Klein, felgekleurd en levensgevaarlijk!

Borneo: 06 – 11 juli 2012

Borneo, Semporna en Mabul, 06 – 07 juli 2012

Borneo Landen
We nemen een binnenlandse vlucht i.p.v. 14 uur hobbelen in de lokale bus (Tja, ook wij worden een dagje ouder en ja de rimpel crème is mee). Na wat geklooi in het kantoor van Malasian Air kunnen we onze binnenlandse vluchten zeer voordelig wijzigen. De alleraardigste mevrouw adviseert ons om de oorspronkelijke vlucht te annuleren en nieuwe te boeken. Zo voorkomen we een straf penalty en zijn we veel voordeliger uit. Wat zit de luchtvaart toch vreemd in elkaar???? We vliegen over het binnenland van Borneo, prachtig enorme broccoli vanuit de lucht … Tot aaaahhhhhh nee…, allemaal rechte lijntjes….palmolieplantages die in record tempo terrein winnen van het eeuwen oude tropisch regenwoud.

We landen in Tawau en rijden met een taxi naar Semporna door de uitgestrekte palmolieplantages. Op de weg liggen zo nu en dan platgereden krokodillen, die vanuit de plantage de weg wilde oversteken, in de vorm van een leren handtasjes.

Semporna is het meest afschuwelijk stadje ever. Gelukkig is het alleen onze opstap plaats naar duikspots en Mabul eiland. We overnachten in houten waterbungalows en het geluid van de airco’s wordt overstemd door een Chinees karaokefeestje.

De volgende ochtend melden we ons in de haven voor de overtocht naar Mabul eiland en we verblijven bij Scuba Junckie duikschool. (Echte aanrader!!!) Na een uurtje varen, langs huisjes op palen, mangrove en eilandjes komen we aan op Mabul eiland. Totale (georganiseerde) chaos op de steiger van duikers, nieuwkomers en vertrekkende mensen. We zijn effe de draad kwijt, want onze tassen wandelen al weg over de steiger. We worden gastvrij ontvangen en ook wij staan binnen 15 minuten duik-klaar en gaan we mee met de diveflow!

De meest kleurrijke macro onderwaterwereld springen we tegemoet met een backroll. We zijn vooral op zoek naar het kleine grut bij duikstekkies. In alle kleuren van de regenboog komen we de nudibranches (zee-naaktslak) tegen. Soms zo klein als een speldenknopje. Hoe mooiere de kleur hoe giftiger. Ook alle soorten en maten nemo’s (clown visjes) zijn te vinden in de wuivende zeeanemonen; Kieke’s favoriete onderwater object. Boven ons zweven de schilpadden en wij laten ons lekker driften met de stroom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANemootje

Na onze eerste duik dag gaan we even schuilen in ons heerlijke strand hutje terwijl er een tropische regenbui losbarst.

Het eiland Mabul bestaat uit drie dingen; duik lodges, het lokale dorp en de Sea gipsy kamp (bootvluchtelingen uit de Filipijnen, die hier op een betere toekomst hopen). Het is toch een beetje gek; voor hen is visvangen uiterste noodzaak, terwijl wij visjes gaan kijken voor de lol. De 3 partijen lijken er samen redelijk uit te komen.

Voor de lokale bevolking zijn schildpad eieren nog steeds een lekkernij. Nu het voortbestaan van deze zeeschildpadden zo bedreigd is heeft de duikschool een afspraak gemaakt met deze lokale bevolking. Als zij een nest van zeeschildpadden vinden en dit melden, krijgen ze per heel ei 10 RM. Op de lokale markt kunnen ze hiervoor 2 RM krijgen. Zo wordt de lokale bevolking dus gestimuleerd om het leven van de zeeschildpadden te redden.

 


Borneo, Mabul, 08-09 juli 2012

De volgende 2 dagen duiken we ons helemaal suf. De divemasters maken ruzie om ons…. gna gna lekker relax duiken met ervaren duikers… Djodjo is namelijk zelf duikmaster en heeft meer gedoken dan de meeste schatjes daar….ssssttttt…….en zo komen we dus aan onze bijnaam “The Angels”. Vandaag stuiten we op een paartje sepia’s. Het mannetje steelt de show en het vrouwtje neemt allemaal mooie kleurtjes aan. Ook stuiten we op een zeepaardje dat een zeester doodknuffelt. Bij gebrek aan eigen soort. Aan ghost pipefishes geen gebrek!!! Wat een prachtige diertjes!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKrokodilfish

Hier en daar liggen mega schilpadden te chillen op de zandbodem van het house reef. En onze divemaster flipflapt totaal onder water… We vinden de zeldzame blue-ringed octopus ter grote van een negerzoen, alleen dan oranje met blauwe ringetjes. Gif schijnt zo sterk te zijn dat hij 26 mensen tegelijk kan verlammen en dus doden. Gelukkig wisten we die details nog niet toen we de foto probeerde te maken…… Sorry mama’s!!!

Minder gevaarlijk, maar uiterst bijzonder en net zo blauw en oranje, is het mandarijnvisje, die hier ook in de omgeving woont. Erg lastig te vinden …. Eef en Djodjo hebben zo’n 20 minuten met hun neus in het oude schroot gehangen op zoek naar dit kleine visje. Kieke was ondertussen bezig met een fotoreportage van een slapende zeeschildpad en werd erbij gehaald toen ze de kleine super verstopper gevonden hadden. Voor een paar seconden konden wij het 3 cm grote visje bewonderen om zich daarna weer goed te verstoppen.

Verder doen we nog een poging om naar het duik Walhalla Sipedan te komen. We staan op de wachtlijst, maar iedereen die geboekt heeft komt (op)duiken. Je moet dik 3 maanden van te voren boeken en geluk hebben….. The old way of backpacking sterft echt uit…SNIK!

Jammer voor ons, maar beter voor de centjes……

OLYMPUS DIGITAL CAMERACrabstick

 


Borneo, Mabul, 10-11 juli 2012

Effe ontstikstoffen, een wandeling maken over het eiland en genieten op het strandje. We wandelen door het dorpje en Kieke maakt vrienden met de turfjes hoge inwoners. Er wordt een partijtje gebadmintond op traditionele Mabul wijze. Stukje gum met veertje als shuttle en overblijfsel van een emmer het racket. Eef filmt de wedstrijd Maleisië – Nederland en wordt helemaal lek gestoken door iets lelijks dat 20 bulten op haar elleboog achterlaat.

’s Middags houdt Kieke nog een fotoshoot in de Sea Gipsy village en vieren Eef en Djodjo vakantie met een heerlijk leesboek. Eigenlijk zouden we vandaag al terug gaan, maar we boffen en kunnen nog een 1 nachtje bijboeken. Voor een extra dagje duiken op deze mooie stek en met de hoop dat een van de zeeschildpadnesten op het strand uit gaat komen. Het zand is al aan het instorten, dus er is beweging in het nest.

Onze laatste dag gaan we duiken onder een oud olie platform wat nu een duikhostel is. Onder het platform wemel het van de vissen (het is een mooie schuilplaats voor hen in deze gevaarlijk zee).

We zien veel bijzondere vissen, onder andere een mega frogfish en nog meer nudibranches.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFrogfish of diepzeemonster

’s Avonds kleurt ook de hemel fantastisch. Er is een heftige donder en bliksem bui boven het vaste land en vanaf de steiger krijgen we een lichtshow! Desondanks blijven de baby schildpadden nog veilig in het diepe zand.

When lightning strikesWhen lightning strikes

2 Comments on “Klein, felgekleurd en levensgevaarlijk!

  1. Wat een geweldige foto’s en wat een boeiend verhaal.
    Zeer de moeite waard.
    Hartelijk dank.

    Martha en Wiebe Oosterveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *