Jungle Fever

Borneo: 12 – 14 juli 2012

Borneo, Kinabatangan River, 12 – 14 juni 2012

Borneo Landen
In de middag verlaten we dit duikparadijsje en brengen we nog een nachtje door in Semporna. De volgende ochtend gaan we met de lokale taxi, die er gelijk een familie uitje van maakt met zijn vrouw, op pad naar onze volgende bestemming het regenwoud bij Kinabatangan River. Via Lahad Datu rijden we naar Sakau. We worden daar afgegooid bij de lokale snackbar, waar we een lekker portie nasi halen en wachten op onze pick-up. Met een kleine busje stuiteren we eerst door de palmplantages en daarna eindelijk het regenwoud in richting Bilit. De Kinabatangan rivier steken we over naar onze jungle onderkomen tussen de bloedzuigers en orang-oetans.

Jungle jawsJungle jaws

Nadat we onze rugzakken hebben gedropt gaan we in kleine motobootjes de rivier op waar de krokodillen toch echt de baas zijn. Alle apen zitten veilig, hoog en droog in de toppen van de bomen. Alhoewel we één stoer aapje de rivier over zien crawlen. Neushoornvogels vliegen over, ijsvogeltjes op de uitkijktak en stoere reigers die het gevaarlijke water trotseren voor een vis of éénmalige meeting met de jungeljaws. Na een tijdje stuiten we op de pygmee olifanten, die langs de oever het verse gras plukken. Echt klein zijn ze niet, maar ze doen wel onder voor hun andere soortgenoten. Daarna betrek de lucht en komt er een tropische regenbui naar beneden, die ons bootje in een pierenbadje verandert.

Slapend ijsvogeltje

Stoer aapje

Tijdens de ochtend boottochtjes varen we door de dichte mist, die langzaam omhoogdrijft, waarna het mooie groen van het regenwoud ons blikveld vult.

Rivier MistRivier Mist

’s Avonds gaan we op een nachtelijk speurtocht door de grote donkere jungle … Prachtige vogels, die slapen op een tak, grote spinnen die je met 8 oogjes aankijken, gif spugende duizendpootjes en een leger rode mieren over je laars!!! Van top tot teen zijn we ingepakt tegen muggen en bloedzuigers en iedere aap moet ons van een kilometer ver kunnen ruiken aan de hoeveelheid muskieten repellant en liters zweet. Het is tropisch warm en benauwd. Bij elke beweging gutst het zweet uit de poriën.

Ja, je hoort het goed. Op de uiteinde van de grote bladeren zitten de bloedzuigers met smart op ons te wachten. De grap is dat deze kleine slimme worpjes een geavanceerde warmte detector hebben. Dus na de tocht leken 2 jongens een soort van ongesteld. De ene had een grote bloedvlek op zijn buik en de andere jongen was ook de ten prooi gevallen. Via de rits van zijn afritsbroek was de bloedzuiger erin geslaagd om zich vast te zuigen op zijn been en gelukkig niet hoger. Voor het slapen gaan werd er in onze kamer ook een grootscheepse bloedzuigercontrole gehouden. Tevens werden er nog wat muggen geplet.

We maken 4 boottochtjes en 3 wandelingen waarbij we vooral veel apen spotten, neusapen, 3 wilde orang-oetans (mens-bos is de vertaling ofwel bosmens), lang staart en kort staart makaak, zilverblad aap en een gibbon! Drie verschillende soorten neushoornvogels, ijsvogels, krokodillen, varanen, beo’s en nog veel meer mooie dieren. Oh ja…… en 2 slangen ééntje zwart met gele streepjes en één gifgroene adder, die lief lagen te slapen op een tak. De groene lag waarschijnlijk lekker uit te buiken, (zie de bobbel in zijn buik) van een ongelukkig vogeltje.

BosmensBosmens

’s Avonds als we onze kamer in willen glippen moeten we dat om en om doen anders hangt er een kamikaze vleermuis in je haar. Er zijn 2 vleermuizen, die hun rondetijd om het gebouw willen verbeteren terwijl ze op zoek zijn naar insecten.

Kinabatangan-1Kinabatangan

3 Comments on “Jungle Fever

  1. We hadden toch al jeuk van de bijterjes hier in Mexico. Maar nu we dit lezen is het niet meer te houden.
    Leuk, die zwemmende aap. Die jongens houden eigenlijk toch niet van water?

  2. Hoi Eef en Kieke,
    Geweldig om te horen dat jullie weer aan het reizen zijn. De foto van het ijsvogeltje is helemaal prachtig. Ik ben er jaloers op.
    En nu Mozambique. Fantastisch, geniet ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *