Canada 23 – 30 oktober 2019
Canada, Banff & Winnipeg 23 – 30 oktober 2019
Daarna gaan we de alternatieve high way 1A op richting het noorden. Het is de oude snelweg door de bergen waar geen hek staat en waar je grote kans hebt om beesten te spotten. We hebben gelukkig all weather banden, want er ligt zo hier en daar al een behoorlijke laag sneeuw op de weg. De snelheid is aangepast naar 60km/hr, dus we toeren lekker rond tussen hoge besneeuwde bergtoppen, dikke naald wouden en prachtige uitzichten over meren opzoek naar wildlife. Dan ben je 4 dagen na die fucking chemo, gewoon in amazing Canada en gaan we van mindfuck naar mindfulness!
Eef ziet wat bruins bewegen in haar ooghoek en wie komt daar aangeslenterd …? Een mega grote grizzly beer. Wij helemaal blij dat hij niet zo’n vroege vogel is en nog niet wil winterslapen. De meeste beren zijn al de flanken van de Rocky Mountains op getrokken om een fijne schuilplek (den) te zoeken voor hun jaarlijkse winterslaap. De beer is druk met het omwoelen van de aarde opzoek naar wortels of om de al ingegraven wintervoorraad van de vossen en eekhoorns te plunderen met zijn grote klauwen. We doen wel snel ff het raampje dicht voor het geval hij dacht dat hij een knuffelbeer is en bij Eef op schoot duikt. Je weet het maar nooit …
Hij komt recht op ons af en wandelt om de voorkant van de auto om te zien wat er nog allemaal te snaaien valt in de linker berm. Ook daar ploegt hij met zijn grote nagels het halve bos om.
We rijden tot aan Lake Louise, van menig mens het hoogte punt van de Icefields Park way. Voor ons was dat de grote grizzly. We wandelen, nou ja … schuiven en glibberen langs de oever van de meer. Op het wandelpad is een behoorlijk pak sneeuw gevallen en door de toeristen voor ons platgestampt tot een ijsbaan. Voor ons draait een Japanner vrolijk een pirouette om zijn as en sluit af met een salto mortale. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De zon laat zich net nog even zien, waardoor wij ook de mooie blauwe kleur kunnen bewonderen waar het meer om bekend staat.
Op de terugweg naar Banff en spotten een coyote op de highway 1A. Tevens vinden de grizzlybeer één km verder dan waar we hem achter hadden gelaten in de berm. Nog even druk met de hele grond om te woelen als voorheen. We schieten nog een paar fotootjes en rijden dan door naar Johnston Caynon. Het is goed koud aan het worden en de meeste toeristen zijn al terug naar het dorp. We lopen steeds dieper de besneeuwde canyon in. Via een tunnel door de rots komen we uit bij Lower falls. Hier en daar zie je al ijsvorming ontstaan in het water. Ook hangen er al prachtige ijspegels aan de rotswand.
We knopen ons crampons onder en wandelen langzaam omhoog door het woud naar de Upper falls. Hier en daar vinden we eekhoorn langs het pad. De canyon ziet eruit als een sprookje met zo’n dun laagje sneeuw. We komen een paar toeristen tegen, die een nieuwe variant van blij dat ik glij spelen op het spiegelgladde pad. Hurken en dan doet de zwaartekracht te rest…. De bochten blijven wat lastig en er slipt er ééntje zo het bos in, met een hoop hilariteit tot gevolg. Heerlijk die spijkers onder je zool, het klost alleen wat raar op de stukjes boardwalk als we hoog boven de rivier lopen. Het uitzicht de diepte in is prachtig, een palet van gemengde kleuren. Knal blauw water met daar omheen wit kolkende stroomversnelling, antracieten rotsblokken omringt door vers groen mos, donkergroen van de dennen bedekt met een witte deken. De Uppers falls stroomt nog wel, maar er omheen begint het al aardig wit te worden. Nog even…, want met deze temperaturen -17°C, zal hij snel veranderen in een ijswand.
Langzaam valt de schemer in tussen de woudreuzen en klossen en krassen wij terug het dal in naar de parkeerplaats op onze crampons. Bij The Grizzly House gaat we lekker kaasfonduen, want we kunnen wel een stevige maaltijd gebruiken.
De volgende ochtend worden we wakker in een nog witter wonder landschap. Het heeft de hele nacht gesneeuwd. In Nederland zou nu totale pleuris uitbreken op de weg en duizend km file staan. Hier gaat alles gewoon rustig door. Wij maken een stopje bij Bow falls en rijden daarna een rondje ter verkenning van de golf baan, want het schijnt dat je zo nu en dan elks (grote herten) op de greens, nu “whites”, kunt zien tegen het schemer. Het is nu namelijk het bronstseizoen, ook wel paartijd. De mannetje laten dan hun lokroep horen, ook wel burlen genoemd. We rijden door de frozen dennenbomen en komen een coyote tegen die door de sneeuw trippelt en de weg oversteekt.
Na het eten is het tijd om de tassen te pakken, want morgen vliegen we het binnenland in.