Crea Ice Cubes and the stolen Eggs

Spitsbergen: 27 juni – 02 juli 2013

Spitsbergen, Marbel Island, Sjersfjellet en Ny-Alesund, 27 juni 2013

Spitsbergen
Geradbraakt komen we de volgende ochtend aan bij Marbel Island. De storm is gaan liggen en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. De schade wordt geïnventariseerd en ook zo’n nacht stuiteren doet bij de meeste bootgasten geen wonderen aan de grote hoeveelheid ochtend humeuren.

We maken een korte wandeling bij de marmermijn. Spotten nog de bijzondere roodkeelduiker en een ijseenden paartje. Vanaf de hoge uitkijkpunt kunnen we mooie gletsjers zien, Ny-Alusund (een kleine dorpje) en het volgende slechte weer wat over de hoge bergtoppen komt aanwaaien.

De middag gaan we de vogelrotsen bekijken. Het is nog een pittige klim, maar we worden aangemoedigd door de bijzondere fauna, die zich langzaam ontvouwd uit het permafrost. Boven aangekomen blijkt er een andere groep op de hoge klif vogels te kijken. We krijgen een mega hartverzakking als 1 vrouw, terwijl ze door de verrekijker naar de vogels tuurt, een stapje naar voren zet, vergeet dat er ook een rand was en een 3 dubbele salto mortale naar beneden maak. Gelukkig kan een andere man haar nog net bij de enkels grijpen voordat ze een vrije val van een meter of 20 maakt. Iedereen van onze groep is weer helemaal klaar wakker van de adrenaline boost, ondanks de slechte nacht!

02. Uitzicht bij de marmermijnUitzicht bij de marmermijn

01. FotomomentjeFotomomentje

Onze groep focust dan ook gelijk op de langs scharrelende rendieren, een macro-fotocursus bloemetjes en houdt het dan ook voor gezien om dichtbij de afgrond vogels te kijken.

Net voor eten varen we de haven van Ny-Alusund binnen. Een nog kleiner dorp dan Longyearbyen. Er wonen hier wat onderzoekers en er ligt een schip van de moderne walvisjagers naast ons in de haven. De gevangen Minky whale wordt verdeeld in transportklare brokken. Minky whale staat ook op menig restaurant menu hier. Tja, Noorwegen jaagt nog steeds op walvissen…… Grrrrr.

We lopen de straat in en stempelen ff eigenhandig ons paspoort met de stempel van het postkantoor, aangezien ze dat op de luchthaven van Longyearbyen niet meer doen. Dan snel terug naar de boot, want het giet weer eens gesmolten gletsjers.

10. Slecht weer bij Ny AlusundSlecht weer bij Ny Alusund

 


Spitsbergen, 14th of July Glacier, Cardopinten en Tinayrebukta, 28 juni 2013

Na een beetje bijgeslapen te hebben, varen we vroeg in de ochtend al naar de 14th of July Glacier. We landen met de zodiac op een strandje dat bezaaid ligt met de prachtigste ijssculpturen. We wandelen door de beeldentuin van ijs naar de gletsjer. We kunnen vrij dichtbij komen en nemen plaats op een wat hoger gelegen rots, i.v.m. mini tsunamigolven als er een ijsbrok van de gletsjer zou knallen en luisteren naar één van de prachtige verhalen uit het grote Spitsbergen barre overwinteringsboek van Robin. De zon laat zich langzaam zien en de wandeling terug leent zich dan ook prima voor een crea ijsblokjes fotoshoot.

12.1 Ice Cube GardenIce Cube Garden

We zeilen langs een vogelrots vol met kleurige papegaaienduikers, zeekoeten en ganzen. Het is een drukte van je welste en alles vliegt af en aan. Hier en daar ontstaat er wat geruzie om de penthouse rots, die vele liefhebbers kent en mocht je niet blij zijn met je onderburen dan schijt je hem gewoon op zijn kop. Aan het einde van de middag spotten we wat baardrobben bij een gletsjer, die lekker liggen te zonnen op een ijsschots.

14.2. Papa en mama GaaiduikerPapa en mama Gaaiduiker

 


Spitsbergen, Rechercherbreen, Bamsebu en Bellsund 29 juni 2013

We soppen lekker over de toendra richting de gletsjer en het gletsjermeertje. Hoog op de helling maakt een poolvos het leven van de broedende ganzen tot een totaal drama, omdat hij probeert het kleine kroost te kidnappen. Het gletsjermeer ligt vol met ijsbrokken, die hier en daar versierd zijn met een baardrob. Het weer is niet al te best en het gaat steeds harder regen en misten. Ook ’s middags maken we een korte landing op een strand dat bezaaid ligt met vele skeletten van geslachten beluga’s.

Afschuwelijk! De mens is echt het enige beest, dat zo lelijk doet. Animals kill for need. Humans kill for greed… en hier het levende bewijs.

21 To many Beluga bonesTo many Beluga bones!

Het einde van de dag varen we langs een walrussen kolonie, die lekker liggen te dampen in de koude miezerregen. Sommige komen best dichtbij de boot om nieuwsgierig een kijkje te nemen.

28. Dampende walrussenDampende walrussen

 


Spitsbergen, Barentsburg en Skansbukta, 30 juni 2013

In de ochtend bezoeken wij het meest troosteloze dorp van Spitsbergen, Barentsburg. Het weer maakt onze indruk alleen maar erger. Het is een oud Russisch mijnstadje, waar Rusland meer geld op toelegt dan er uit krijgt. Vreemd zou je denken, aangezien Rusland zelf de meest waanzinnige steenkool voorraad van de wereld heeft. De mensen die hier werken, kunnen over het algemeen geen werk in Rusland zelf krijgen en om het verhaal nog bizarder te maken; De mijnwerkers komen hier voor 2 jaar en worden sober in hun onderhoud voorzien (de huizen storten bijna in elkaar en alles ziet er verloedert uit) en ze worden pas uitbetaald als ze terug naar Rusland gaan. Wij nemen dan ook aan dat dit vooral als strategisch handelsbelang van Poetin is en land opgeven niet in zijn vocabulaire voorkomt.

Het blijft de hele dag gieten. Na het avond eten is er nog een kleine landing bij Skansbukta, de oude gipsmijn. Gelukkig heeft Robin aan alles gedacht en kijken we ‘s avonds de BBC documentaire over de ijsberen via de beamer.

 


Spitsbergen, Gipsadden en Longyearbyen, 01 – 02 juli 2013

De laatste ochtend maken we een wandeling. De hoop op ijsberen is een beetje op, ondanks dat dit vlakbij de plek is waar 2 jaar geleden een jongen uit zijn tent gevreten is door een ijsbeer. Het blijft toch spannend…

We wandelen over de drassige toendra. Bij een rotspartij tovert onze Douwe Dappert weer zijn boek uit zijn knapzak en wij strijken neer voor het verhaal.

Ineens verschijnt er uit het niets op de plek waar we net voorbij gelopen zijn een poolvos. Die zijn zinnen gezet heeft op een heerlijk ganzenei. De sluwe vos plundert het ganzennest voorzichtig ei voor ei. De eerste drie eieren worden vakkundig meegenomen en ingegraven voor slechtere tijden. Nadat deze bedreven poolpaashaas klaar is met zijn ei verstopactie, slurpt hij de 4de lekker leeg. Dat is nog eens een super wildlife cadeautje op de laatste dag.

41. Laatste landingLaatste landing

38.2. waar zal ik die eens verstoppenWaar zal ik die eens verstoppen..?

40. Ei ei ei en we zijn zo blijEi ei ei en we zijn zo blij

Tevreden keren we terug aan boord en zeilen we naar Longyearbyen. We lopen nog even Longyearbyen in om onze zeebenen te ontwennen. ’s Avond heeft de crew een laatste romantische maaltijd bij kaarslicht voorbereid als wij terugkomen. We duiken voor een laatste paar uur onze kooi in, want om 04:45 vertrek onze vlucht richting huis.

De meeste mensen zullen ons wel voor gek verklaren, maar wij vonden deze rocky huwelijksreis met onze nieuwe camera en lens bij -20 top! Thanx!

42. HuwelijksreisHuwelijksreis

3 Comments on “Crea Ice Cubes and the stolen Eggs

  1. Geweldig wat een leuk verhaal en wat een prachtige foto’s.

  2. We hebben weer genoten van jullie mooie reisverslag.
    Met groetjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *