag hebben we weer een gezellig weerzien met Rob en Sanne. Ook ontmoeten we Dorian en Arnold en gaan met alle verschillende reisverhalen samen een hapje eten.

5 Comments on “Woestijn of strand… overal Zand!

 1. De ene foto nog mooier dan de andere. Ongelooflijk. Geniet er nog van zolang je kunt.

 2. Hebben jullie ook nog zand tussen je tanden en inje broekzaken….. …… Laten we het een mooi souvenier noemen.

 3. Lieve meiden, ben zojuist weer helemaal bijgelezen en gekeken, wat een heerlijk tijdverdrijf is dat toch. Erg genoten van Peru (en maar een heel klein beetje jaloers op Sander). Vooral MP en condors erg indrukwekkend, en helemaal weg van vicuna’s (aangezien helaas mijn eigen pluizenbol er niet meer is). Mis wel de foto’s in klederdracht, maar de foto van Eef op haar buik sjeesend van zandduin met schitterende achtergrond maakt veel goed. Geniet nog enorm, veel liefs, Xx

 4. Wauw!

  Wat een verhalen weer, super! Ik zit nu in de nacht op het EZ, ff een moment rustig, en wat is jullie site dan heerlijk om bij weg te dromen..
  Geniet ervan kanjers, want helaas begint het nu te korten, en wat is het mooi daar!

  Liefs, Lin xx

 5. Wow EEF,
  ik ben niet zo reislustig, maar het begint na het bekijken van jullie foto’s overal te kriebelen.
  Terugkomen lijkt me geen optie, doorreizen meiden..
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *