Snorkelen tussen Europa en Amerika; de Silfra kloof

IJsland: 16 – 18 juli 2015

IJsland, Pingvellir en Geyser 16 en 17 juli 2015

IJsland 2
We overnachten bij P(th)ingvellir NP. Het staat op de wereld erfgoedlijst. Het is geologisch gezien namelijk de grens tussen het Europese continent en het Noord-Amerikaanse continent ofwel de Mid-Atlantische breuk. Per jaar wijkt de breuk 1-2 cm en verzakt 0,5 cm. En dat kan je hier prachtig zien en ondervinden door de rotsformatie en de verzakking in de Silfra kloof. Dat gaan we morgen doen. Voor het eerst sinds lange tijd kunnen we buiten borrelen op de prachtige campsite

IMG_5187

De volgende ochtend zijn we al vroeg uit de veren. Het is een stralende dag en wij bereiden ons mentaal voor om te gaan snorkelen in de Silfra kloof bij 2*C.
We lijken wel gek, snorkelen bij deze temperatuur, tussen 2 bewegende tektonische platen en grote vulkanische activiteit. In deze Sage willen we graag zelf de hoofdrol spelen. We verzamelen op een kleine parkeerplaats.

DSC07723

DSC07729
DSC07709

Ja, daar sta je dan in je bikini … eerst in een soort dikke mummie slaapzak te frummelen. Vervolgens sokken over je sokken en dan komt er een soort van lucht en water dicht overall pak overheen. Die je volgens een bepaalde techniek moet aantrekken. Iedereen loopt er mee te klooien, zit in de knoei, en is totaal oververhit als het pak enigszins fatsoenlijk zit. Behalve Eef, die heeft een soort van opfriscursus Ebola-pak training, op locatie … Gevolgd door handschoenen met 1 duim en vinger, een hoed, een snorkelbril en daar gingen de teletubbies richting de kloof… Even een kort hyperventilatie momentje bij het te water gaan van de kou, maar daarna went het snel.
Onze instructrice knuffelt ons bij het te water gaan nog ff fijn … zodat je pak lekker vacuüm zuigt en de laatste lucht uit je pak geperst wordt …. En dan nog voel je je een opgeblazen puffervis. Het water is hier zo puur dat het gewoon drinkwater is… Kieke moest voordat ze kon gaan zwemmen een spartelende Française redden, die ging snorkelen zonder snorkel in, zichzelf niet omgedraaid kreeg en “dat je het water hier kon drinken” wel erg letterlijk nam. Die was gelijk uitgesnorkeld …

DCIM100GOPRO
DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

Na ff onze balans gezocht te hebben worden we totaal verwonderd door het onderwatersprookje van de Silfra kloof. Je kan je op otterachtige wijze op je rug door de kloof laten stromen of headfirst. Headfirst dus … wat een waanzinnig onderwatersprookje. Glashelder gletsjer water en de mooiste kleuren blauw en groen … zo dobberen we 45 minuten lang door de aardkloof! De stroom voert ons mee tussen de rotsen, langs de waterplanten, en over de onderwatergrotten … terwijl ons watersuits ons warm en drijvend houdt. Even een “back to earth” meditatie momentje … Echt één van onze snorkel hoogtepunten ever! Bekijk de foto en oordeel zelf …

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO
DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

Dan volgt Pak deel 2: Eef oefent ook nog ff Ebola-pak uittrekken zonder de buitenkant aan te raken en besmet te raken … Het pak uittrekken bij de rest is een feest …. Iedereen is heerlijk verstrengeld geraakt ….. ook Kieke is in hevige worsteling met pak en wordt bijna gewurgd door een mummie (slaapzak). Het pak is van binnen helemaal droog tot ieders grote verrassing.

Daarna wandelen we langs de randen van de tektonische platen en willen we een kaarsje branden hier in het charmante kerkje. Het is vandaag een jaar geleden was dat de MH17 naar een andere horizon vloog. Helaas geen kaarsjes in de kerk, maar toch een moment van bezinning.

DSC07650

IMG_5231
IMG_5235

’s Middags gaan we na onze klapstoel lunch op weg naar Geyser. De waarschijnlijk bekendste geiser van de hele wereld. Echt beroemd dus! Alle andere geisers op de wereld zijn naar deze vernoemd!
Alleen de Geyser werd vermoord. Door de mens! Door er zeep in te gooien baste hij steeds uit. Alleen werd de waterhuishouding ondergronds zo dusdanig aangetast, dat ie er de brui aan gaf. In 2000 heeft moeder aarde geprobeerd hem te reanimeren met 2 aardschokken van 6,5 op de schaal van Richter. Dat is niet helemaal gelukt vroeger spoot de jonge God ieder half uur 40 -60 meter hoog nu 2-3 per dag een paar meter. Soort van gehandicapte Geyser is het nu. Gelukkig doet zijn kleine broer Strokkur 30 meter verderop in het geometrisch veld het nog wel. Niet zo imposant als zijn grote broer. Om de 4-8 min spuit deze tussen de 10-20 meter hoog. Toch gaaf om te zien hoe de aarde borrelt…. Je ziet dat het water een soort van onrustig wordt en dat er bellen komen ….. en dan ineens komt er een mega blauwe bel, gevolgd door een mega uitbarsting van stoom en water de lucht in. We schrikken ons steeds wezenloos als die af gaat, maar je blijft er naar kijken.

DSC07827
DSC07815
DSC07955
IMG_5246
IMG_5259

DCIM100GOPRO

Daarna rijden we door naar de Gullfoss , de gouden waterval zo’n 10 kilometer verderop. De waterval is trapsgewijs gevormd door de verschillende basaltlagen. Een prachtige waterval en meerdere regenbogen, die tevoorschijn komen in de spray!
Na het eten gaan we nog een keertje terug naar de Geysir aangezien we op de camping ernaast gestrand zijn. Gelukkig zijn er nu minder mensen …..

DCIM100GOPRO

 


IJsland, Keflavik 18 juli 2015

Via een detour rijden we terug naar Keflavik en zit ons IJsland avontuur er bijna op. We halen onze stoere camper leeg, maken het schoon en pakken onze tassen vast voor morgen! Daarna rijden we naar Bláa Lóníd (Blue Lagoon), een lava veld met melkblauw warm water waar we heerlijk relaxen. De mineralen vormen een heilzaam natuurlijk mengsel, zeggen ze … verjongt de huid … nou dat moesten we natuurlijk even zelf uitproberen. Niet dat onze jonge huidjes het nodig hebben, maar toch …..
Nog één keer dromen deze avond in de Airport Inn van een ruig, ruw, natuurschoon en sprookjesachtig IJsland!

IMG_5380

2 Comments on “Snorkelen tussen Europa en Amerika; de Silfra kloof

  1. Prachtige kleuren en een fantastisch avontuur. Leuk om met jullie mee te snorkelen door deze kloof.
    Fijn dat ik daarvoor niet zelf zo’n Michelinpak aanhoef. Ik krijg t al benauwd als ik t lees.

  2. Weer heerlijk om met jullie mee te reizen en zoveel moois te zien, dat we waarschijnlijk nooit zullen zien. Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *