Spitsbergen, 417 jaar na Willem Barentsz

Spitsbergen: 17 – 20 juni 2013

Noorwegen, Oslo 16 juni 2013 en Spitsbergen 17 – 20 juni 2013

Spitsbergen
Willem Barentsz was ons op de dag nauwkeurig 417 jaar voor. Op 17 juni 1596 stuitte hij op een eilanden groep met hoge spitse bergen, die hij Spitsbergen noemde, terwijl hij op zoek was naar een noordelijke route richting de Oost. Uiteindelijk strandde hij op Nova Zembla en bouwden de opvarenden van drijfhout, veelal afkomstig van het eigen schip dat vast was komen te zitten in het ijs, het Behouden Huis. In de lente maakten ze een sloep om terug te varen, Willem Barentsz overleed voor ze het vaste land hadden bereikt, 12 mensen overleefde de barre winter op Nova Zembla en keerden huiswaarts met de verhalen!

Via Oslo bereiken wij Spitsbergen per vliegtuig, in iets aangenamere omstandigheden dan onze geschiedenis held: Willem Barentsz.

Wij verblijven in Longyearbyen tot we op de zeilboot richting het noorden gaan varen. We wandelen door het mini stadje voor een eerste verkenningstocht. Veel kleurige huizen, alle soorten en maten sneeuwscooters, restanten van de oude mijnen, haventje met bootjes, 1 tankstation, 1 supermarkt, 3 souvenirshopjes en 1 dokterspost in een vallei tussen hoge bergtoppen. Oh ja en hier en daar een rendier, die tussen de huisjes door scharrelt.

2 Gekleurde huisjesGekleurde huisjes


Even een klein overzicht van het stadje en eiland:

 • Van de 2600 inwoners van Spitsbergen wonen er 2000 in Longyearbyen.
 • Het is de meest noordelijke plaats ter wereld met meer dan 1000 inwoners.
 • Longyearbyen ligt op 78°13’ N 15°37’ E.
 • Spitsbergen heet eigenlijk Svalbard en bestaat uit een eilanden archipel. Daarentegen heet het hoofdeiland wel officieel Spitsbergen.
 • Het stadje is vernoemd naar de eigenaar van de Artic Coal Company, die hier de eerste mijn stichtte in 1906; John Longyear.
 • Er is maar 1 straat, die geen naam heeft en alle huizen hebben dus alleen een nummer.
 • Je mag deze ene straat af lopen zonder geweer tot de bordjes pas op voor ijsberen.
  Zoals iedereen in NL een fiets heeft, heeft iedereen hier een sneeuwscooter en een geweer.
 • Bij de bank staat een bord verboden je geweer mee te nemen de bank in.
  Ook bij de meeste winkels moet je je geweer buiten laten staan.
 • Er wonen hier meer ijsberen dan mensen. Geschat tussen de 3000-5000.
 • Alle containers zijn ijsbeerproef. Net als het zorgvuldig afgezette schoolplein met een meters hoog hek.
 • Dood jij een ijsbeer dan kan je voor moord worden berecht, als het geen zelfverdediging is.
 • De meeste huizen hebben een vrolijk kleurtje ter compensatie voor de grijze aarde en de poolnacht. Van 14 november tot 29 januari is het hier 24 uur per dag donker en komt de zon niet op.
 • Tijdens de midzomernachtzon van 19 april tot 23 augustus gaat de zon niet onder en is het dus 24 uur per dag licht. Dit heeft een gek jetlag-achtig effect op je slaapritme.
 • De meeste schepen vertrekken uit de haven Longyearbyen voor een speurtocht naar de ijsberen, walrus, beluga, papegaaiduikers en vele andere bijzondere diersoorten.

En dat is wat wij gaan doen! Maar eerst nog even op pad met de sledehonden. Dit keer niet met een slee (daarvoor ligt er in de zomer te weinig sneeuw) maar met een karretje erachter.

7 Rendieren, alleen nu staan ze stilRendieren, alleen nu staan ze stil

’s Ochtends komen we aan bij het hondenkennel. Het is nog ijzig koud en gelukkig krijgen we nog een overall over onze kleren, die ook hond hyper-enthousiast-proef is. De honden, veelal een kruising tussen de Husky en Groenland hond, zijn helemaal door het dolle en haast niet te houden. Wij krijgen 6 honden toegewezen, die we zelf nog moeten inspannen. Het is een soort klimtuigje, waar je de enthousiaste springende hond moet inwurmen. Daarna moet je hem aan het span vast maken en zorgen dat de hond of de honden er niet al stiekem met het karretje vandoor gaan, aangezien ze zo’n 80 km rennen volhouden. Op het honden teken “JA” vertrekken we met piepende banden en slippen we de weg op.

8 Stuurvrouw Eef met racemonstersStuurvrouw Eef met racemonsters

Na 500 meter passeren we het Pas Op Voor IJsberen bord, met de wetenschap dat onze gids een geladen wapen mee heeft. Het uitzicht is prachtig en we rijden langs het fjord in konvooi. Gelukkig heeft het karretje ook een rem en een blok voor onder de wielen, voor de nodige fotostops en honden drinkpauzes. Ook moet er natuurlijk even geknuffeld worden met onze racemonsters voordat we weer met een noodgang wegscheuren. De tongen hangen zowat in de blubber terwijl ze ongestoord door blijven rennen. Onderweg komen we een kudde rendieren tegen en we genieten om de beurt van stuurvrouw en bijrijder. Onze trouwe viervoeters brengen ons na een heerlijke tocht veilig terug.

4 Race monstersRace monsters

6 Hondenslee op wieltjesHondenslee op wieltjes

Als we terug lopen naar ons hotel maken we nog een fotoshoot van de prachtige gewone eidereend. Terwijl met goed gecamoufleerde vrouwtje druk aan het broeden is flaneert het mannetje langs de waterkant met zijn mooie kleuren.

12 Eef op SpitsbergenEef op Spitsbergen

De laatste dag in Longyearbyen lopen we aan het einde van de middag alvast even naar de haven om te kijken waar we ons morgen moeten melden. Op de horizon zien we een streepje tussen de hoge bergtoppen onze kant op varen en wat blijkt….. onze zeilboot het Noorderlicht vaart langzaam de haven binnen. Morgen gaan we met het Noordenlicht op expeditie en zeilen we (als het ijs het toelaat) naar 80° N en hopelijk naar de ijsbeer…..

15 Het NoorderlichtHet Noorderlicht

8 Comments on “Spitsbergen, 417 jaar na Willem Barentsz

 1. Hoi meiden, mooie foto’s. Heel veel plezier, en een behouden vaart!!! 🙂

 2. hallo dames.
  Wij zijn vrienden van marianne en henk.
  En..net terug van een reis naar spitsbergen.
  Wat leuk om nu jullie verslag te lezen!!
  Net even op Skype met H&M, en toen tipte ze ons over jullie site 🙂
  We zien nu al dat de sneeuw minder is geworden in Longyearbyen, grappig.
  We zijn met de QUEST gevaren tot aan de 81ste en hebben maar 2 ijsberinnen gezien..maar wel prachtig én aktief.
  Heel veel plezier op de zeiltocht en veel groeten.

  Carla Kleine Staarman 🙂

 3. Grappig dat jullie nu in de sneeuw zitten terwijl wij zitten te puffen. Het is hier 35 graden! 8) Net terug uit Gunnison Black Canyon in Colorado, waar we 2 zwarte beren gezien hebben. Hopelijk zien jullie witte beren.
  Kus, jullie reisouders

 4. Zo te zien hebben jullie het weer reuze naar de zin.
  Dit is kaasje voor jullie.
  Nog heel veel plezier en kom gezond terug.
  Liefs Hans en Pepi

 5. Gaaf, gaaf, GAAF!!
  Wat een avontuur weer. En op het kaartje kijkend besef ik nu pas hoe noordelijk het ligt, man! Weer een heel speciaal stukje van onze planeet.
  Hoop dat jullie ook nog het noorderligt toevallig gaan zien (mijn persoonlijke droom).
  Geniet ervan kanjers!!

  Liefs, Lin en Babs

 6. Fijn weer een mooi verslag, kan niet wachten op de rest.
  Geniet ervan, weer een stukje van deze aarde welke door jullie ontdekt gaat worden.

  Gr marlies

 7. Nova Zembla…..groe p 8 toch Kieke?? Wat een fantastisch en bijzonder avontuur weer. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *