Roze vlaag van verstandsverbijstering

Kenia: 14 – 22 augustus 2010

Kenia, Nakuru 14 augustus 2010

Kenia
Na een lange dag rijden vanuit Kisoro, zet Patrick onze chauf ons af in Kampala. Na een korte nacht stappen we op de bus naar Kenia, Nakuru. Met ons laatste Ugandese geld kunnen we op de valreep onze bustickets upgraden van Economic naar Royal. We zijn dolgelukkig met onze stoeltjes en de extra ruimte. De grens is zoals gewoonlijk erg chaotisch, een uur verder en 2 stempels rijker, stappen we weer de bus in en vervolgen onze tocht. Na 10 uur stuiteren en een schoonheidsslaapje komen we aan in Nakuru. Muriti mijn favoriete chauffeur uit het Djoser tijdperk, staat al klaar met onze jeep. Een heerlijk weerzien en een hoop bij te kletsen.

We slapen op een Kembu campsite in onze Robinson Crusoë boomhut en Jo in een mama Lou Caravan. Hier kunnen we even uitrusten van de lange rijdagen. Over 100 kilometer doe je hier namelijk 3 uur, als je boft. Muriti beschrijft de gaten in de weg erg toepasselijk als “a hole where a hippo can have his pool in”.

_25
SONY DSC

 


Kenia, Nakuru 15 augustus 2010

We kunnen een beetje uitslapen vandaag. Om 8 uur gaan we pas op pad. Vandaag staat Lake Nakuru op het programma. Lake Nakuru ligt in de Riftvallei, dat is een aardscheur van 9600 km die loopt van Israël tot Mozambique. Er is hier veel vulkanische activiteit. Het meer is dan ook een zoutmeer waar heel veel algjes en andere kleine beestje in leven, waar de flamingo’s dol op zijn. Ofwel het grootste vogelspektakel van de wereld speelt zich hier in het roze af. Zo’n 3 miljoen flamingo’s scharrelen hier hun kostje bij elkaar langs de oevers. We verkeren tijdelijk in een roze vlaag van verstandsverbijstering….. terwijl we de dansende, vissende en vliegende flamingo’s gade slaan en naar hun gekwetter luisteren.

a href=”https://www.travelsoap.nl/wp-content/uploads/85.jpg”>SONY DSC

_34
SONY DSC
_99
SONY DSC

SONY DSC

Een eindje verder op is een uitkijkpunt. Baboonclif, nu kan je het meer met de roze oevers van boven bewonderen. De picknick bij de waterval wordt bruut verstoord door de baviaantjes, die hun terreurtactiek op ons loslaten in de hoop dat ze een graantje mee kunnen pikken van onze lunch. Bewapend met stenen eten we dichtbij de jeep onze lunch snel op, terwijl er uit de bosjes allemaal apenoogjes gluren.

SONY DSC

SONY DSC
_173

SONY DSC

Lake Nakuru heeft nog veel meer mooist te bieden, buffels, zebra’s, hertjes in allerlei soorten en maten en de neushoorns! Ja, ja….de zwarte en de witte neushoorn geven een showtje weg. De witte neushoorns, die meestal hier goed te spotten valt, vinden we al snel grazend op de open vlakte. De zwarte laat zich pas laat in de middag zien tijdens een regenbui. Er komen 2 zwarte neushorens polshoogte nemen bij hun witte broeders.

Nou zijn alle neushoorns natuurlijk grijs……… Ofwel een Babylonische spraakverwarring heeft tot dit naam resultaat geleid. De woorden “wide” en “white” zijn door elkaar geraakt. De ene neushoorn heeft namelijk een brede lip om gras te grazen en de andere soort heeft een puntlip om blaadjes te eten. Het had dus moeten zijn “wide” en “small” i.p.v. “white” en “black”.

SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
SONY DSC
_169
SONY DSC

Na een bijzonder roze dag genieten we op we na bij de openhaard met een biertje, waarna we moe maar voldaan onze boomhut inklimmen.

 


Kenia, Masai Mara 16 – 20 augustus 2010

Vandaag een lange rijdag van de central highlands naar het zuidwesten. De weg is tegen alle verwachtingen in net gefixed, dus we kunnen aardig wat kilometers maken in weinig tijd. We hebben een tussenstop bij Susan and Peter en hun souvenirshop. Helemaal leuk om mijn vriendjes langs de weg weer te ontmoeten en effe in elkaar geknuffeld te worden. Susan was helemaal hieperdepiep en kon ons trots vertellen dat ze voor de 2de keer oma was geworden. We slaan bij hun drinken in tegen kostprijs (altijd prettig) en doen ons te goed aan de ”overheerlijke” Afrikaanse poederkoffie (toch balen als je al die mooie koffiebomen langs de weg ziet staan, maar ja die zijn voor de export). Het laatste stuk van de weg zat natuurlijk weer vol gaten, terwijl de savanne inclucief Dividivi bomen naast de weg opdoken. Bij de gate van Masai Mara NP, werden we gelijk belaagd door de Masai vrouwen, die hun koopwaar agressief door de raampjes naar binnen mikte en dan geld vroegen. Ofwel de koopwaar werd door ons weer naar buiten gewerkt.

SONY DSC

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Met het prachtige licht van de Afrikaanse namiddagzon rijden we savanne op. We komen voor de trek van de gnoes en de crossing van de Mara rivier. Zo’n 2 miljoenen gnoes maken ieder jaar een rondje met de klok mee over Serengeti (wat oneindige vlakte betekend in het Ma, de taal van de Masai) en Masai Mara (wat het gevlekte land betekent, omdat er hier wat meer boompjes en stuiken zijn). Daarbij moeten de gnoes de Mara rivier oversteken, die vol ligt met 6 meter lange nijlkrokodillen, die wel een gnoe burger lusten. Een spektakel waarbij veel gnoes de overkant door de verwoestende krokodillenkaken, verdrukking, de hoge oeverwand en de sterke stroming niet halen. We zien al van verre de lange slierten van trekkende gnoes vergezeld door groepje zebra’s, die tot de gelukkige behoren en de overkant hebben gehaald. Het zijn er duizenden achter elkaar, het lijkt net een mierenspoor. Zwarte strepen die de gele savanne in vlakken verdelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

_106
_105

Het eerste roofdier dat we tegen komen is de hyena. Midden op de weg ligt hij lekker op zijn rug. Totaal ongegeneerd met de pootjes uit elkaar (zoals de vrouwtjes in Amsterdam, zou de papa van Eef zeggen). We hebben een korte gamedrive naar onze campingplek. Tegen schemer zetten we onze tent op, naast de rivier de Talek. Onze grote vrienden, de bavianen, zijn ons te slim af. Ze stelen onze heerlijk avocado’s, zo groot als handballen, uit de afgesloten keukenunit. De sinaasappels kunnen we nog net redden van de 5 cm lange snijtanden. We maken bij het kampvuur een combinatie van groene kool, tomaat, brood en een blikje tonijn, tot een echte Masai Mara salade. Wij zijn erg gecharmeerd van onze kookkunst en Muriti onze chauf vindt de combi afschuwelijk.

SONY DSC

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Het toilet is een hele beproeving hier…… een drophole….. in het pikkedonker. Ofwel eerst kijken of er geen oogjes reflecteren van de zaklamp, in het hoge gras op de weg er naartoe, dan alle hoeken en gaten van het toiletje controleren voor je naar binnenstapt, i.v.m. ongenodigde gasten, een knijper op je neus tegen het flauwvallen van de stank, goed mikken en dan ……tsssjjjjjjj……. POF…..

_43
_39

De eerste nacht zijn we omringt door dierengeluiden…. tot dat de regen met veel donder en bliksem naar beneden plenst. De windstoten maken dat de regen onder het tent dakje doorslaat en naar beneden lekt. Gelukkig duurt het noodweer maar even en houden we de spullen na wat stapelacties redelijk droog.

We verblijven 3 volle dagen op Masai Mara. De eerste 3 dagen gamedriven en een optie op de wildebeast-crossing. We komen erg veel dieren tegen. De kuddes met gnoe’s, waterbuffels en zebra’s nemen in aantal steeds maar toe. Soms staan we er ademloos tussen in. Je ruikt ze, je voelt de aarde schudden als ze weg galopperen, je hoort ze loeien… ze zijn vernoemd naar het geluid dat ze maken “gnoe”. Wat een overvloed aan dieren.

SONY DSC

SONY DSC
SONY DSC

Ook de roofdieren doen zich smakelijk te goed aan de overvloed van eten. We komen heel veel leeuwen tegen, in een troep, alleen, slapend, luierend, etend, jagend en dodend. Wel wat luguber om van dichtbij zien hoe de luchtpijp wordt dicht gebeten en je het leven uit de ogen van een gnoe te zien weg trekken. Maar wel fijn dat het gelijk soldaat gemaakt wordt en niet 7 maanden als AH diepvrieskip wordt opgeslagen na klemvast je hele leven in een te klein kooitje te hebben gezeten, niet? Ook de cheeta’s hebben net de buit binnen, ze doen zich te goed aan een gesneuvelde gazelle. Een 20-tal gieren wacht geduldig op hun buurt. Ofwel 30 minuten later is de hele gazelle in het nix (alias maagjes) verdwenen.

SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
SONY DSC

Bij de Mara rivier is het een drukte van jewelste.. De grote nijlkrokodillen vertonen een nieuwe sport , genaamd Wogby, een combinatie van rugby en worstelen. Er liggen velen gnoe lijken in de rivier en met veel gespetter, geruk en getrek worden de gnoes anatomisch ontleed door de sterkste kaken van het dierenrijk. We hebben dus net een oversteek gemist, maar over de heuvel in de verte komen er al nieuwe slierten gnoe’s naar beneden. Langzaam hopen de duizenden dieren zich op bij de rivierbedding voor de oversteek. Uit het niets duiken de vreselijkste dieren op en met plaatsvervangende schaamte en innerlijk ontploffingsgevaar kijken wij met leden ogen toe….. hoe een stelletje achterlijke gladiolen, mensen genaamd, tot 5 x toe de kudde verstoord die net duikplankklaar stonden. Door er dwars doorheen te scheuren, ze van achter op te jagen, geen ruimte geven om te passeren en de oversteek plaats blokkeren.

SONY DSC

Gedesillusioneerd keren we na 2 dagen en velen uren wachten en turen kampwaarts, maar gelukkig maken alle andere mooie dieren alles weer goed. We stuiten op een troep leeuwen, waar de jeugd net geslaagd is voor de cursus gnoe vangen en als beloning eerste mogen eten. Na een paar minuten komt mama verhaal halen en eist haar portie op.

SONY DSC

SONY DSC
_218

In de 2e nacht breekt er grote paniek uit onder de bavianen, omdat een luipaard een bezoekje brengt aan het kamp. De watchmen jagen hem vakkundig weg en wij kunnen weer veilig naar het toilet. De dag dat we Masai Mara verlaten wordt onze jeep bijna vertrapt tot koekblik door een passerende kudde olifanten…zo dicht naast de auto lopen ze vredig langs. Na 4 lange rij dagen met de mooiste vergezichten vol met duizenden dieren, die zich wel gewoon houden aan de wetten van de natuur rijden we naar Nairobi. We gaan nog even een bezoekje brengen aan een Masai Dorpje….. a la Volendam. Erg toeristisch voeren ze hun dansje op……

_1811
_1852
_238
_240

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We komen in een leuk hostel terecht, om even bij te komen van alle indrukken. We verruilen het primitieve tijdelijke, tegen een mooie kamer met douche en toilet, zonder lekkage. Het weer is hier nog steeds vreselijk van slag …. Het stortregent al 5 dagen op rij ’s avonds.

 


Kenia, Nairobi 22 augustus 2010

We kunnen eindelijk weer eens uitslapen….alleen om half 7 zijn we klaar wakker. Ons slaapritme is verafrikaanst….. rond half 9 ’s avond liggen we al op bed en om half 6 ben je dus wakker…… We blijven nog wel lekker liggen….

Rond 10 uur gaan we op pad naar het David Sheltrick Trustfund naar een opvangplek voor wees-babyolifantjes. Je kan hier een baby-wees-olifantje adopteren. Inmiddels zit mijn adoptiezoon, Lesandje 5 jaar oud met afgeknipte oren niet meer in de peuteropvang, maar is al naar Tsavo NP overgeplaatst. Het gaat goed met hem. (Hij was toen hij een week oud was in een waterput van de Samuru-stam gevallen en die hebben zijn oren afgeknipt, omdat ze zo hun vee merken).

SONY DSC

SONY DSC

Over een paar jaar kan hij mee met de kudde van weesolifanten. Het verhaal is eigenlijk te mooi om waar te zijn. De eerste baby wees Emily, die uitgezet is in Tsavo NP komt ieder jaar langs de opvang en neemt dan de puberolifantjes, die er aan toe zijn, mee in haar groep en heeft de moeder/matriarch rol op zich genomen. Cool he!!! Dat laat maar weer eens zien hoe intelligent en gevoelig olifanten zijn.

Er zijn hier een heleboel lieve verzorgers, die zelfs bij de olifanten baby’s slapen omdat ze anders dood gaan van verdriet en eenzaamheid. Ze spelen met ze, ze worden geknuffeld en ingesmeerd met zonnebrand, allemaal moedertaken die hier liefdevol worden overgenomen. Ook krijgen ze soms straf…. tja dat hoort er ook bij. Als wij aankomen is het net tijd voor het baby badritueel…. Bommetje van de badrand, snorkelen, natspuiten, modderworstelen, verzorger pesten, rondje rennen, uitglijden enz…. heerlijk om te zien dat ze ondanks hun sombere verleden blij kunnen spelen met elkaar. De kleinste van het stel, pas een maand oud, zuigt verlegen op zijn eigen slurf zoals een klein kind op zijn duim zou zuigen.

SONY DSC

SONY DSC

Na een uurtje bewonderen laten we de olifantjes weer met rust en gaan we op zoek naar een ticket richting Zanzibar. We besluiten om Serengeti over te slaan, na al het moois van Masai Mara en toch wat irritaties over onze eigen soort. Vette pech….
De reisbureaus waar we naar opzoek zijn….. zijn verplaatst, opgelost of dicht…. Dus we duiken snel op internet om rechtstreeks te boeken. We vinden een vlucht …… alleen die vertrekt al morgen om 8.15. We krijgen het gelukkig snel geregeld…Lang leve de creditcard. We moesten ook ons telnummer invullen… beetje vreemd vonden we het al… en ja hoor ’s avond werden we gebeld…. De vlucht was vervroegd naar 7 uur……

SONY DSC

23 Comments on “Roze vlaag van verstandsverbijstering

 1. Het is hier slecht weer, weinig gevoel van een zonnige en zwoele vakantie maar als ik jullie verhalen lees heb ik het idee dat ik midden in jullie avontuur beland ben.
  Doen jullie het wel een beetje rustig aan?
  Het ga jullie goed.

  Groetjes

 2. Hallo Kieke en Eef,

  even (nou even!) jullie verhalen gelezen. Daar word ik stil van. Geweldig wat jullie meemaken en wat een prachtige foto”s. Geniet ze!
  Groetjes, Conny

 3. Hoi avonturiers!

  Wat
  Enorm
  Sfeervol
  Telkens,
  En…,
  Really
  Wonderful
  Exciting &
  Lovely!

  Lieve groeten, Kees

 4. Wat een avonturen: hebben jullie ook lekker relax dagjes tussendoor: het klinkt erg druk namelijk…
  en leuk!!!
  x floor

 5. Heb ivm mijn eigen vakantie in Jordanië, even een inhaalslag moeten maken om weer helemaal bij te komen in jullie ervaringen.
  Klinkt super allemaal wat jullie allemaal meemaken.
  Zo leren we nog eens wat, over de neushoors.

  Groetjes Astrid

 6. Lieve meiden,

  op dit moment is ook jullie weekend bij achter de rug, morgen weer back in business! Fijn dat het jullie zo goed gaat! Tot gauw!!

  Liefs!

 7. Nou meisjes, so far so good ! Klinkt allemaal fantastisch… heerlijk om zo jullie avonturen mee te beleven… Live your dreams to the MAX zou ik zeggen, Ook groeten aan Jo! lfs xx

 8. Ongelooflijk, nog geen maand weg en dit allemaal al meegemaakt. Ben onder de indruk. Blijf jullie verhalen lezen, Xx Heidi

 9. Hoi familie!

  Wat een geweldige reis maken jullie toch. Met Rens op schoot droom ik weg bij jullie foto”s en verhalen…
  Blijf genieten!

  Groetjes!

 10. Wat leuk en wat leuk allemaal. Enig te lezen dat jullie zovele dieren mogen en kunnen aanschouwen. Ik ben niet jaloers want ik houd nou eenmaal niet van dieren. Maar ik ben blij dat de dieren jullie als toeschouwer hebben. Veel plezier in het enge aftrika. Ben erg blij als ik dit lees dat ik in Nederland ben tussen de koeien en de schapen. Die zijn gelukkig niet zo gevaarlijk. Doe voorzichtig en niet plassen in Lake Malawi. x van Truus ook de groetjes aan je tante.

 11. Fantastisch om jullie avonturen mee te beleven. Ik ben ondertussen weer begonnen met de voorbereidingen op school. Maandag gaat ons avontuur weer beginnen!
  Veel plezier en ik volg jullie op de voet

  Groetjes

 12. WAUW!! wat zien jullie enorm veeeeeeel…..! !! Echt prachtig allemaal! Was je eerder zó dicht bij de gnoe-oversteek- zien geweest?? Fantastisch! Nu even “vakantie” om bij te komen? x

 13. wat n schitterend verhaal!!!
  ik krijg zelf de kriebels van t toiletverslag! je moet ook echt lef hebben. heel veel lieve groetjes van ons

 14. Nou wij zijn na 200eu de man aan prikjes en pillen ook helemaal ready om live bij jullie avonturen aan te sluiten. Moet het voorlopig nog doen met jullie verhalen. Aftellen tot 17okt!

 15. Super om zo veel dieren te zien! Wel erg bijzonder om zo veel gnoes de rivier over te zien steken.

 16. Hoi Eef en Kiki,
  Wat ontzettend leuk om jullie indrukwekkende ervaringen op deze manier te kunnen volgen. Ik lees de erg leuk geschreven reisverslagen met veel plezier, maar ook met een beetje jaloezie-Smile) De foto”s zijn prachtig, ze nemen me weer mee in mijn herinnering toen we zelf Lake Nakuru en Masai Mara/Serengeti bezochten.
  Prachtig allemaal!
  Pas goed op jezelf en geniet zo hard je kunt!!!!!
  Liefs Theo

 17. Hey Kiek en Eef, geweldig om al die mooie verhalen te lezen! Zo is het net of we er zelf ook “n beetje bij zijn… Lijkt me fantastisch om zo dicht bij al die dieren in de buurt te mogen komen… Nou ja, maandag komen al onze aapjes weer terug op school, haha! Zal wel weer ff wennen worden… Geniet verder van jullie reis en ik wacht vol smart op het volgende verslag!!

  Dikke kus, Juud

 18. Hoe lang zijn jullie nog in Kenia? Heb zelf vanaf 10 sept drie KETH”s. Wat zou het leuk zijn even bij een Tusker bij te kletsen! Heel veel reisplezier!

  P.S het handje van bokito is geweldig!

 19. liefe Eef,
  Vóór je vertrek heb ik je beloofd dat ik elke dag aan je zou denken. Nou, dat lukt me aardig. Nu ga ik morgen zelf op vakantie (rondreis door Polen) en dan moet ik daarmee even in het ritme komen. De maand-08-had een toepasselijke spreuk voor jullie(van de Bond zonder Naam). Die geef ik even mee: “Als de wereld je huis is, kun je niet groter wonen”. Je reisverslagen lees ik later. Ik heb het erg, erg druk gehad met de erkenningsaanvr aag ca.
  Lieve groeten

 20. Wat fantastisch allemaal. Een geweldig geschreven verslag. Hoe hebben jullie nog tijd om te schrijven, na zulke intensieve dagen.
  Groetjes aan Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *