Papegaaiduiker Paradijs

IJsland: 03 – 07 juli 2015

Ijsland, Keflavik & Husafall 03 – 04 juli 2015

IJsland 2
Aangezien de schoolvakantie in het noorden begonnen zijn, de tourgekte in Utrecht al losgebarsten is en ons koude kikkerlandje door een hittegolf is getroffen, besluiten we onze reis naar IJsland met de trein te starten i.v.m. de eventuele drukte op weg. In principe een goed plan alleen een beetje jammer dat de coupes al vol zijn en wij in het tussenstuk kunnen zitten zonder airco. Met klotsende oksels drijven wij van Tilburg naar Schiphol. Met ietsje vertraging vliegen we de koelte tegemoet. Klein detail het is maar 25 °C verschil.
In de schemer verlaten wij het NL luchtruim en vliegen rond middernacht de midzomernacht tegemoet, ofwel het licht. Lekker dus, gelijk heel je bio ritme in de war van Kieke en Eef heeft nergens last van, behalve een extra mini nachtdienst!
Zo landen we bijna 3 uur later, maar dus 2 uur vroeger in Keflavik. Na een kort nachtje in het Airport Inn gaan we ons 4×4 campertje ophalen. Wat een stoer ding!
Na een kleine instructie ronde gooien we de bagage achterin en slaan we proviand voor ons IJsland avontuur in..
1.0

We bestuderen de weerberichten en besluiten in het westen te beginnen.
Inmiddels is naast de landkaart de Garmin Nuvi onze tijdelijk BF (best friend) en wijst ons de weg door het prachtige surrealistische maanlandschap, dat fraai versierd is met eindeloze paarse bloemenvelden. Dorpjes zijn hier vaak niet meer dan een paar huizen, een kerkje en een benzinestation. We rijden al een stuk op richting het noorden en maken een korte pitstop bij Hraunfossar en Barnafos waterval. We hebben geluk, de zon breekt door en wij kunnen gelijk een paar leuke plaatjes schieten.

1.1

1.4
1.2
Ons eerste campingplekje is Husafall camping. We krijgen ff grote schrik als de camping afgeladen vol is met IJslanders. Ook zij hebben vakantie gekregen en ook voor hen is het een mooi BBQ weekend is. Sommige lopen zelfs in bikini, terwijl wij rond huppelen in onze dikke fleece.
Gelukkig is er helemaal aan de andere kant van de camping nog een plekje vrij. Het is een heerlijk stekkie; aan de ene kant een rivier en aan de andere kant het begin van de landingsbaan (By the way, wel een dirtroad runway). Echt humor.

Een kleine compilatie van ons eerste camping moment; hoe vouw je het dak uit zonder ‘m op je hoofd te krijgen, hoe krijg je de waakvlam van het gas aan waar de koelkast op werkt terwijl de wind waait, hoe ruimen we onze camper in en geven we alles een plekje zodat we het ook nog kunnen terugvinden. Met een beetje improvisatie vermogen toveren we daarna een heerlijk pasta in elkaar. We moeten ff een extra fleece aantrekken om buiten te genieten van onze “on the road” pasta, terwijl er bijna een vliegtuig bij ons in de macaroni land.

2.1

 


IJsland, Hellissandur 05 juli 2015
We beginnen de ochtend met een bakkie op bed voor we richting de Snækullfellsnes schiereiland rijden. Het is maar goed dat onze BF Nuvi weet hoe de plaatsnamen uitgesproken moet worden, want wij kunnen niks met al die gekke lettercombi’s van de IJslandse taal. Toch, fijn dat Eef dan ook een keer ervaart hoe het is om dyslectisch te zijn. We vinden een liftster langs de weg. Ze zijn gestrand en hebben motorolie nodig. We maken een gezellig praatje en droppen haar bij het eerst volgend benzine station. Via Borganes rijden we naar Arnarstapi voor een wandeling over de kliffen met een prachtig uitzicht over de oceaan en de geërodeerde rotspartijen. Daarna vervolgen ons trip en
rijden om de Snæfellsjökull. Een oude vulkaan, die beroemd werd door het boek “Reis naar het binnenste van de Aarde” (1864) van Jules Verne. De geoloog daalde af in de vulkaan Snæfellsjökull en werd weer uitgespuugd door een lavastoom op Sicilië.

We worden betoverd door de prachtige absurde landschappen van lavabrokken, vulkanen, kliffen en velden vol bloemen. Hier en daar maken we nog een paar foto-stopjes. Ons stekkie voor de nacht wordt een knusse campsite in Hellissandus. Tussen de lavabrokken met uitzicht op zee en de zon, die niet ondergaat en alleen de horizon aantikt. De eerste regenbui roffelt zachtjes op het dak en wij dromen over een sprookjeslandschap vol dwergen, trollen, elfen en het huldafólk (onzichtbare bewoners van IJsland). Deze kleine wezens maken actief deel uit van het Ijslandse geloof (zgn mysieke krachten). Naast grote hoeveelheden kerken, vinden we ook geregeld elfenhuisjes in tuinen en trollen burchten in weilanden, waar de boer dan met een grote boog omheen maait..
Zo kent iedere Ijslander ook wel iemand die een elf, dwerg of een trol heeft gezien.

3.3

1.1.1
3.1

3.6

 


IJsland, Flókalundur 06 juli 2015
We rijden steeds verder naar het noorden op weg naar Westfjord. De weg zigzag langs de kustlijn van de fjorden en over hoge toppen waar er nog sneeuw ligt. De vergezichten zijn prachtig! De weg is soms best spannend als je 17% omhoog rijdt en we alleen nog maar de lucht zien i.p.v. de weg. Terwijl de banden slippen op de losse steentjes van de dirtroad met een mega afgrond naast ons. Altijd fijn de buitenbocht te moeten nemen tijdens het passeren van een tegenligger… SLIK! Na een lange rijdag stranden we in Flókalundur. Een campsite met een mooi uitzicht over het fjord. We gaan een hapje eten, vers gevangen vis uit het fjord. De prijzen zijn afschuwelijk hier, dus extra genieten na een aantal dagen zelf gefabriceerde pasta en rijst.
Deze nacht worden er meerdere tenten van de camping geblazen terwijl de wind bij ons om de camper giert en alles klappert. Maar desondanks komen wij ongeschonden (behalve een slapeloze nacht) uit de windhoos, met als beloning een stralende dag.

DSC06092

9.2
9.1
DSC06095

 


IJsland, Lätrabjarg 07 juli 2015
We rijden naar het meeste westelijke puntje van IJsland: Lätrabjarg (ook van Europa als je de Azoren niet meetelt). Ongelofelijk maar waar, we hebben een strak blauwe lucht. Ja, het kan in IJsland!
Af en toe lijkt het alsof we van de ene film scene in de andere rijden. Je kunt het zo gek niet bedenken of we rijden even over de set van o.a. Armagedon, Game of Thrones, en starwars …. Met als eindbestemming de site van National Geographic voor de grappigste vogels van het noorden, de papegaaiduikers.
Je moet er wat voor overhebben, maar dan heb je ook wat …. Een prachtige klif vol met deze kleine clowntjes. Het is een drukte van jewelste. Er wordt af en aangevlogen. Er wordt een nestje gebouwd, een visje gevangen, geflirt, gekust en poetst … Terwijl wij op nog geen meter van deze maffe vogeltjes liggen.
De vleugeltjes zijn relatief kort, waardoor ze niet de meest behendige vliegers zijn en bij een landing geregeld met hun kleurrijke snavel headfirst het gras in smakken. Daarentegen kunnen ze zwemmen en duiken als de beste. Een paartje maakt een hol met 2 kamertjes; ééntje voor het ei en jong, de andere is het toilet. Er wordt niet gescheten in het nest … hi hi …. een vogel met smetvrees …?!?!

9.24

6.14
6.13

6.8.1

Papegaaiduikers zijn monogaam. In de winter gaan het mannetje en vrouwtje hun eigen weg, maar zomers zoeken ze elkaar. Het kan zijn dat er ééntje niet terugkeert van winterexpeditie en dan gaan ze opzoek naar een lekker jong ding. Soms komt het voor dat één van het paartje pas veel later terugkeert van het winter noordpoolavontuur, omdat er een sneeuwstorm onderweg was. Zodra deze alsnog thuis komt, wordt de nieuwe aanwinst per direct gedumpt en gaat het oude koppel weer samen verder.
Mooi toch, das echte liefde!
Wij wandelen langs de hoge kliffen, maar liggen vooral op ons buik in het gras tussen deze kleurrijke vogeltjes. Het is echt ongewoon lekker weer en daar genieten wij in T-shirt optimaal van. Samen met onze modelletjes, die ook heerlijk relaxen in de zon.
We koken op de parkeerplaats en gaan na het eten nog een keertje terug omdat de zon nu een wat warmer licht geeft, voor mooie foto’s.

6.21

6.7

Breidavik is de dichtstbijzijnde campsite. Het ligt vlakbij de vogelrots aan het strand. We genieten welverdiend met een biertje na, naast de camper met een prachtige zon, die langzaam naar de horizon zakt!

8.1

 

5 Comments on “Papegaaiduiker Paradijs

  1. Wauw meiden, wat gaaf weer! En zo leuk en gezellig geschreven ook weer….
    Xxx

  2. Het lijkt net of Jeroen het in elkaar heeft gezet. Goed gelukt. Bofkonten met het weer! Prachtige foto’s van die grappige vogels. Groet vanuit een zonnig Anchorage. Maandag naar Brooks H&M

  3. Hey zussies, mooi land, mooie vogeltjes en daar dan ook nog eens mooie foto’s van….. TOP!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *