Eef en Kieke in Wonderland

Nieuw-Zeeland: 13 – 28 januari 2011

Nieuw-Zeeland, Rotorua 13 – 15 januari 2011

Nieuw Zeeland
Na de Coromandel zakken we af naar Rotorua. We zijn de hele dag onderweg en vinden een plekje midden in het stadje, dat stinkt naar de zwavel van de geisers hier. Op de camping raken we gezellig aan de praat met onze buur-NLers, Kees en Anneke. Het wordt dus zo weer donker terwijl we lekker zitten te kletsten. We slapen uit de volgende dag. Het wordt een heerlijke klooi dag. Wasjes doen, auto stoffen, motorvloeistoffen checken en een boekje lezen.
Aan het einde van de dag nemen we nog een kijkje bij de Te Whakarewarewa, een thermal village van de Maori. Het dorpje is gebouwd tussen het stoom van de geisers en de zwavelgeur (alsof iemand een mega stinkbom heeft gegooid). Het maakt in het alledaagse leven veel gebruik van de natuurlijke warmtebron (verwarming, baden en koken).

De volgende ochtend gaan we vroeg op pad om een kijkje te nemen bij Te Puia. Onze vrouwelijke gids hier maakt er een leuk optreden van en we komen deze keer wel een hoop te weten over de Maori cultuur en de geisers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATe Wkakarewarewa

Wanneer we naar de uitgang lopen, komt er een intrigerende Maori dame van hoge leeftijd op ons afgelopen. Die nog een korte uitleg geeft over een bijzondere steen die bij de uitgang ligt en een paar oude Maori wijsheden. Een mooie ontmoeting met een bijzondere vrouw (en een lieve glimlach met maar 3 tanden).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaori wijsheid

We rijden verder naar het zuiden en stoppen bij Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. Het lijkt wel of God hier op schildercursus zit. De verschillende thermale baden hebben allemaal andere kleuren door de elementen die door de aardkorst omhoog worden gestuwd. Het is net of wij een wandeling maken over een groot schilderpallet. Om ons heen bubbelt het lekker en bereiken sommige poeltjes het kookpunt. Hier en daar lopen we door flarden stoom die vrijkomen uit de gaten in de grond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThermal Wonderland – Champagne pool

Daarna we willen nog wat kilometers maken en bij Taupo overnachten, maar na het bekijken van de campsites besluiten we toch nog wat verder door te rijden en uiteindelijk vinden we nog een plekje in de buurt van Tongarino. Hier komen we Lin en Babs weer tegen, die net de Tongarino–crossing hebben gelopen. We eten samen in de campkitchen en bewonderen de sterrenhemel. Helaas kunnen we het Zuiderkruis (dat sterrenteken staat namelijk op de vlag van Nieuw-Zeeland) niet vinden, tussen de duizenden sterren die aan de hemel flikkeren.

 


Nieuw-Zeeland, Wellington en Interislander 16 – 18 januari 2011

We rijden samen met de meiden naar Wellington om op de 18de de ferry naar het Zuidereiland te nemen. We waaien bijna van de weg met ons campertje door de hevige rukwinden. Het schijnt het staartje te zijn van de cycloon Zelia, die ten noorden van Nieuw-Zeeland over de oceaan raast. We komen laat in de middag aan in “Windy Wellington.”

De volgende morgen slapen we lekker uit en gaan met z’n vieren de hoofdstad verkennen met de bus. We bezoeken het Te Papa (‘onze plek’) museum. Een mega museum. Over van alles en nog wat. Het gaafste exemplaar is de reuze inktvis op formaline (4,5 meter lang en ruin 450 kg).

Daarnaast waren de Maori kunst en de expositie over de mensen die in houtje touwtje boten de oceaan zijn overgestoken en Nieuw-Zeeland hebben ontdekt, erg interessant. We sluiten de dag af met een drankje op het terras.

 

De 18de moeten we vroeg op om op tijd bij de ferry te zijn. De oversteek is vrij rustig. De wolken hangen jammer genoeg op oog hoogte en het miezert de hele tijd. Na 2 uur varen komen we aan bij het Zuidereiland en cruisen we nog 1,5 uur tussen de fjorden door, voordat we aanleggen bij Picton. Het weer wordt steeds slechter terwijl we over een kust-slingerweg naar Nelsonrijden. Overal zien we de restanten van landslides, die ontstaan waren door de heftige regenval van de laatste week/weken. Het laatste stukje van de weg gaat door de heuvels. Het giet weer eens pijpenstelen en net na een bocht ligt er een auto op z’n kop tegen een helling geparkeerd met een vrachtwagen ernaast. We stoppen bij chauffeur van de vrachtwagen, die loopt te ijsberen tussen regendruppels door. Eef vraagt of hij hulp nodig heeft. Er blijkt een oudere vrouw in zijn cabine te zitten, die hij uit de over de kopgeslagen rokende auto heeft getrokken. Eef gaat polshoogte nemen bij de vrouw, terwijl de chauffeur en Kieke het verkeer regelen op de bochtige weg. Het duurt even voor de ambulance en de politie ter plaatsen zijn, want 3 km verder op is nog een andere ongeluk gebeurd.

Als de hulpdiensten ter plaatsten zijn vervolgen we onze weg, terwijl we alle kleren kunnen uitwringen. We zijn een stuk meer op onze hoeden, want volgens de brandweerman blijkt er een weer-alarm te zijn door de naweeën van de cycloon. We besluiten in Nelson te blijven voor de nacht en niet verder te rijden. Dus we eten gezellig in het campertje van Lin en Babs, waar we met wat kunst en vliegwerk allemaal inpassen terwijl de regen op het dak klettert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWai O Tapu – Thermal Wonderland

6 Comments on “Eef en Kieke in Wonderland

 1. er wordt wel wat gedokterd bij jullie trip zeg!! Leuk weer een verhaal te lezen, we worden toch wel heel nieuwsgierig naar ons buurland Nieuw Zeeland.
  Groetjes van ons waar we op elke moment met zijn 5-en kunnen zijn….

 2. Hoi Eef en Kieke.
  Erg leuk om jullie verhalen te lezen. Geniet van de reis.
  Groetjes.
  Ria van Gerven.

 3. Ben ik ook weer eens.
  Jullie hebben wel veel regen, vandaar al die ongelukken overal?
  Of zijn de wegen zo slecht.
  Hier alles hopi bon.
  Liefs Jolanda

 4. het is neu al hil lang dat je weg bent maar ik mis je wel dus ik ben blij dat ju over 177 dagen trug bent
  met mij gat het geot
  ik gaa naar de vakschool dat is de school voor mji

 5. Halloooooo lieverds!!!!
  Wil jullie een hele fijne tijd in Tahiti wensen en blijf jullie volgen net zoals onze meiden. Ik hoor dat jullie het fijn en leuk gehad hebben samen.
  Dikke knuffel,
  Liefs Thea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *