Super Safari at Samburu

Kenia 21 – 26 maart 2017

Kenia, Samburu, 21-24 maart 2017

Kenia
We vertrekken vroeg richting het warme en droge noorden van Kenia. Op weg naar Samburu NP gaan we op zoek naar mama Gladys: de reismama van Kieke in Kenia, toen ze nog als reisbegeleider in Afrika werkte. In 10 jaar is er hier een hoop verandert. We kunnen de plek niet zo snel vinden. Dan maar een nieuwe poging op de terugweg, aangezien we vandaag op tijd moeten zijn voor onze middag safari.
 
Samburu National Reserve is een van de 2 gebieden waar George en Joy Adamson de leeuwenwelp Elsa hebben grootgebracht en waar het boek en de film Born Free op gebaseerd is!

 

travel-soap-kenia-samburu-2017-26

Frank heeft voor ons geregeld dat we in het fantastische Elephant Bedroom Camp kunnen verblijven. We voelen ons net filmsterren voor 2 nachtjes. Het kamp bestaat uit een aantal safaritenten op palen langs de oever van de rivier, Ewaso Ng’iro. Het is hier echt fantastisch en Eefs droom komt uit!!! Olifanten voor je safaritent!
 
Als we naar onze tent willen loopt er altijd een guard met ons mee. Aangezien de tenten midden in het park staan en de dieren regelmatig dwars door het kamp lopen. Er zijn een paar basisregels hier met betrekking tot het kamperen midden op de savanne. Doe altijd de rits van de tent met een hangslot dicht. Anders komen de terror bavianen je hele interieur verbouwen. Tevens hebben we een kleine plunch pool op het veranda dek, dat we voor we weg gaan weer netjes moeten afsluiten mits je zit te wachten op een mega monkey pool party met bommetjes vanaf de veranda balustrade of olifanten die ons badje als verfrissende cocktail aanzien.

travel-soap-kenia-samburu-2017-9
travel-soap-kenia-samburu-2017-8
travel-soap-kenia-samburu-2017-4

De rivier staat bijna helemaal droog zo net voor het begin van het regenseizoen. Tijdens onze lunch krijgen we een verfrissende plensbui op ons hoofd. Een welkome verkoeling in het warme en stoffige Samburu. Je ziet de jongen verse blaadjes die op uitkom ontploffing staan. Als we terug nar de tent willen na de lunch slenteren een aantal olifanten op hun gemakje door de rivier bedding onze kant op. Hoe waanzinnig is dat; een wilde olifant op nog geen meter afstand van onze tent, die volkomen relaxt onze veranda inspecteert, terwijl wij met ingehouden adem en een hart die bijna uit onze borst bonst onze nieuwe buurman bewonderen.
We gaan deze middag dan ook wat te laat op middagsafari aangezien we even niet ons safari tentje konden verlaten met zo’n grijze dikhuid op ons stoepie.

travel-soap-kenia-samburu-2017-19

travel-soap-kenia-samburu-2017-24
travel-soap-kenia-samburu-2017-20

We vinden een troep leeuwen, die het gemunt hebben op een familie wrattenzwijntjes …. Langzaam wordt er steeds dichterbij geslopen, terwijl er 2 leeuwinnen met een grote boog achter de speklapjes proberen te komen. Helaas voor de leeuwen en voor ons, worden ze opgemerkt en de pumba’s scheuren er met hun staartjes omhoog vandoor. De leeuwen houden de jacht daarna voor gezien en gaan nog een slokje drinken bij de rivier voor ze allemaal neerploffen in de ondergaande zon.

travel-soap-kenia-samburu-2017-14

travel-soap-kenia-samburu-2017-16
travel-soap-kenia-samburu-2017-17

Samburu National Reserve heeft een aantal bijzondere dieren op zijn savanne rondlopen. De gekke giraffe antilope of wel Gerenuk met zijn lange nek en zijn bijzondere techniek om in het droge landschap toch aan de bovenste sappige blaadjes te komen door op zijn achterpoten te gaan staan. De Grevy’s zebra met zijn streepjescode van hele fijne lijntjes. De oryx, die het ook goed doet in dit meestal droge gebied. Dan nog de net giraffe met zijn grote strak omlijnde vlekken en de Somalische struisvogel, die stiekem de grens over gesneaked is.

travel-soap-kenia-samburu-2017-30
travel-soap-kenia-samburu-2017-18
travel-soap-kenia-samburu-2017-36

travel-soap-kenia-samburu-2017-3

travel-soap-kenia-samburu-2017-38
travel-soap-kenia-samburu-2017-37

Na het avondeten worden we weer naar de tent gebracht… super spannend want er kraakt van alles om ons heen. De guard houd ons staande en schijnt met zijn zaklamp de duisternis in … en ja hoor een olifant staat vlakbij ons tussen de palmbomen. Met z’n drieën trekken we een sprintje naar onze tent. Alleen de trap kunnen we niet op, er staat ook nu weer een olifant op het stoepje. We schuilen tussen de palen onder onze tent, tot hij zijn dikke billen bij de buren parkeert.
 
Met de strijkende krekels samen en de ritselen palmbladeren in de wind dromen we weg. Midden in de nacht worden we wakker door het gebrul van leeuwen aan de andere kant van de oever en ’s ochtends als er koffie wordt gebracht staat er een giraffe tegenover onze tent. Hoe vet is dat: met een koffietje op bed, de zon die langzaam opkomt, een giraffe in de achtertuin en fluitconcertje van de vogeltjes … Hier wil je dus nooit meer weg….. Geloof ons!

travel-soap-kenia-samburu-2017-44

travel-soap-kenia-samburu-2017-15
travel-soap-kenia-samburu-2017-43
travel-soap-kenia-samburu-2017-42
travel-soap-kenia-samburu-2017-49
We proppen snel een cracker naar binnen voor we weer in de safari-jeep springen. Eigenlijk is een rondje rijden en verstoppertje voor grote mensen spelen een ideaal meditatie momentje voor ons. De jeep schudt al onze gedachtes lekker los als we over de savanne hobbelen, we staren in de verte met een glimlach en een traan achter onze zonnebril om alles te ordenen wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is. En dan vliegen de mooiste kleuren voorbij, of worden onze gedachten weer even gestoord door geritsel op de grond of in de bosjes en worden we weer teruggefloten om met beide benen in de jeep te staan en te genieten van al het moois om ons heen …
 

 
travel-soap-kenia-samburu-2017-41
travel-soap-kenia-samburu-2017-40
travel-soap-kenia-samburu-2017-13

Ook kleine ollie steelt ons hart …. Een ieniemini olifantje van nog geen week oud … moet nog even wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Onwennig en onhandig probeert hij zijn mama bij te houden. Er wordt gestruikeld over takken en over zijn eigen voetjes. Ook melk drinken is best lastig als je zo klein bent, waar zit die tepel nou, mama’s borst zit toch best hoog en dan zit er ook nog zo’n gek slurfje in de weg …. Smelt …..

travel-soap-kenia-samburu-2017-11

travel-soap-kenia-samburu-2017-27

De dag wordt afgesloten met een sundowner op de oever van de Ewaso Ng’iro rivier, die ook erge dorst heeft. Als wij de volgend dag terugrijden naar Nyeri komen de donkere wolken aandrijven waar het hele land met smart op zit te wachten. Op de terugweg vinden we nog wel mama Gladys souvenirsshop. Helaas vertelt haar zoon dat zijn lieve mama Gladys ook een paar jaar terug naar een andere horizon is vertrokken, maar de foto van mama Gladys en Kieke hangt er nog.

travel-soap-kenia-samburu-2017-7
travel-soap-kenia-samburu-2017-6
travel-soap-kenia-samburu-2017-29

 


Kenia, Solio & Nairobi, 25-26 maart 2017

We hebben nog een dagje in Kenia en kunnen het niet laten om nog een laatste game drive te gaan maken bij de buren, Solio NP. Tot onze groot genoegen stuiten we weer op de troep leeuwen die deze keer geen buffel spare ribs maar zebra ingewanden eten. De halve zebra is al uit elkaar gerukt en alle welpjes kunnen wel een badje gebruiken. Ze zitten onder het gestolde bloed. Na de vreet partij moet er natuurlijk even een middag dutje gedaan worden om uit te buiken.

Dus rijden wij een laatste rondje door het park en komen nog even terug bij de troep voor we het park definitief verlaten. De leeuwinnen hebben het kroost verzameld voor een family clean up en dan zakt de zon langzaam achter de horizon.‘s Avonds worden de tassen gepakt hopelijk zonder achtpotige harige verstekelingen en rijden we de volgende dag terug met Kendy en Maisha naar Nairobi, waar we nog even onze adoptie flapoortje, Galla, dag gaan zeggen en naar bed brengen. We eten gezellig bij Kendy thuis voor we op het vliegtuig terug naar huis springen

 

Thanx Frank, Kendy, Maisha en the fantastic staff of Rhino watch Lodge for the wonderfull time with you!

Bewaren

2 Comments on “Super Safari at Samburu

  1. Wat een heerlijke verhalen en geweldige beelden van een welverdiende reis! Op naar Papua, wij kijken er nu al naar uit om ervan mee te mogen genieten! XXX

  2. OMG wat een geweldig mooie foto’s!! En wat een avontuur weer. Geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *