Orka’s a la playa… Ohohohoho

Argentinië: 5 – 21 maart 2011

Argentinië, Buenos Aires, 5 – 7 maart 2011

Argentinie
NVan Santiago (1) vliegen we door naar Buenos Aires (2). We hebben het grootste deel van de stad 3 jaar geleden al bezocht en doen het nu rustig aan. Rob en Sanne waar we samen een jeepie mee gehuurd hadden op Paaseiland zijn daar ook. Even gezellig bijkletsen en een hapje eten. We spreken af in San Telmo waar op iedere hoek van de straat op zondag een tango wordt gedanst.

Kieke presteert het om creditcard en rijbewijs kwijt te raken op de markt daar, terwijl we onderweg waren om de bus te boeken, omdat de naden van de broek van Indonesische makelij het begeven. De politie is niet erg behulpzaam en de vrije dagen vanwege carnaval werken ook niet mee om een politierapportje op tafel te krijgen.

De 8ste gaan we naar Retiro, het busstation, wat meer weg heeft van een grote luchthaven met 300 busperrons. Het is er afschuwelijk druk.

 


Argentinië, Puerto Madryn, 8 – 10 maart 2011

Na 18 uur luxe businessclassbus, komen we aan in Puerto Madryn (3), dat bekend staat om zijn walvissen en orka’s, zo’n 1000 km onder Buenos Aires. We verblijven in super gastvrije backpackers. Na wat hulp van ons hostel kunnen we eindelijk een politierapport op laten maken. Beetje vreemd, maar we moeten ons melden bij “Female affairs”…. (Hmmmm… Moeten we beledigd zijn?).

De dienstdoende agente, in witte doktersjas, typt netjes het briefje over wat Frederico (manager van ons hostel) heeft geschreven. Zet er vervolgens een paar mooie stempels op en na een half uur is het gefixed en worden we geheel tot onze verbazing bedankt en goede dag gezoend.

 


Argentinië, Peninsula de Valdés, 11 – 21 maart 2011
Rond het middaguur arriveren Henk en Marianne (globetrotters, die Kieke hebben aangestoken met het reisvirus toen ze nog maar 4 jaar oud was. Inmiddels is Eef is ook geïnfecteerd geraakt.)

Zij scheuren met hun eigen ontworpen Toyota Landcruiser, die de bijnaam Bluescruiser heeft, de hele wereld rond. Zij pikken ons op bij het hostel en na wat proviand te hebben ingeslagen gaan we op pad om samen de orka’s te zien stranden bij Punta Norte (4) op Peninsula de Valdés (B).

jeep en reizigersJeep en reizigers

Dit is de enige plek in de wereld waar dit gekke fenomeen plaats vindt. Benodigdheden om te slagen: geen wind uit het noorden, geduld, volle maan, geduld, zeeleeuw puppies die stiekem zelfstandig op pad gaan, geduld, hoog tij, geduld, orka’s, geduld en héél véél geluk.

SONY DSCEb bij punta norte

De eerste paar dagen hebben we geen geluk, veel wind en puppies die nog te dicht bij mama in de buurt blijven én geen orka’s.

We zitten iedere dag 6 uur lang (3 uur voor hoogtij tot 3 uur na hoogtij) in weer en wind gefocust op de zee. Op sommige dagen worden we totaal gezandstraald en is het ijzig koud, omdat de wind uit Antarctica komt waaien. We zijn dan ook totaal verwaaid, verweerd en hebben zand tot in ons ondergoed.

Wel spotten we al op de campsite bij Piramides (5) een schorpioen, die net langs Marianne d’r voet kruipt en zien we de flamingo’s overvliegen als we op het strand van Pardelas (6) wild kamperen. Ook zien we al veel gekke armadillo’s (gordeldier) op de parkeerplaats.

SONY DSCOverstekende flamingos

De tent is zelden een optie door de harde wind en zandstormen. Dus slapen we na wat geprop en gepruts gezellig met z’n vieren achter in de jeep. Dat houdt wel in dat er een totale inboedel verplaatsing plaats vindt als er geslapen moet worden. Na drie dagen rijden we terug naar Puerto Madryn (3) om opnieuw inkopen te doen.

Als we terug komen wordt het lange wachten beloond: 2 Orka’s die voor de kust patrouilleren. De zee is nog steeds erg ruig en dan is de kans op strandingen gering. Voor de orka’s is dat te gevaarlijk, want het is niet de bedoeling dat ze vast komen te zitten op het strand.

Wij kamperen wild met de Bluescruiser, dat tijdelijk is omgedoopt tot restaurant en huis. Henk bereidt nog een culinaire BBQ in een zandstorm. Echt waanzinnig zo te kamperen in de middle of nix en samen 1 doel te hebben: Er voor gaan!

Het is lekker knus met z’n viertjes achterin terwijl de wind om de auto spookt. De wind werkt niet echt mee. We moeten zelfs 1 nacht het opklapdak naar beneden doen omdat er een zandstorm woedt. Marianne en Kieke slapen dan voorin op een stoel met het hoofd op het stuur als kussen (zonder de toeter te raken).

Na de heftige storm gaat de wind liggen en komen we steeds dichter bij volle maan, dat zorgt voor een extra hoogtij. We spotten ieder dag wel een paar orka’s, die even polshoogte komen nemen qua stranding condities.

Inmiddels hebben we vrienden gemaakt met de ranger, die ons ieder dag weer zien aantreden. Ook de filmploeg van Discovery en Imax behoren tot de diehards, alleen hebben zij een permit om op het strand 10m van de vloedlijn en de attackchannel te mogen zitten. Deze attackchannel is de voorkeursplaats van de orka’s om te stranden. Een dieper gelegen geul, waardoor ze makkelijker bij de puppies kunnen komen zonder vast te lopen.

De 7de dag begint het feest der natuur. Er zijn 12 attacks geweest bij de vuurtoren net voor hoogtij (konden wij niet zien, maar de attacks beginnen!) en daarna komen er 2 grote rugvinnen onze kant op. We houden onze adem in… Wat zijn het toch prachtige beesten! Een heel eind verderop houden ze een trainingsessie “stranden”, zonder puppies te verpletteren, in de attackchannel voor de neus van de beroepsfotografen en filmploegen. Wij bekijken het van een grote afstand.

’s Middags komt de permithouder van het strand en wordt ons een grandioos offer gedaan. Hij heeft voor de volgende dag 2 permits over die al betaald zijn. Dat laten we ons geen 2 keer zeggen en grijpen het aanbod met beide handen aan om met het crème de la crème van de wildlife fotografen van de wereld op het strand te zitten. Kieke krijgt het mooiste verjaardagscadeau ooit van Eef en mag samen met Henk mee naar het strand. Als we aankomen liggen er al 3 orka’s op het strand. Uiteindelijk zien we na 5 uur een mislukte attack (prettig voor de pup), maar wel een fantastische stranding recht voor onze neus. Als we terug gaan geeft 1 orka nog een spectaculaire salto weg.

Inmiddels hebben we ook vrienden gemaakt met Helio en Annemiek, die ook al 3 dagen op de uitkijk staan bij ons.

Dan is het volle maan. Geloof dat het net zo’n gek effect heeft op orka’s als op weerwolven. De omstandigheden zien er voor Orka’s fantastisch uit en… BINGO! Stuiter, stuiter, stuiter. MAKE OUR DAY!!!!!

SONY DSCPuppie heeft vette pech

SONY DSCLucky pup

 

De ene na de andere stranding recht voor onze neus. De orka’s gaan helemaal los. De ene onoplettende sealpup na de andere wordt door de sluipmoordenaars van het strand geplukt. Soms is de pup in één hap weg, soms wordt er mee gesambabald en soms wordt de pup meegenomen de zee in voor een partijtje pup pingpong. Hier de regels van het spel: Put de pup uit, zwem onder hem door en geef hem dan een oplawaai met je staart en probeer het dan zo ver mogelijk te laten vliegen. Vol bewondering zijn we toeschouwers vanaf de duinentribunes en kijken naar een orka van zo’n 7 meter, die in volle glorie het strand op schiet en dan weer weg waggelt met of zonder buit. Het jongentje naast ons vind het minder prettig en begint keihard te huilen als er weer een pup wordt vermorzeld tussen de immense kaken.

We schieten er lekker op los met de fotocamera terwijl Annemiek alles filmt. Naderhand wisselen we dit unieke beeld materiaal met elkaar uit zodat jullie naast de foto’s ook de bewegend beelden kunnen bewonderen. Thanx Annemiek en Helio!!!!!

’s Avond zijn we uitgenodigd om aan te schuiven bij de beroepsfotografen, omdat Frieder zijn verjaardag viert en wordt ons nog een offer gedaan… Maar daarover later meer!

Vol adrenaline besluiten we toch nog een extra poging de volgende dag te wagen omdat de orka attack omstandigheden nog steeds optimaal zijn. Uiteindelijk zien we zo 30 strandingen recht voor onze neus. De rangers staan ook zelf druk te fotograferen als 7 orka’s bijna allemaal tegelijk de zeeleeuwen kolonies terroriseren.

Het blijkt in 10 jaar niet zo spectaculair geweest te zijn. Wij weten dan ook niet waar we moeten kijken.

Na 2 waanzinnige dagen houden we het voor gezien, omdat de wind weer aanwakkert en wij keren tevreden terug naar Puerto Madryn.

SONY DSCPuppie kidnapping

23 Comments on “Orka’s a la playa… Ohohohoho

 1. Phoe he, hebben wij dit echt zelf gezien??? Zo bijzonder.

 2. Jeetje dames, wat een waanzinnige ervaring.
  Kieke alsnog gefeliciteerd!
  Deze beelden laat ik maar ff niet aan de kids zien, die hebben van het strand nog steeds een romantisch beeld. 😉 en dat willen we graag nog ff zo houden.
  Geniet en veel liefs.

 3. Tjeetje meiden ! Zal wel prachtig zijn geweest,… maar vind het toch erg 🙁
  Wel kikke kiddo zo in het wereldfotografe n team ! lfs xx

 4. Hoi leuk stel,

  kippenvel! Zo mooi maar ook emotioneel lijkt me jullie avontuur. Het is de natuur maar toch wreed om te zien volgens mij. Hoe mooi kan zoiets zijn! Prachtige foto’s ook weer.
  Veel geluk en geniet!!!

  Rien.

 5. Cool zeg!
  wat een gave avonturentoch, beter nog dan wie is de mol!

 6. Geweldige foto’s. Lijkt mij een geweldige ervaring om dit te zien. Geduld is dus een schone zaak

 7. He lady’s,

  Wat een geduld en geluk hebben jullie gehad en wat een gave foto’s en flimpjes! Wij zouden deze prachtige beesten ook wel willen zien, maar hadden al een andere bijzondere trip en we kunnen natuurlijk niet alles hebben……
  Waar gaan jullie nu verder heen?

  Groetjes Rob en Sanne

 8. Jeetje meiden wat fantastisch, daar zijn geen woorden voor wat een machtig spel der natuur !!!!!!!
  Wat hebben jullie toch een grandioze reis heerlijk!
  hg

 9. AHHHH you did it!!!!!Wat geweldig dat het gelukt is om ze te zien stranden. Zit te stuiteren achter de computer! Wat had ik dit graag samen met jullie weer gedaan. Als was het 2 jaar geleden ook al geweldig om ze samen met jullie alleen al even te zien. Blijft een van de mooiste dingen van de reis! En dat jullie gewoon op het strand mochten, te cool!! Was die mevrouw er weer die vorige keer alles had uitgelegd? Lukte het al om de orka’s te herkennen 🙂 Ben benieuwd naar het tweede offer dat jullie gekregen hebben! Geniet van al het moois dat jullie nog tegemoet gaan in dit geweldige werelddeel. Heel veel liefs Nienke en Wannes

 10. Wat is de natuur toch schitterend, maar ook zo hard!! 😮
  Deze beelden zijn leuker voor in de nacht dan de herhalingen van animal planet haha… 😆
  Veel plezier nog meiden….

  -x- jeske

 11. Tsjee, dat we dit allemaal samen beleefd hebben. We vonden het ook wel heeeeeel gezellig samen in de auto. Het is nu wel stil zonder jullie. Hopelijk tot in de Pantanal.

  XX Henk en Marianne

 12. whooo….

  Erg spectaculair!! Wat een ervaring.. Wij bekijken het inmiddels weer vanuit NL. Genieten nu met jullie mee!

  Groetjes Frits en Imke

 13. Hoi Eef en Kieke,

  Wat een avontuur.
  Jullie zijn wel bikkels en vooral doorzetters waardoor jullie wel steeds de juiste plaatjes schieten.
  Ze zijn wreed maar prachtig.

  Nog heel veel plezier.

  Liefs Barbara

 14. en ik zit gewoon thuis. Mensen wat een leven hebben jullie.prachtig e beelden. Fijn ook om je stem te horen Kiek op de filmpjes, je bent het echt.

  Lieve groetjes van Mirjam en de rest

 15. Wat een prachtreis met schitterende beelden, ge-wel-dig!
  Alles is zo indrukwekkend. Ik geniet enorm van jullie reisverhalen.
  Genieten jullie nog maar lekker verder.
  Groetjes, Yvonne (Tilburg F2)

 16. Hallo lieve meiden 😆
  Wat een PRACHTIG verhaal met nog mooiere pic’s erbij.. KIPPEVEL!!
  Een hele dikke knuffel voor jullie beiden 😉

 17. Beste Eef en Kieke,

  We hebben jullie in Kaikoura en Akaroa (NZ) ontmoet. We waren met onze kinderen op reis. We lezen met veel plezier jullie verhalen en bekijken ook de mooie foto’s. Wat een ongelofelijke reis maken jullie. We zijn inmiddels weer terug in NL en krijgen ook weer de kriebels om te gaan reizen. Blijf zo mooi schrijven en fotograferen en geniet van alles. Groeten,
  Arjan en Karianne

 18. Eef, ik denk dat er een verandering is in je Top Tien….
  Kieke, nog gefeliciteerd!!
  Groet,
  Cécile

 19. Wat een geweldige “aardse”momenten!
  Een onuitwisbare ervaring!
  Wij blijven genieten van de fantastische KIEKjes!
  En morgen worden we eerst nog even 32 !
  PROFICIAT !
  Geniet van deze bijzondere dag
  en neem er samen een heerlijk glas op!
  PROOST !
  Mooie momenten toegewenst op jullie verdere wereldtocht !

  corrie en gerhard jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *