Stinkbloem en Reusneus

Borneo: 01 – 05 juli 2012

Borneo, Sabah 01 – 02 juli 2012

Borneo Landen
Precies een jaar na terugkomst van onze droomwereldreis gaan we weer de lucht in. Even lijkt het erop dat we 5 uur vertraging krijgen; de verkeerstoren heeft storing. Gelukkig lopen we uiteindelijk maar 2 uur vertraging op en mogen wij alsnog opstijgen, aangezien we al halverwege de landingsbaan geparkeerd staan met de grote Boeing. Achteraf horen we dat de rest van de vluchten die dag gecancelled zijn.

Djodjo (Jolanda uit Curaçao ) gaat gezellig met ons mee. We hebben in het vliegtuig een half jaar bij te praten. Als we in Kuala Lumpur landen is onze vlucht naar Borneo is al weg, aangezien we maar een uurtje overstap tijd hadden. Niet getreurd, want zodra we uit het vliegtuig komen, komt er een Malaisian Air pakje op ons af gerend. Hij geeft ons nieuwe boarding passen en we zetten met stevige pas de achtervolging in als hij wegsprint naar de nieuwe boarding gate. Na een kort vluchtje landen wij dan op Borneo, terwijl onze rugzakken de overstap in Kuala Lumpur niet gehaald hebben.

Djodjo is helemaal de tijd kwijt en heeft een jetlag van hier tot Willemstad. Wij hebben ook aardig wat last van het tijdsverschil. Dus tijd voor een vakantie middagdutje. Onze wekker is het meisje van de receptie met de mededeling dat onze tassen ook gearriveerd zijn. ’s Avonds eten we een heerlijk Tom Yam soepje, waar de vlammen bijna van uit je oren slaan. We blussen het gerecht af met een lokaal Tiger bierje.

 


Borneo, Kota Kinabalu, Weston, Mount Kinabalu Park, 03 – 05 juni 2012

We gaan op verkenning uit in de stad Kota Kinabalu en we regelen een tourtje bij de aller aardigste en eerlijkste reisagent van het land. Ze raadt ons een tourtje af omdat de kans op zeekoeien toch echt te verwaarlozen is en een andere tourtje omdat we die beter dichterbij de plek kunnenn boeken (‘veel goedkoper!’). Je zou bijna denken dat ze ruzie met haar baas heeft???

Onze eerste uitje gaat naar de wetlands, vlakbij Weston voor onze eerste kennismaking met de “Dutch monkey” ofwel neusaap. Deze is zo genoemd omdat hij zo behaard is, een hele grote neus en een dikke buik heeft… Voor de locals lijkt hij erg op de Nederlandse kolonisten van destijds. Bekijk de foto’s en oordeel zelf.

 

We gaan met een klein stalen bootje de rivier op. Aan de horizon verschijnen grote donderwolken en het weerlicht schiet over de wetlands. We vinden een aantal neusapen, maar we moeten al gauw rechtsomkeer maken. De hemel breekt open en de hel is los…. We drijven bijna uit de boot en wat zijn we gelukkig met onze poncho’s. Alle apies zien er uit als verzopen katten en proberen ook een schuilplekje te zoeken. We varen zigzaggend terug tussen de bliksemschichten en eten bij de opstapplek een traditioneel Maleisische maaltijd. Wat is het eten hier toch smakelijk. We zouden nog op vuurvlieg tour gaan als het donker wordt, maar dat is vragen om geëlektrocuteerd te worden, nu de regen als een waterval van het dak afgutst. Open ijzeren bootjes lijken niet echt geschikt bij deze weeromstandigheden.
De volgende dag vertrekken we naar Mount Kinabalu Park. De klim naar de top slaan we even over. Om de voet van de berg kan je prachtig wandelen door het tropisch regenwoud. We wandelen door de botanische tuinen vol orchideeën, vleesetende planten, kelken van verschillende soorten en maten. Eerst over de grond en daarna vanaf de toppen over hangbruggen in de bomen bewonderen we het reusachtige woud van groen. We zien zelfs een vliegend eekhoorn!

SONY DSCWoudreuzen

Tropische regenwoudTropische regenwoud

Tokkie torTokkie Tor

De hotsprings verruilen we voor een wandeling naar een waterval, want half Kota Kinabalu lijkt ook een dagje uit te zijn.

We sluiten de dag af met de grootste bloem van de wereld: De Rafflesia. Hij ziet er eerst uit als een verrotte jeu de boulle bal en het duurt 9 tot 12 maanden voor hij bloeit. De diameter van de bloem is ± 1 meter, het gewicht is ± 10 kg en de bloem heeft geen bladeren of stengel. De Rafflesia stinkt verschrikkelijk en bloeit maar 5 tot 7 dagen in de schaduw van het regenwoud, waarna hij totaal verrot. Het is niet te timen of te voorspellen wanneer hij ontstaat. Onze chauf doet wat navraag en ergens in een tuin bij een oud vrouwtje is er één in bloei. Na een kleine onderhandeling mogen we de grootste bloem van de wereld bewonderen.

Het is maar goed dat de neusapen en de Rafflesia niet op dezelfde plek voorkomen, want de apen met de reuzen neuzen zouden van de stank uit de boom kukelen.

3 Comments on “Stinkbloem en Reusneus

  1. Jeej! Eindelijk weer een reisverhaal, vroeg me al af wat ik nu moest op kantoor 😀

  2. Weer zo’n mooie reis gemaakt. Ik hoop dat jullie nog meer 🙂 verhalen en foto’s plaatsen. Geweldig mooi.

  3. Hi Kieke en Eef,

    Heerlijk wer om jullie verslag te lezen en van de mooite foto’s te genieten.
    Benieuwd naar jullie verdere reis naar ? en hoelang ?
    Groetjes uit Hellevoetsluis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *