Shere Khans Jungle Book

India: 12 – 17 februari 2014

India, Bandhavgarh NP 12 – 16 februari 2014

India
Na onze laatste ochtend gamedrive in Kanha NP proppen we snel de heerlijke Indiaanse Naan naar binnen. We hebben nog een 5 uur durende rit voor de boeg door het prachtige glooiende landschap van Madya Pradesh. We slingeren over de smalle landweggetjes. Zo nu en dan is er een dorpje langs de kant (misschien is een lange straat een betere uitleg); wassende vrouwen in de rivier bedding, kinderen in uniform die van school naar huis wandelen, mannen druk aan het werk op de akkertjes en zo nu en dan een cricketwedstrijd. We kijken onze ogen uit. Tegen het schemer komen we aan in Bandhavgarh.

2.1 CricketCricket

We worden afgezet bij de logde. Maar de manager blijkt er niet te zijn en de jongens die het nu moeten runnen spreken amper een woord Engels. We hebben een soort van gebiedenderwijs les Engels lijkt het. Ze hadden ons niet verwacht en weten ook niks van een tijgersafari morgen. Daarnaast verkeert alleen de entree poort in uitstekende staat en laat de rest van de lodge te wensen over, vergane glorie. In onze badkamer ontbreekt dan ook het raam en douchen zit vol met een legioen muggen, die wel een slokje bloed lusten. Dit maakt dat wij besluiten, dat het ‘m hier niet gaat worden. Na wat telefoontjes met de agent worden we opgehaald door onze nieuwe gids en naar Bandhavgarh Jungle Lodge gebracht.

Take two voor de tijgers, Eef en Kieke! Een wereld van verschil en wij zijn helemaal blij.

1 Working on the landWorking on the land

De volgende ochtend gaan we weer vroeg op pad. Dit keer in Bandhavgarh NP. Een totaal ander landschap dan het vorige park. Bandhavgarh NP is in 3 stukken verdeeld. Het land was vroeger eigendom van de Maharadja van Rewa en werd vooral gebruikt als privé jachtgrond.

Het is een mooie combinatie van heuvellandschap, met kleine riviertjes, bamboe, graslanden en sal bossen. Het perfect leefgebied voor de 50 tijgers, die inmiddels de beschermde Shere Khans van hun eigen Jungel Book hier kunnen zijn. De 32 heuvels met een maximum van 1000 meter hoogte, zijn goede referentie punten, als je zo met een jeep aan het rondscheuren bent.

Op een 800 meter hoge rots ligt het fort van de Maharadja. Dat nu een ruïne is en waar tijgers lekker een koele schaduw plek vinden in de warme periode. In mei en juni liggen de temperaturen hier tussen de 40 en 50 graden. Gelukkig vriezen wij ’s ochtends nog de jeep uit en is het overdag heerlijk aangenaam.
3 Jungle bookJungle book

De eerste dag rijden we door Khitauli zone, een vlak gedeelte met grasland, sal bos en bamboe. De jakhalsen spotten we als eerste, gevolgd door de spotted deer en de sambars, vooral bij de waterplaatsen. Dan spotten we de bijzondere Nilgai antilope, wat een gekke verhoudingen heeft dat beest. Paarden onderstel en mini hoorns vergeleken met de rest van zijn imposante lijf. Het is net of hij uit een sprookjes boek is weggelopen. Hier en daar komen we ook de schichtige wilde zwijnen tegen. Op dit moment bloeit het bamboe, wat tot gevolg heeft dat er heel veel parkieten en ander vogels op de zaden afkomen en zich rustig laten fotograferen.

Na de lunch gaan we naar een meer rotsachtige gebied, Tala zone, met grote bomen. Op deze plek zijn ook de BBC jongens aanwezig. Zij zijn druk aan het filmen en scheuren met hun fancy ingerichte camera jeep rond.

Alarm calls klikken achter ons. Onze gids zet de jeep in zijn achteruit en we leggen de hele stuiter weg weer af in achteruit race stand. Een vrouwtjes tijger op de weg. Ze is een stukje kleiner dan de grote jongens die we in Kanha NP zijn tegen gekomen. Ze markeert hier en daar haar territorium op een boom en wandelt rustig over de weg. Prachtig om te zien. Tijger nummer 6 is een feit. Wat een bofkonten zijn wij!
7.3  Tijd voor een McdeerTijd voor een McDeer

7.4 FaceFace

De volgende ochtend giet het pijpenstelen, er wordt een soort tentje gebouwd over de open jeep. Helaas, de tijgers houden niet van regen en hebben zich goed verstopt in het grote bos. Aan vogels geen gebrek. Vooral de uilen zijn veelvuldig van de partij. We spotten een bruine visuil en de kleine jungle uil.

8. LandscapeLandscape

9.2 Kingfisher catchKingfisher catch

Dag 3 is weer een groot succes we leggen een rostachtig stukje wel 12x van voor naar achter af. Er is daar door de mahouts een tijger gezien, die ochtend met een prooi. Grote kans dat de tijger zich daar in het dichte bos nog ergens schuil houdt. Dan horen we ineens gegrom, maar we zien niks. Weer een beetje naar achter … En dan… gekraak van spare ribs. Met wat moeite lukt het met de 400 mm lens en een verrekijker om te zien hoe het halve hertje van het ontbijt wordt verwerkt tot hap klare brokken voor de lunch. Zodra er een tijger is gespot stijgt het adrenaline gehalte bij de gidsen en bij ons. Wat is op safari gaan toch leuk! Van totale wildlife en natuur verwonderingsmeditatie tot opperste springveer spanning.

Onze laatste ochtend zijn we in een ander deel van het park, de Magadhi zone. Dit brengt ons een glimp van de laatste tijger, maar na hier en daar wat gegrom, brengt de tijger een brul aria ten gehore. We kunnen hem de hele tijd volgen door het geluid wat echt kilometers draagt door het bos. Wat we vooral spotten zijn panische hertjes en hier en daar een vleugje oranje zwart met wit gestreept.

11.1 FacetimeFacetime

India, Khajuraho 16-17 februari 2014

De middag zitten we voor een 6 uur durende sightseeing transfer in de auto en rijden we naar Khajuraho. Het is tijd om wat cultuur op snuiven na 9 dagen in Shere Khans Jungle Book. We bezoeken de Tempels van Khajuraho, ooit gemaakt in de 9e en 10e eeuw. Gelukkig lag het zo afgelegen dat het Islamische legers het niet verwoest hebben. Het is vooral bekend om zijn erotische afbeeldingen op de verschillende tempels. Zo’n 10% van de beeldhouwwerken is erotisch. Toch grappig in het preutse India, alle standjes die hier te vinden zijn. Kamasutra les voor gevorderden. Oordeel zelf maar… Over deze middeleeuwen rode oortjes strip uitgehouden in steen.

16 Tempels van KhajurahoTempels van Khajuraho
17 Kandariya MahadevKandariya Mahadev

Het is nog steeds wel een raadsel waarom deze erotische afbeeldingen zijn aangebracht. Inmiddels staat het op de World Heritage lijst van UNESCO. De mooiste tempel is de Kandariya Mahadev. Deze tempel is versierd met meer dan 800 beelden van goden, dieren, krijgers, maagden, dansers, muzikanten en erotische standjes! Het tempel complex is inmiddels in 2 plekken verdeeld en van de 85 tempels zijn er 25 nog in goede staat te bezichtigen.

Het oostelijk gedeelte heeft verschillende tempels en een prachtige tuin met eekhoorns, parkieten en een nest uilen. Tja we blijven toch echte wildlife liefhebbers.

Het westelijke gedeelte heeft 3 tempels. Waarvan er twee tempels nog steeds in gebruik zijn. Hier is ook het meest gefotografeerde romantische beeld dat je op alle folders en boekje terug ziet als cover.
18 800_800

19.2 KamasutraKamasutra
19.3 Grapje van de bouwmeesterGrapje van de bouwmeester

One Comment on “Shere Khans Jungle Book

  1. Fantastisch. Prachtige foto’s. Ik ben ook net terug uit India maar heb meer tempels en dorpen bezocht. Groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *