Piramides, Sfinx en Sarcofagen

Egypte: 01 – 03 augustus 2010

Egypte, Caïro, 1 augustus 2010

Egypte
De kop is eraf. Het eerste land gaan we inmiddels alweer verlaten…

Daar stonden we dan op Schiphol. Bepakt en bezakt. Heel onze inboedel voor een jaar in een rugzak gewurmd en zoveel lieve mensen die nog even kwamen knuffelen. Super tof dat jullie de moeite hebben gedaan. Na een uitgebreid zwaaimoment…. Tranen van besef dat we bijzondere mensen een heel jaar achterlaten….. Huppelen we door de douane op weg naar de grote droom. 

In het holst van de nacht landen we in een grote zandbak. We hebben meer dan één uur vertraging en de douanebeambte van onze rij heeft vast geen opslag gekregen dit jaar… Nou volgend jaar kan hij het ook vergeten… We staan in de kortste rij… Die bleef even kort terwijl de lange rijen naast ons snel slonken… Ofwel 2 uur later dan gepland staat onze geduldige chauf met bord nog steeds te wachten en er volgde een soort Mario-car Nintendo spel over de rondweg van Caïro.
Gelukkig verschijnt er dit keer geen “gameover” tekst op het dashboard maar zigzaggen we overal tussendoor, net langs of ontwijken we op de millimeter iets wat oversteekt met een noodstop.

_1381Piramides

Het hotel in hartje Cairo heeft 7 verdiepingen en ons hostel bevindt zich natuurlijk op de …… 7de verdieping. Tot onze opluchting is er een lift …… En wel een hele bijzondere authentieke houtje touwtje lift gemaakt voor de farao himself. We kunnen kiezen 23 treden trap per verdieping of de stortbak. We kiezen onder het mom van: ‘je moet alles in je leven een keer geprobeerd hebben…..’ (sorry ouders) voor de authentieke lift. Gelukkig is er nog iemand wakker in het hostel en krijgen we om half vier
’s nachts onze kamer geheel inclusief woestijnzand, smog, stof en huisdieren. Tot overmaat van ramp weten we niet meer waar we de sleuteltjes van de flightbag gelaten hebben. Na een zoektocht die gedoemd is te mislukken duiken we snel ons bed in.
Na een uur worden we alweer uit bed gezongen door de Idol van Cairo die aan het oefenen is in de minaret net om de hoek en het ochtend gebed aankondigt. Gelukkig zijn we zo moe….. dat we weer heerlijk in dromenland belanden.

 


Egypte, Caïro, 2 augustus 2010

Na het raadplegen van de hulplijn in NL komen de sleuteltjes gelukkig al snel boven water en kunnen we de tassen ook uitpakken. Het is al tegen het middaguur en de temperatuur ligt ver boven 30 “C, dus het Egyptische museum lijkt ons een verkoelend plan. Het is wederom een spannende onderneming om het museum levend te bereiken. Auto’s doen hier namelijk niet aan stoplichten of zebrapaden. Een straat oversteken van 2 banen is nog te doen… maar toen 12 banen… met een vluchtheuvel als vrijplaats na 6 banen dat is toch wel even een uitdaging. We hebben eerst 10 minuten tactiek afgekeken van de Egyptenaren. Inschatten en klaar voor de start….. af. Het lijkt op een combinatie van apenkooien, lijnentikkertje en twister…. Snel van de stoep naar de eerste witte lijn, daar moet je je in allerlei bochten wringen om niet geraakt te worden door een spiegeltje…. je hand opsteken en een lijn opschuiven…. en heel vaak heb je pech en ben je toch niet veilig op de lijn omdat een heleboel bestuurders de witte lijn precies tussen de voorbanden houden….

SONY DSCPiramides

Na onze survivaltocht komen we aan bij het museum waar de volgende hindernis wacht. Het afgeven van je camera, want die mocht niet mee het museum in, maar werd bewaard in een stoffig huisje in een waswand en je kreeg een nummertje als bewijs. Dit is de eerste mentale test van de trip…… Na lang beraad en hebben we de lenzen losgekoppeld en de bodies dapper afgegeven.

De schatten die het museum bevat zijn echt waanzinnig, alleen zonde dat het zo ongeorganiseerd neer is gezet. Alles wat ooit gevonden is betreffende de Egyptische oudheid staat ergens in het museum. Zoveel dat men er geen overzicht van heeft en dat het ook hier niet schoon gehouden kan worden. Ofwel begin een museumstukken schoonmaakbedrijf in Caïro en help zo een hoop mensen aan werk. Erg gaaf is toch wel het doodsmasker van Tutankamon en zijn sarcofagen. Ondanks dat zijn mummie laatst door de scan is gehaald, is zijn doodsoorzaak nog steeds niet bekend. Het mooiste verhaal wat de ronde doet waarom hij op zijn 19de overleden is, is dat hij van jagen hield en met zijn strijdwagen over de kop is gevlogen tijdens een jacht partij en toen een dodelijke smakker heeft gemaakt….. andere verhalen zijn dat hij longontsteking of malaria had.

Terug in het hotel moeten we nog effe van kamer wisselen…

 


Egypte, Caïro, 3 augustus 2010

We staan vroeg op en gaan op weg naar de Piramides van Gizeh. Met onze eigen Ali Baba chauf en zijn taxi als wonder tapijt rijden we een stuk relaxter door het verkeer. Aan de rand van de stad rijzen de piramides op uit de smog, met daarachter de oneindige woestijn. De chauf dropt ons natuurlijk niet bij de ingang van de piramides, maar bij een van zijn vriendjes midden in de Arabische wijk aan de rand van de woestijn. We laten ons overhalen voor een paardrijdtochtje……. op een Arabische volbloed. Het is wel een beetje spannend, we komen in een schuimfeest terecht wat vooraf aan de Ramadan gehouden wordt.

SONY DSCPiramides

Iedereen op straat probeert elkaar in te schuimen. De paarden zijn hier niet echt van gecharmeerd en beginnen te bokken…. Gelukkig hebben de paardrij boy’s alles onder controle en drijven de paarden naar een blinde muur om ze te kalmeren. Na wat geruzie, geduw en getrek met de jongens op straat loopt het hele voorval met een sisser af. En rijden we met klotsende oksels de woestijn in.

_135Piramides van Gizeh

SONY DSCPiramides van Gizeh

Gelukkig wordt het snel weer leuk.

We ontdekken dat wij de piramides van de achterzijde het mooiste kunnen bekijken. Zonder hordes toeristen die met busladingen tegelijk gedropt worden aan de voorkant van de piramides. En met de zon die goed staat voor wat leuke plaatjes..

Er zijn in heel Egypte 81 piramides. Hoe groter de piramide, hoe belangrijker de farao was. Het bouwen van een piramide kost ongeveer 30 jaar. 10 Jaar om de stenen uit de grond te hakken. 10 Jaar om naar de plek van bouwen te brengen, met de boot over de Nijl. Daarna hebben ze nog eens 10 jaar nodig om een mooie piramide te bouwen. De grootste en bekendste piramides liggen aan de rand van de stad Caïro.  Er liggen er negen bij elkaar. 3 Grote en 6 kleintjes. De grootste piramide is meer dan 130 meter hoog. De drie grote zijn voor de farao’s. De kleintjes voor de vrouwen en kinderen.

Als er een farao dood gaat, wordt hij niet begraven onder de grond of gecremeerd. Alle organen worden uit zijn lichaam gehaald, want die kan je niet bewaren. Zelfs zijn hersenen, die halen ze met een ijzerdraadje via zijn neus naar buiten. Daarna wordt zijn lichaam gebalsemd. Zijn lichaam wordt dan ingesmeerd met een soort crème, die zijn huid hard en houdbaar maakt. Nadat het lichaam van de farao goed gedroogd is, wikkelen ze hem in een soort verband. De mummie wordt dan in een doodskist, die de vorm van het lichaam heeft, gelegd. Dat heet een sarcofaag. Daarna kan de dode farao netjes in de piramide neergelegd worden. In een piramide zijn een heleboel kamers en geheime gangen. Vaak begroeven ze ook een hoop persoonlijke spullen bij de sarcofaag in de grafkamer. Voor wat hij eventueel nodig heeft in het leven in het hiernamaals.

SONY DSCSfinx

Al snel loopt de temperatuur op tot een graadje of 42. We kussen nog effe de sfinx optisch …. en gaan snel terug richting ons hostel voordat we van ons paard afsmelten.

’s Middags lunchen we typisch Egyptisch en loungen we op het dakterras. ’s Avonds gaan we weer naar de luchthaven om het vliegtuig naar Entebbe, Oeganda te pakken.

29 Comments on “Piramides, Sfinx en Sarcofagen

 1. Hey Eef en Kieke,

  Heerlijk wat je in 3 dagen tijd alweer voor indrukken hebt opgedaan hé….
  En dan heb je nog een heel jaar voor de boeg!!!
  Ga jullie avonturen zeker blijven volgen zo kom ik ook nog eens ergens…hihi

  Xx Es

 2. Mooi hoor Cheops!
  Lekker weer verder reizen nu….
  Kijk uit naar de volgende foto”s

 3. Super om jullie zo te volgen!! Ben heel benieuwd naar al jullie avonturen die nog gaan volgen. Nu eerst zelf een weekje weg!
  x jirka

 4. Hee lieve meiden,

  wat heeeeerlijk dat jullie grote reis begonnen is. Het verhaal & de foto”s zijn nu al vermakelijk. Grappig hoeveel je op reis meemaakt tegenover thuis doordeweeks Smile Ik blijf jullie zeker volgen..

  Geniet volop, kus x
  Fransien

 5. Hoi Kieke en Eef,
  Geweldig om jullie verhalen te lezen. Zo leer ik de wereld ook een beetje beter kennen door jullie ogen. Nogmaals geniet ervan!
  Groetjes uit de Verenigde Staten.

 6. Hoi Kieke en Eef,

  Leuk om nu al wat van jullie te horen.
  Ik ben erg benieuwd wat jullie verder allemaal te wachten staat.
  Geniet ervan.

 7. hahaha…wat een ontzettend leuke manier van vertellen over wat en hoe je de dingen tijdens je reis ervaart. Ik geloof dat je bij een hoop mensen een lach tevoorschijn hebt getoverd. Leuk!!

 8. Hey Kieke en eef!
  Heeeeel veel plezier het komende jaar! Ik ga jullie reisveslagen zeker volgen.
  Heel veel Liefs Ingrid

 9. wij wensen jullie beiden een prachtige wereldreis toe en een happy together

 10. De situatie in Cairo komt ons bekend voor. Ook wij hebben meerder malen voor ons leven gevreesd. Maar het blijft indrukwekkend. Veel plezier

 11. Kieke en Eef,

  Een goed begin is het halve werk…
  Geweldig om jullie verslagen in “nuchter Hollands” te lezen.
  Enjoy!

  X
  een 27-jarige mama van 2 (echt waar!!) Wink Wink

 12. En Egypte was nog maar het begin, een bescheiden opstapje, haha.
  Benieuwd hoe het bij de gorilla”s gaat.
  Geniet van alle avonturen knuffel Mams

 13. die camicase-toesta nden daar in cairo, daar houd ik wel van. een beetje leven in de brouwerij. het wordt anders zo saai en die plaatsen krijgen jullie ook nog wel. rest van het verslag is super. houden jullie in de gaten. heb overal mijn spionnen zitten, dat weet je. xxx van ons.

 14. Nog maar een paar dagen weg en nu al veel te vertellen…zeg maar gerust een uitdagend begin van jullie droomreis!
  Laat jullie volgende verhaal maar komen!

 15. Genieten geblazen, lieve Kieke en Eef, we verheugen ons op de rest van jullie verslag, op naar de gorilla”s! Onze gedachten reizen met jullie mee, Henk en Gera.

 16. Hoi meiden! Wat een schitterende verhalen hebben jullie (nu al). Het is hier net geen 43 graden, maar binnenkort hebben wij ook 3 weken vakantie Wink Helaas net geen 52… Geniet van de reis!

 17. Hey Kieke en Eef,

  Geweldig om de eerste verhaaltjes te lezen en de foto”s te zien!

  ENJOY!

  groetjes Kim

 18. He Kieke en Eef!
  Ziet er heel mooi uit! Wat een begin van een jaar de wereld rond reizen! Geniet ervan, benieuwd naar de foto”s die nog komen gaan en o ja insectenspray in de aanslag als je volgende keer een lift neemt, niet te naief beetje paranoia is beter! mzzl Rian en Bart

 19. Hey Kiek en Eef,

  Hoe gaat ie daar in het warme en zonnige Afrika? Zal allemaal wel geweldig zijn, kunnen we ons hier in het niet zo warme, natte en bewolkte Tilburg voorstellen… Geniet ervan met z”n tweetjes. Wij wachten vol ongeduld op jullie volgende verslag. leuk om jullie zo te kunnen volgen!! Blijven we zeker doen.
  Dikke kus, Juud en Kevin

 20. Hey Kieke en Eef,

  Klinkt goed hoor!! Op naar het volgende land.
  Good luck!!
  x

 21. ha eef en kieke,

  prachtig jullie reis, heerlijk om egypte terug te zien, woonde er een half jaar.

  volg jullie verhalen met genoegen en enige jaloezie maar da,s normaal, het blijft een fenomenale onderneming en het mooiste is, jullie doen het

  hier druk, druk druk met de visitatie dus ehlaas een praktische vraag voor eef, waar kan ik bij de digitale versie van je verslag,, meten is weten,, handig voor de kerngetallen op de seh

  als je het leest begrijp je hopelijk dat ik dit laatste met enige schroom vraag, tenslotte hebben jullie de reis van je leven …maar hier moet het eea nog ff af

  hartelijke groet, ook van marij die bij me ingetrokken is tot het verslag klaar ia

  Teun

 22. Hoi Eef en Kieke!
  Superleuk jullie schrijfwijze!! Ik geniet mee met jullie. Meer foto”s dames dan kan ik alles ook zien. Geniet en ben trots op jullie ondernemingslus t en avontuur.
  Enneh…eef sorry maar heb jij mischien nog ergens een naam van een goede psych??? mijn vriendin is ingestort en zoekt hulp. kuzzie xxx

 23. Geweldig meiden!
  Jullie droomreis is van start gegaan.
  Ik reis een beetje met jullie mee. Heerlijk om jullie verhalen te volgen en geniet van de mooie vieuws.
  Eef, staat je goed on horseback. Waar is je cap? Pas goed op elkaar.
  Groetjes, liefs en dikke kus, Lia

 24. He lieve allebei! Heerlijk om leuke verhalen weer te lezen en mee te leven met jullie! Hoop de gorila”s doen beetje gastvrij…?! En de gnoe”s trekken een sprintje..?! Ook liefs voor Jolanda! xFemke

 25. Lieve Dames,

  Nou, vanaf hier al erg jaloers op jullie begin van de reis. Het ziet er fantastisch uit. Wij zitten hier te verschralen op de zaak maar het verschil moet er zijn!!! Gave site om jullie zo te volgen. Geniet ervan en we are you watching you. Kus van de bovenste en Karin, die paste er niet meer op.xxxxx

 26. Nou de kop is er inderdaad af, als dat een jaar lang zo door gaat hebben jullie nog een jaar nodig, haha. Cairo niets veranderd dus met 6 jaar geleden. Ben benieuwd naar de rest. Goede reis in Oeganda, Xx

 27. 😆 🙂 😉 8) 😐 :-* 😳 🙁 😥 😮 😕 😮 :zzz 😛 😛 🙄 : 😡 😀

 28. Hallo Eef & Kieke,

  Wat een mooie foto’s en verhalen!!
  We raken niet uitgekeken.

  Groetjes,
  Julian 😆

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *