Watervallen, Gletsjers en IJskontjes

IJsland: 13 – 16 juli 2015

IJsland, Höfn 13 juli 2015

IJsland 2
Vandaag rijden we door de Oostelijke fjorden. Het moet hier prachtig zijn, vooral de uitzichten … alleen wij zien geen hand voor ogen. Dikke mist en wij lijken met onze bolide door de wolken te drijven met 30km per uur … We slaan de beroemde bergpas 939 om de weg af te snijden ff over. Helaas … De rondweg is al genoeg uitdaging voor vandaag. Na een lange vermoeiende rijdag stranden we in Höfn, op een afschuwelijke campsite. Je weet wel ééntje waarvan de beste plekjes met pionnetjes zijn afgezet voor ANWB campertrip … Dus we staan redelijk scheef en vol in de wind. Na onze in elkaar geflanste camperpasta lopen we het dorpje in terwijl het nog steeds regent.
IMG_4830
IMG_4831

DSC06535

We komen terecht in de kelder van Kaffi Nyhöfn. Een te schattige bistro waar we ons tegoed doen aan een Vatnajökull biertje. Het bier is gebrouwen van 1000 jaar oud water van de Jökulsáron ijsbergen en op smaak gebracht met Artische Thyme. Ondertussen knutselt Eef haar eerste time-laps filmpje in elkaar bij de warmte van de kachel.
Zo, die hadden we verdiend en het biertje smaakte goed! Poost!

 


IJsland, Svinavell 14 juli 2015

Bij Hoffell maken we het hek van een boer open en gaan we met de 4×4 op pad naar Hoffellsjökull. Eén van de gletsjertongen van de Vatnajökull in zijn achtertuin (grootste gletsjer van Europa als je de ijskap op Groenland niet meetelt). We stuiteren door een soort van stenen rivierbedding en moeten hier en daar een stroompje oversteken. We parkeren voor een heuvel waar de weg tussen de bergen ophoud. Als we de heuvel over lopen staan we ineens oog in oog met een gletsjermeer van de Hoffellsjökull. Het ziet er bijna spookachtig uit met die laaghangende bewolking … alles is grijs en de grote ijsbergen drijven … door de mistflarden. Wat een bizarre plek … prima scene om een thriller te filmen.

DSC06566

DSC06539
IMG_4842

IMG_4849

 

Deze boer heeft naast een gletsjer in zijn achtertuin ook warmwaterbronnen in zijn voortuin. Dus na ons 4×4 avontuur relaxen we lekker in de warme baden in het weiland.
We rijden langs meerdere gletsjertongen. Het weer is in nog steeds niet om over naar huis te schrijven. We stoppen ook bij het mooie gletsjermeer Jökulsárlón. Daar zien we bij de toeristinfo dat morgen het weer een stuk beter wordt. Dus we rijden snel verder zodat we beetje op tijd op de leuke campsite van Svinavell aankomen, om morgen terug te gaan..

 


IJsland, Vik 15 juli 2015

Inderdaad de IJslandse weerman had helemaal gelijk. Al vroeg staan we op het strand tussen de aangespoelde ijsbergen, die uit het gletsjermeer Jökulsárlón onder de brug door gestroomd zijn richting zee met blauwe lucht. Heerlijk en het meer ziet er zo een stuk mooier uit. Allemaal ijsbergen van verschillende formaten en de meeste bizarre vormen komen langsdrijven. Helemaal fijn dat de grijze kleuren van de afgelopen dagen nu hebben plaatsgemaakt voor het frisse ijsblauw. We fotograferen er lekker op los.

IMG_4914

DSC07254

IMG_4957

We spotten zelfs nog een Harlekijneend paartje.
Tijd om in onze klapstoeltjes heerlijk buiten te lunchen met uitzicht op de ijsbergen, die schitteren in de zon.
We maken een stop bij Fjallsárlón met daarachter de grote gletsjertong die ook ligt te glimmen in de zon. Als we onze rit langs de route 1 vervolgen spotten we een roodkeelduikerpaartje met kuiken in een kleine plas langs de weg.
Ff de auto langs de weg parkeren is hier nog een opgave…. Het loopt gelijk zo steil af …

IMG_5049

 

Tegen de middag komen we in Vik aan. Hier moeten ook papegaaiduikers te spotten zijn. Na een kleine rondvraag, blijkt Dyrhólaey de beste plek te zijn, met de meeste kans op deze mooie vogeltjes. Aangezien het een mooie dag is, komen de papegaaiduikers waarschijnlijk pas laat terug van een dagje vissen op zee. Vooral omdat het de dagen ervoor erg onstuimig is geweest kan het vanavond een latertje worden voor ze terugkomen. We gaan eerst een kijkje nemen bij de basaltformaties en het zwarte strand van Reynisfjara. De basalt formatie lijken net een reusachtige kerkorgel.

DCIM100GOPRO
IMG_5026

Hier en daar heeft de zee grotten in de berg geslagen. Vanaf het strand kun je Reynisdranger zien, een aantal puntige rotsformaties in zee. Het verhaal uit de overlevering vertelt dat er een driemaster was gestrand. Twee trollen wilde hem het strand optrekken, maar werden verrast door de zonsopkomst en zo veranderde het schip en de trollen samen in steen.

IMG_5013
DSC07368

DSC07465

Wij rijden daarna de 120 meter hoge kaap, Dyrhólaey genaamd op. Vanuit hier hebben we een prachtig uitzicht op het achterland en de gletsjer die we voor het eerst bijna helemaal kunnen zien zonder wolken. We wandelen over de hoge kliffen en er is hier zelfs een hele ark ontstaan, doordat het zeewater een deel van de rots heeft weggeslagen in de loop van de tijd.

DSC07365

Daarna gaan we naar de plek waar de papegaaiduikers wonen. Eerlijk gezegd … Dit kan niet tippen aan Lätrabjarg. Te veel mensen, afgezette paden … We gaan helemaal in het hoekje staan, in de aanvliegroute.
In onze foto collectie miste nog een goede foto van papegaaiduiker met visje n zijn bek …
Er ligt een hele kluit papegaaiduikers in de branding te wachten tot de zon langzaam achter de rots zakt om holwaarts te keren met vele tegelijk …

DSC07480.2

DSC06820

De wind is inmiddels weer aangewakkerd en is aanlandig. Met een noodvaart komen zo nu en dan papegaaiduikers richting ons … Vliegtuigen landen niet voor niets het liefst tegen de wind in …. ook voor de papegaaiduikers is landen met rugwind drama en zij hebben ook nog van die lullig korte vleugeltjes … De één na de ander scheert met een fly by langs onze camera lens, mist de landingsbaan, moet opnieuw optrekken voor een doorstart en een volgende poging. Vaak vliegen ze wel 4 tot 5 x aan voor ze ergens op de klif landen en door het gras heen stuiteren om hun kroost te voeren. Sommige keren na 6 mislukte pogingen gefrustreerd terug naar zee …
We schieten een aantal grappige actie plaatjes terwijl ze om onze oren scheuren.

IMG_5017

We komen pas rond 23:00 op de camping aan in Vik, die ook afgeladen vol is.
We proppen onze camper ergens tussen en staan lekker hutje mutje op de campsite. Gelukkig is de temperatuur inmiddels een stuk aangenamer voor een tukkie.

 


IJsland, Pingvellir 16 juli 2015

Vandaag staan de watervallen op het programma. Eerst de Skógafoss, een 60 meter hoge waterval. Helaas zijn we net ff te vroeg en ligt ie nog in de schaduw. Vooruit dan maar ff verplicht een bakkie doen.Het is weer een heerlijke dag en langzaam verlicht de zon de waterval. Helaas staan er steeds mensen voor de waterval en lukt het ons niet om hem helemaal en zonder toeristen op de foto te krijgen….

DSC06970

DSC06971

Tijd dus voor actie … Schoenen en sokken uit, broekspijpen opstropen en hoppa …
het ijskoude smeltwaterrivier in. Echt na 2 minuten heb je geen last meer van de kou, je voelt je voeten totaal niet meer, maar je hebt wel een gaaf plaatje zonder al die toeristen … en blauwe voeten. Dan opgave 2 … de waterval van onder fotograferen …
Euh.., dat gaat niet …., na een val van 60 meter is de spray waanzinnig.
Tactiek 2, geoefend bij Dettifoss met nu een extra moeilijkheidsgraad. Camera op de juiste stand, in je jas verstoppen, dan als een zotje richting de waterval rennen, omdraaien foto maken en maken dat je wegrent … Voor de camera het begeeft en jij verzuipt….

DSC06969

DSC07006

DSC06999

Kieke heeft nog ff tijd om op te drogen voor we weer in de 4×4 springen, omdat we nog 427 treden omhoog klimmen voor de Skodafoss van boven.
Nu dat weer … net droog, ben je weer nat van het zweet … pffffff!

DCIM100GOPRO

Op weg naar de Seljanlandsfoss rijden we langs Eyjafjalljökull. De vulkaan die na 200 jaar slaap ontwaakt in de nacht van 20 op 21 maart 2010 en het volledige vliegverkeer in Europa lam legt i.v.m. de kilometer hoge aswolk.

Misschien is Seljalandsfoss wel de spannendste waterval, die we tegen zijn gekomen. Je kunt er namelijk achterlangs lopen, aangezien het water over de rotsen gutst en er een grot achter zit. Deze keer gewapend met poncho op pad. Te gek.. staat er toch een Tibetaanse monnik helemaal uit zijn plaat te gaan met een fototoestel. Dus naast de waterval ontstaat er ook een fotoreportage van de fotograferende monnik achter de waterval. Wij vermaken ons prima, ook al zijn we voor de derde keer zeiknat vandaag.

IMG_5189

IMG_5139

IMG_5119

 

One Comment on “Watervallen, Gletsjers en IJskontjes

  1. Kieke en Eef,
    Prachtige foto’s, fantastische gletscherkleuren, kortom weer meegenieten van jullie reisavonturen.
    Zo kom ik nog eens ergens.
    Mams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *