Het Wilde Westen

Australië: 04 – 10 december 2010

Australië, Coober Pedy, 4 december 2010

Australie
De 4de worden we ’s ochtends opgepikt door de bus voor een lange rit van 2 dagen van Alice Springs (1) naar Adelaide (3). We stoppen om te lunchen in the middle of nix en er woedt een zandstorm. Er wordt een wrap in elkaar geknutseld, die met hier en daar wat gekraak van zand tussen kiezen, lekker wordt opgepeuzeld.

We vervolgen ons tripje om te overnachten in het wilde westen van Australië, Coober Pedy (2) genaamd en zelfs hier regent het! Ongeloofloos!!! Het is een stadje waar nog steeds opaal gevonden wordt en waar nog steeds mensen van over de hele wereld hun geluk op de proef komen stellen.

Het ligt midden in de woestijn en de meeste mensen wonen onder de grond omdat het hier gemakkelijk 50 °C kan worden. Iedereen kan hier een stuk grond kopen en die vervolgens afgraven en wie weet…. miljonair of klaploper!

Overal langs de weg liggen zandduinen afkomstig uit de mijnschachten. De woestijn in lopen is hier levensgevaarlijk… overal zijn schachten en gaten van zo’n 20 meter diep. Maar ook de supermarkt is erg gevaarlijk. In de supermarkt liggen de staven dynamiet gewoon naast het afwasmiddel. De politie heeft het hier ook niet echt heel druk bij een burenruzie, onenigheid over land of bij verdenking van mijnroof worden er gewoon wat staafjes TNT bij de supermarkt gekocht en het probleem is opgelost. De politie komt na afloop een proces verbaal opmaken dat vervolgens zoek raakt na wat toegestopte opaaltjes.

We nemen een kijkje in een oude mijn, hoe men hier ooit voor het eerst opaal heeft gevonden en hoe het hier is uitgegroeid tot een booming business in dit ondergrondse nietszeggende stadje, is ons een raadsel.

Wij slapen die nacht in een oude mijn waar het pikkedonker is ’s nachts.

 


Australië, Adelaide, 5 december 2010

Gelukkig geen ontploffinkjes in de buurt van onze bus deze nacht en kunnen wij veilig verder met onze tocht naar Adelaide (3), waar we pas laat aankomen nadat we een kleine 2000 km asfalt hebben getrotseerd de afgelopen 2 dagen. De cricket achtervolgt ons en we komen wederom midden in de cricketsupporters (Ashes) terecht. Uiteindelijk kunnen we toch nog een plekje vinden helemaal aan de andere kant van de stad, waar we natuurlijk veel te veel moeten betalen voor een kamertje. Gelukkig weet Sinterklaas ons ook te vinden en stopt zelfs aan de andere kant van de wereld een variant op pepernoten in onze schoen.

 


Australië, Kangeroo Island en Penola, 6 december 2010

De volgende ochtend halen we de huurauto op in Adelaide en kopen een tent om naar Kangeroo Island (A) te gaan. Na een mooie slingerweg komen we aan bij Cape Jervis (4). De boot van half vier zit vol, lijkt zo. Maar we hebben uiteindelijk geluk. Er is nog een heel klein plekje over tussen alle grote vrachtwagens. We geven onze sleutels van de spiksplinter nieuwe huurauto gewillig af en kijken met een lichte hartverzakking toe, hoe de man van de ferry onze huurauto op 2 cm van de vrachtwagen en 1 cm van de ijzeren wand parkeert. De zee is rustig en na een uurtje varen komen we aan in Penneshaw (5).

OLYMPUS DIGITAL CAMERANL Tentje Kingscote

We gaan op zoek naar een campingplekje. Het eiland is prachtig, maar de donkere lucht van het vaste land komt ons achterna. We kunnen nog net de tent opzetten in Kingscote voor de regen weer naar beneden komt. We maken een lekker hapje klaar in de campkitchen terwijl de regen op het dak klettert. Na wat foto’s uitgezocht te hebben duiken we ons knal oranje tentje in.

 


Australië, Kangeroo Island en Penola, 7 december 2010

De volgende dag gaan we op pad. Kangeroo Island doet zijn naam eer aan. We zien 4 levende kangaroes en een heleboel kangaroe kleedjes langs de kant van de weg. Ook kunnen we nog net vermijden dat een mega Gonna (grote hagedis) onder de banden komt. We maken hier en daar wat stopjes langs de kustlijn bij Seal Bay (6), Vivonne Bay (7) en Little Sahara (B) (grote zandduinen) en komen uiteindelijk uit bij Flinders Chase NP (8), waar we in de buurt bij een farm kamperen.

SONY DSCLittle Sahara

Onze buurvrouw is een koala met baby en tegen de avond wemelt het van de wallabies en kangaroes op de camping. Een klein wallabietje komt zelfs polshoogte nemen tijdens onze kookkunsten en ’s avonds struikel je bijna de toilet uit over het springgrut. Zelfs de dieren proberen onder de bomen te schuilen voor de harde regen en zien er een stuk minder aaibaar uit met hun doorweekte vachtjes.

Onze nieuwe tent krijgt ook gelijk een vuurdoop…, maar helaas tegen de longdrops een hele nacht lang zijn zelfs de gesealde naden niet bestand. Gelukkig lekt het maar een klein beetje en door dwars te gaan liggen, met een handdoek in 2 hoekjes, houden we onze slaapzakken droog.

 


Australië, Kangeroo Island en Penola, 8 december 2010

De volgende dag bezoeken we Flinders Chase NP (8) en ontmoeten we 2 NL-ers, Eelco en Martine, waar we gezellig koffie mee drinken.

De kust heeft een woest karakter en er zijn grote gaten in de rotsen geslagen in de loop van de jaren. Er is zelfs een Arch van enorme omvang en een hoop zeeleeuwen die hun kunstje vertonen in de woeste golven. Ook bezoeken we de Remarkable Rocks. Bijzondere rotsen met de gekste vormen van waanzinnige omvang en een prachtig uitzicht. We willen nog een stuk wandelen maar dat schiet er bij in omdat bepaalde trails door bosbranden zijn verwoest en er alweer donkere wolken boven ons ophopen. De hele nacht tikt de regen opnieuw op de tent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARemarkable Rocks en Eef

 


Australië, Penola, 9 december 2010

We moeten ’s ochtend vroeg op en gooien de tent nat op de achterbank. We hebben dit keer de personen ferry naar Cape Jervis (4) en mogen nu zelf de auto op een bijna onmogelijke plek parkeren. We hebben een lange rijdag voor de boeg en halen niet de slaapplek die we in gedachten hadden. De weg is highway en je mag er 100km….. mmmm. Nou dan haal je de eerst bocht al niet… en vouw je jezelf waarschijnlijk om een boom. Dus we doen lekker rustig aan het eerste stuk.

SONY DSCPostbus (bijna) 51

 


Australië, Penola, 10 december 2010

Daarna rijden we door de wijnstreek met wijngaarden zo groot als het oppervlakte van NL. We komen in een pittoresk dorpje, Penola (9), waar we een slaapplekje vinden in een 100 jaar oud Engels dorpshotel met hoogpolig tapijt en kantjes aan het beddengoed. En trakteren ons zelf op een het lekkerste wijntje (en het goedkoopste) tot nu toe in Aussie.

One Comment on “Het Wilde Westen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *