Wie kijkt er nou naar wie?

Uganda: 04 – 10 augustus 2010

Uganda, Entebbe, 4 augustus 2010

Oeganda
Wederom komen we midden in de nacht aan in Entebbe, maar tot onze opluchting gaat het douaneritueeltje een stuk sneller en vriendelijker. Jolanda, een vriendin van ons uit Curaçao, die het Afrika avontuur met ons mee gaat is er al en komt ons ophalen om 4 uur ’s nachts. Midden in de nacht moeten we een hoop bijkletsen onder het genot van ons eerste “Nile” biertje. Gebrouwen van het water waar de Nijl hier in Oeganda ontspringt. Ofwel het Tssssjjjjjj…… geluid klinkt ons uit de halve liter flesjes prima in de oren. Toch maar even in bed gedoken, want ondanks dat Afrika maar 1 uur tijdsverschil heeft lijkt het alsof we een flinke jetlag aan het creëren zijn. Na ons schoonheidsslaapje kletsen we de rest van de dag het hele jaar bij en genieten we in de mooie tuin van het guesthouse.

 


Uganda, Entebbe, 5 augustus 2010

Vandaag gaan we op onderzoek uit. We lopendoor de stad (nou ja stad …. 3 straten) op zoek naar een cafeetje dat aan Lake Victoria ligt, als drie dappere dodo’s, toch wat op onze hoede. Nou is de temperatuur zo dat het meer toch erg aan ons trekt……. Maar nee, de bilharziaworpjes, die eitjes in je nieren leggen en de larfjes die daarna je ingewanden rustig verorberen, zijn toch ondanks hun onzichtbaarheid…… aanwezig. Dus slaan we deze aanlokkelijke zwembeurt netjes over zittend met een colaatje aan de waterkant.

 


Uganda, Entebbe, 6 augustus 2010

Het plan was om bij het hotel verder op even een bommetje te maken in het zwembad, maar we voelen ons niet helemaal op ons gemak omdat we gevolgd worden door een jongen die bij het hostel werkt. We keren op gevoel om…….. uiteindelijk blijkt dat de zoon van de eigenaar te zijn, die verlegen zit om een praatje omdat hij wat kortsluiting in zijn hoofd heeft. Dus het wordt een prima rustdag. We doen maar aan psychische hulpverlening voor de zoon van de eigenaar, die echt de weg kwijt is. Volgens ons is hij hartstikke gay, maar ja in Oeganda staat daar zowat de doodstraf op, dus rede genoeg om depressief te zijn en je niet geaccepteerd te voelen. Hij heeft zich dan ook al een keer overgoten met benzine en zichzelf in de fik gestoken…. Triest , maar waar! Hij blijft vreemd, maar ontdooit een beetje en we bereiken ons doel, na een glimlach van hem.
’s Avonds krijgen we vers gevangen Tilapia te eten van de BBQ. De elektriciteit is uitgevallen, maar dat zijn ze hier wel gewent. We krijgen de hele vis op ons bord en we moeten die zorgvuldig ontleden i.v.m. de grote hoeveelheid graten…….. Niet te doen met bestek, dus vervallen in de traditionele Afrikaanse manier om vis te eten…. gewoon met je handen.

 


Uganda, Kibale Forest, 7 augustus 2010

Vanochtend worden we opgepikt door Patrick onze chauf en … warempel, een Afrikaan die gewoon te vroeg is voor zijn afspraak. We hebben een 4×4 Jeep waar het dak van open kan. We stuiteren door Kampala en zigzaggen tussen alle loslopende dieren en gaten in de weg door. Daarna rijden we over een waanzinnige weg voor Afrikaanse begrippen. We krijgen natuurlijk gelijk even auto pech… Het dopje van de radiator trilt los en de motor raakt oververhit. Effe wat nieuw koud water erbij en daar gaan we weer tot de het metertje weer HOT aangeeft. In Fort Portal dropt de chauf ons voor de lunch en laat na een half uurtje trots zijn nieuwe aanwist, het nieuwe dopje, zien. Na Fort Portal duiken we van de verharde weg af het oerwoud in en is het goed dat we de gordels vast hebben i.v.m. heftige wegturbulentie om het dak dat ons hoofd soms op millimeters nadert te ontwijken. We komen aan in een super oerwoudkamp (Kibale Forest). We slapen wat onrustig met alle jungle geluiden in een safaritent midden in het bos.

SONY DSC

De toilet ziet er op het eerste gezicht normaal uit…..maar…… i.p.v. een stortbak staat er een emmer rode aarde met een schepje. Het doortrekken is hier vervangen door het ritueel te begraven. Ook het douchen gebeurt via een ophangsysteem waar goed over na is gedacht. Je meldt bij de bar dat je wilt douchen, 10 minuten later sluipt er iemand om je tent met een dampende emmer water en roept dan van achter de tent. “Your shower is ready “ en takelt de bak die hij met warm water heeft gevuld hoog de lucht in. Snel uit de kleren en ondertussen wat muggen van je lichaam houden (die natuurlijk hun kans schoon zien zodra jij poedeltje naakt op weg bent naar de douche), want je hebt precies 10 liter douche water…….

 


Uganda, Kibale Forest, 8 augustus 2010

We staan vroeg op want vandaag gaan we op wandeltocht naar de Chimpansees, die hier verder op in het oerwoud wonen. Het is gelijk prijs als we beginnen. Een hoop gekrijs en gegil komt ons tegemoet vanuit de boomtoppen. Een valhelm zou hier ook niet onhandig zijn, takken, vruchten en uitwerpselen komen van grote hoogte naar beneden. Soort van verticaal trefbalspel spelen wij op de bodem van het bos. We volgen de geluiden over de smalle olifanten paadjes, waarna we de leider van de groep op de grond aantreffen. Deze bestudeerd ons eerst even en daarna gaat hij rustig zijn eigen dingen doen … terwijl wij vol bewondering onze naaste familie bestuderen.

SONY DSC

Ja, 98,7% van het DNA schijnt overeen te komen…….. We hebben inderdaad een hoop gemeen. Vooral de mimiek spreekt boekdelen. We komen steeds meer Chimps tegen, moeders die hun baby’s voeden, liefdevol bewonderen en knuffelen. Puberchims lekker stout spelend en die de kneepjes van het chimpvak moeten leren, mannetjes die hun testosteron laten gelden en als een beest het halve bos afbreken, opa’s en oma’s die rustig hun kostje bij elkaar scharrelen. Bijzonder om een kijkje te mogen nemen in hun bos en hun leven. ’s Middags gaan we nog een wandeling maken om het moeras bij een dorpje in de buurt.

SONY DSC
_61

SONY DSC


Uganda, Queen Elisabeth Park, 9 augustus 2010

We hebben een korte rijdag waarbij we ons verplaatsen van tropisch regenwoud van Kibale Forest naar de savanne van het Elisabeth Park. De weg is best oké al zitten er zo hier en daar gaten in ter grootte van een badkuip en niet van te voren aangegeven vluchtheuvels, die achteraf geen uitleg meer nodig hebben. Het bushcamp ligt midden in de savanne aan een prachtig meer vol nijlpaarden en watervogels.

_29
_17

We komen rond lunchtijd aan en er ontstaat een hoop onduidelijkheid bij de kampstaf. Het is een soort van overboekt…. wat ze dan niet durven zeggen…. uiteindelijk wijzen ze ons tentjes achteraf aan op het chauffeursveldje vol met muggen en andere insecten. Ben wel goed, maar niet gek. Al onze armharen gaan overeind staan, want het klopt allemaal niet. We kunnen er alleen nog niet helemaal de vinger op leggen, want we gaan gelijk een boottocht maken op het meer. Een super tocht met veel beesten. Nijlpaarden, krokodillen, olifanten, buffels en watervogels in alle kleuren en maten. We ontdekken ook nog een dood nijlpaard die door een grote krokodil aan flarden wordt getrokken. Verder heerst er onder de nijlpaarden en ware babyboom, want overal zien we roze baby nijlpaardjes, die meer wat weg hebben van een klemgezeten varkentjes dan dat er iets nijlpaards aan te bekennen is. Het is schattig om te zien hoe zo’n lomp nijlpaardvrouwtje zo teder kan zijn met zo’n lelijk hompje vet op pootjes. Daarentegen voldoen de papa’s wel aan het stereotype en pletten geregeld hun pasgeboren zoon of dochter uit lompigheid.

SONY DSC

SONY DSC

Heerlijk om buiten te zijn tussen al die bijzondere dieren die ook allemaal zo goed te benaderen zijn vanuit de boot.
Maar terug op het kamp is er nog niet veel veranderd aan de kampeersituatie, maar wij hebben in ieder geval een slaapplek voor de nacht. We worden naar onze tent gebracht door een watchman, die geheel op de hoogte is van rondlopend wild om onze tent…. zoals nijlpaarden die een nachtelijk grasmaai uitstapje maken net in de voortuin van onze tent of nieuwsgierige hyena’s opzoek naar wat eetbaars of olifantjes die per ongeluk niet oplettende toeristen pletten. Bij ons nederige stulpje aangekomen moet er nog wel even wat improvisatietalent aan te pas komen voor we de ogen relaxed kunnen sluiten. Provisorisch hangen we onze klamboe op met tyrap in de tent nadat we eerst wat beestjes hardhandig geplet hebben en de tassen weer veilig hebben dichtgemaakt zodat er geen ongenodigde gasten toevallig een slaapplek vinden tussen onze kleren.

De hyena’s zingen een duet met de nijlpaarden als toegift.

SONY DSC

 


Uganda, Queen Elisabeth Park, 10 augustus 2010

Na een wat onrustige nacht, doen we om 5 uur ’s ochtend een soort memorie met handicap. Het is nog pikkedonker en wij moeten ons eerst bevrijden uit de klamboe, daarna opzoek naar alle spullen die mee moeten op gamedrive zonder dat je gestoken wordt door een mug in een ruimte van 2 bij 2 meter waar ze ook nog eens 2 bedden in gepropt hebben. In alle vroegte gaan we op gamedrive door het park. Alleen 3 dagen geleden hebben ze de helft van het park platgebrand om de grond weer vruchtbaar te maken…..voor ons pakt dat minder vruchtbaar uit. We zien wel wat wild (‘game’), maar de meeste dieren zijn natuurlijk voor de brand weg gevlucht. Het stuk wat afgefikt is bedraagt zo de provincies Utrecht en Noord-Brabant bij elkaar….

SONY DSC

’s Middags gaan we opnieuw opzoek naar chimpansees dit keer in de Kyambura Gorge, een aard scheur in de savanne dat zich heeft ontpopt als een oase van tropische regenwoud. Prachtig om zo de aarde in te wandelen…. alsof je zo de set van een natuurfilm in wandelt. Bladeren zo groot als stoelen en de mooiste bloemen komen we tegen op de wandeling. Na een kwartiertje vinden we een moeder chimpansee met haar 3 weken oude baby. Een bijzonder nieuwsgierig ding dat net zo hard aapjes kijkt tussen de bladeren naar ons als wij naar hem . Af en toe laat hij een van zijn nieuwste slingertrucs zien of klimt bij mama op schoot om zich te goed te doen aan moedermelk. ’s Avonds doen we ons te goed een mooie zonsondergang en de meest waanzinnige sterrenhemel die je je maar wensen kan.

SONY DSC

18 Comments on “Wie kijkt er nou naar wie?

 1. Super leuk om jullie zo te volgen…. En al je favoriete aapjes gezien. het leest heerlijk zoals Kieke schrijft. Ga door en enjoy!
  -xx-

 2. Hoi allebei,

  volgensmij zitten jullie nu online, had het vorige verslag net gelezen en nu kwam deze er achteraan, leuk!
  Ontzettend leuke verhalen, zo leuk geschreven ook. Je kunt inderdaad de glimlach niet van je gezicht houden…
  Klinkt erg goed allemaal, doe onze familie de groeten van ons!

  Dikke kus, Heleen

 3. Het verslag zorgt, dat we a.h.w. zo met jullie meelopen, door de jungle, het oerwoud en ook het douchen…alles beleven we mee, blif genieten, doen wij ook van jullie belevenissen,
  jambo…Gera.

 4. Ha Wereldreizigste rs!! Wat een mooie dingen hebben jullie al gezien… geniet ervan! Nou, Ouddorp was ook avontuurlijk hoor (zie mail…) Liefs, Cécile

 5. Hey meiden, echt leuk om zo alles van jullie reis te kunnen volgen! Lijkt me geweldig, zo al die dieren van dichtbij te mogen bekijken, vooral de chimps… Geniet ervan!!

  Dikke kus, Juud

 6. Hee Eef en Kieke,

  Kom gewoon terug………. .jullie hebben al stof genoeg voor zoveel verhalen………

  Geniet!!!

  Ria

 7. Hallo meiden,

  Blij te lezen dat het zo goed gaat met jullie. Mooie verslagen hoor. Nog heel veel plezier en geluk samen.

  Groeten, Bertus

 8. Ha meiden.Terug van vakantie ga ik genieten van jullie verhalen.Net of ik ook een beetje meereis. Geniet ervan!

 9. Ooooh wat klimkt het allemaal heerlijk! Jullie hebben zo te lezen een goede start gemaakt, leuk geschreven ook!
  Lieve lieverds wij volgen jullie.

  Dikke zoenen van ons

 10. Beste Kieke en Eef, Nu het weer wat minder is neem ik tijd voor “binnen activiteiten” Het lezen op jullie site is er daar één van. Prachtig, bedankt voor al dat moois !!!!

 11. Hey Zussen, net even 15min van de baas z”n tijd gebruikt om even helemaal op te gaan in jullie verhalen. Maar helaas, geen jungle en chimps hier. Wel vergaderen met collega”s, bijna het zelfde Wink

  Kan niet wachten op de volgende story! Geniet, ook een beetje voor mij…

 12. Volgens mij hebben ze deze dieren ook in Frankrijk. Ik herken de foto”s duidelijk.Die apen natuurlijk. Voor de rest weinig herkenning en dat maakt jullie verhaal geweldig.
  pas goed op elkaar.

  Liefs

 13. Hoi tante eef en tante kiki,
  volgens papa en mama maken jullie veel mee en ze moeten erg lachen om jullie verhalen.
  We kunnen niet wachten om te skypen. Vandaag nog met pepi geskyped.
  dikke kus tijn en jorn

 14. Lieve Eef en Kieke, we genieten nu al enorm met jullie mee. Wat een geweldige foto”s ook. Ik voel de volgende agenda”s komen! En kleine tegenslagen horen er natuurlijk ook bij. Zolang je dan ook maar goed beloond wordt met geweldige(jonge )dieren dan is het goed hè! We wensen jullie de mooiste droom die jullie je maar kunnen wensen.
  Heel veel liefs uit de verbouwingszooi van ons. We zijn niet jaloers!!!!

 15. Mooi, mooi, mooi!…
  en nog maar net vertrokken….g aaf hoor allemaal.
  Geniet, geniet, geniet!
  Kussen
  Marion (dikkie dik)

 16. Hoi Kieke,

  We hebben elkaar dan nog nooit mogen ontmoeten, maar vind het wel bijzonder om je reis te volgen!
  Ook vanuit Sydney (waar het al niet eens zo slecht vertoeven is) begint de reislust alweer te kriebelen..
  Pas goed op Eef, “t is een toffe meid!

  Ivo

 17. Hi lieve meiden,

  WOW, jullie reis is nog maar net begonnen en nu al onvergetelijk volgens mij! Geniet van alle moois & elkaar, blijven jullie met heel veel plezier volgen!

  Liefs Tom & Eus

 18. Lieve meiden, wat een indrukken allemaal, houd genoeg ruimte over in jullie koppie voor de rest van de reis,gelukkig slaan jullie alles op op de mail…en wij mogen mee! Dank je wel, maak jullie droom verder waar, stap voor stap! Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *