Waanzinnig Wereldwonder Taj Mahal

India: 19 – 21 februari 2014


India, Agra en Delhi 19 – 21 februari 2014

India
Nog even terugkomend op het kastenstelsel. Eigenlijk is in India niet de eerste vraag hoe je heet, maar van welke kaste ben je. Je achternaam vertelt namelijk bij welke kaste je hoort. Het kastenstelsel bestaat uit 4 hoofdkasten: Brahmanen (priester), Kshatriyas (krijgers), Vaisjas (handelaren en boeren) en Sjudras (handwerklieden). Daarnaast heb je nog mensen, die bij geen enkele kaste horen. Zij hebben eigenlijk geen naam en worden in de praktijk de Untouchables (onaanraakbare) genoemd. De kaste waar toe je behoort bepaald welk werk je mag doen. Ofwel alle klote en gore klusjes zijn voor de onaanraakbare.
Mensen in India kunnen ook heel goed uitleggen, waarom je al je rommel op straat gooit bijvoorbeeld. “Anders hebben de onaanraakbare namelijk geen werk.” Inmiddels stimuleert de overheid scholing. De onaanraakbare krijgen geld als zij hun kinderen naar school laten gaan.

Een nieuw probleem dat ontstaat is dat deze kinderen nu geschoold zijn en verscheurt raken door de kaste waar ze oorspronkelijk toe behoren en de kennis die ze opgedaan hebben. Ongeacht hun intelligentie moeten ze nog steeds de klusjes doen die bij hun kaste behoort en wordt het werk niet aangepast op hun scholing. Trouwen met een lagere kaste is slecht voor de familie. Uitgehuwelijkt worden is aan de orde van de dag en samenwonen taboe. Heel langzaam is er iets van verandering gaande rond dit systeem van ongelijkheid in de grote steden. Maar de weg is nog lang.

Wij gaan in vogelvlucht door India en van Varanasi hoppen we met een binnenlandse vlucht naar Agra voor één van de zeven nieuwe wereldwonderen. De Taj Mahal! Tja, als je er dan toch bent, moet je ook even de toerist uithangen.

26.8 Taj with flowersTaj Mahal with flowers

De Taj is misschien wel een van de mooiste bouwwerken van de wereld. Eigenlijk is het een marmeren mausoleum. De heerser Shan Jahan liet het bouwen voor zijn meest geliefde vrouw (ja, hij had er meer), die op het kraambed stierf. In de Mogoldynastie was het de gewoonte om een grafmonument te maken in symmetrisch aangelegde tuinen. Deze 5de heerser van het Mogolrijk sloeg een beetje door in zijn liefdesverdriet. In 1631 overleed zijn vrouw en 22 jaar later was het kunstwerk klaar in 1653.

Het kostte 20.000 mensen, non-stop werkend, een hoop olifanten die 160 km met marmer sleepte en een aantal autistische kunstenaars voor alle mooie edelstenen die zijn ingelegd. Maar het een beauty geworden.

Het ligt op de rechteroever van de Jamuna rivier. De 4 minaretten van 40 meter hoog omringen de koepel die 44 meter hoog is. Van heinde en ver is het prachtige gebouw te zien. Naast alle edelstenen, die zijn ingelegd, staan verzen van de Koran op de buiten muren gekalligrafeerd. Naast de mooie tuinen, zijn de moskee en de gastenverblijven ook symmetrische om de Taj heen gebouwd. Binnen ligt de graftombe van Mumtaz Mahal. Ook Shan tombe is daar na zijn dood bijgezet.

Terwijl de stad ontwaakt gaan wij al op pad naar de Taj Mahal. De bezoekersaantallen zijn ongelofelijk 30 tot 40.000 mensen per dag. Gelukkig zijn we heel vroeg en mogen we als 50ste naar binnen en kunnen wij nog een glimp van het prachtige wereldwonder op vangen zonder mensen. De zon kom op en verkleurd het witte marmer prachtig goud. De mist van de rivier verhuld de Taj in een wolk, zodat het net lijk of het gebouw zweeft. Typisch een gevalletje van een echt luchtkasteel. Even zijn wij Aladin in wonderland en zweven lekker mee van verwondering.

We fotograferen er op los vanuit elke hoek. Lastig is het nog om de hele Taj op de foto te krijgen.

7. Together with the TajTogether with the Taj

31. DSC09070Wij en wonder

Als het complex langzaam vol stroomt met 39.998 andere bezoekers gaan wij een bezoek brengen aan het Fort van Agra en de Baby Taj.

Het Rode fort van Agra vormt een halve maan langs de rivier en je kan de Taj prachtig zien liggen op de rivieroever. Het schijnt dat Shan, daar 8 jaar gevangen heeft gezeten. Hij had daar een gevangenistoren, die uitkeek op de Taj. Degenen, die hem gevangen hielden waren toch wel een beetje onder indruk van Shan bouwwerk uit liefde, zodat hij niet in de kerker werd gegooid.

26.3 Master of the FortMaster of the Fort

26.5 TajTaj

Bij de baby Taj komen we mensen tegen, die de Taj Mahal toch wel een beetje tegen vinden vallen. Humor!!! Zij zijn door de taxi verkeerd afgezet. Wij vermaken ons prima!

25.4 Landscape Baby TajLandscape Baby Taj

25.1 Kleine broer

Aan het einde van de dag gaan we weer terug naar de Taj. Inmiddels ziet het zwart van de mensen en staat er een rij om de Taj in te mogen, die 2x om de Taj heen cirkelt. Het licht is prachtig en ons fotomodel schittert in de zonsondergang.

28.4 Goud…Goud!

Op de laatste dag rijden we over een tolweg van Agra naar Delhi. Levensgevaarlijk… De weg is prima, maar de weggebruikers maken er een zooitje van. Er wordt geslingerd van rechts naar links. De snelheid varieert van 5 km/uur tot 180 km/uur en ingehaald worden via de vluchtstrook is heel gewoon.

Als we in Delhi aankomen brengen we nog een snel bezoekje aan het Mehrauli Park, wat vooral bekend is om de Qutab Minar. Het is de hoogste losstaande toren van India. Hij is 73 meter hoog en gebouwd in 1193, alles zonder hijskraan! Het is niet helemaal duidelijk of het nou als minaret was bedoeld of als overwinningstoren van de eerste moslim heerser. De verhalen van de gidsen spreken elkaar tegen…?

Na een heerlijk maaltijd, want Indisch is een van onze favoriete keukens geworden, duiken we voor 3 uurtjes in bed. We worden nog even uitgetoeterd op weg naar de luchthaven en vliegen dan weer terug naar ons koude en zo vertrouwde NL.
Op naar de volgende reis..!

30. World wonder In your eyesWorld wonder In your eyes

One Comment on “Waanzinnig Wereldwonder Taj Mahal

  1. Prachtige plaatjes, weer erg genieten, liefs vanuit hellevoetsluis 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *