Als ijs smelt, heb je wild water

Nieuw-Zeeland: 23 – 27 januari 2011

Nieuw-Zeeland, Franz Josef Glacier 23 – 24 januari 2011

Nieuw Zeeland
Naast het bewonderen op afstand gaan we de Franz Josef Gletsjer (1) ook van dichtbij bekijken. Na een helikoptervlucht tussen de bergen, over de ijsvelden en uitzicht op de besneeuwde bergtoppen, laten we ons afzetten halverwege de gletsjer. Vanaf de gletsjer kijk je op het regenwoud, de rivier die gevormd wordt door het smeltwater en uitmondt in de Tasman Sea (A). We hebben grote waterdichte sneeuwschoenen waarmee we uit de heli het ijs op glibberen. Gelukkig hebben we ook stijgijzers meegekregen, die we snel onderbinden om wat grip te krijgen op de grote ijsplaat.

De gletsjer is eigenlijk een mega grote witte ondersteboven gehouden Mars. Het karamellaagje ligt tegen de rotsige ondergrond van de berg en het choco stuk ligt aan de boven kant en vertoont allerlei breuken/scheuren. (Test voor thuis in NL: Buig de Mars met de karamel laag naar beneden en check het effect.) Nou dat gebeurd hier dus in het groot en daar sta je dan boven op.

SONY DSCIJspret

Na wat veiligheidspuntjes gaan we op pad over de immense ijsvlakte, met onze stijgijzertjes die ons alle nodige houvast geven op zoek naar gletsjerspleten en ijsgrotten. Onze gids heeft al snel een knal blauwe ijsspleet gevonden. Met een grote schroef maakt hij een touw vast aan de ijswand en kunnen wij in de spleet kruipen. Met wat houvast van het touw lieten we ons op onze rug door de smalle gletsjer spleet glijden. Helemaal gaaf alleen je broek is zeik nat van het smeltwater, dat de snelste weg naar de zee aan het zoeken is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPanorama halverwege glacier

Daarna klim- en klauteren we over de reuze ijsklontjes met de mooiste vormen en vinden we nog een prachtige ijsgrot waar we doorheen kunnen kruipen. Een raar idee dat je in het binnenste van de gletsjer kan zijn. Na een wandeling van 2½ uur horen we heli-rotor al weer van ver. Onze haren worden nog even gestyled door de wind van de heli en dan vliegen we weer terug het regenwoud in. Ondanks factor 30 op onze snoetjes… zijn we goed verkleurd. We genieten lekker na met een wintersport gevoel op een terrasje in het dorp.

Om in de gletsjer sfeer te blijven nemen we de volgende dag nog een kijkje bij de onderkant van de Fox Gletsjer (2) en maken een wandeling bij Lake Matheson (3), waar we nog een glimp van Mount Cook (B) opvangen die aan de andere kant van de bergketen ligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKamperen in het regenwoud

We overnachten bij Lake Paringa (4) op een DOC-site. Het stik hier van de sandflies die zich met hele families tegelijk op ons storten en kleine hapjes uit ons vel nemen met grote bult gevolgen. Ook in de camper moeten er nog wat geplet worden voordat we rustig kunnen gaan slapen.

 


Nieuw-Zeeland, Queenstown 25 – 27 januari 2011

Na een prachtige dag rijden door landschap dat varieerde van Texelse duinen tot Mongoolse Gobi woestijn komen we gelukkig aan in Queenstown (5). We hebben ons campertje vaak lief moeten toespreken vooral op de bergpassen en de stukken die vals plat waren. Met zo’n 10km/u en een hoop motorgebrom komen we toch uiteindelijk ook boven. Lin en Babs wachten steeds boven op de berg en zijn ook blij dat we de top weer gehaald hebben.

We staan midden in Queenstown op een soort van Efteling camping, de wasmachine staat in een kasteeltoren en de prullenbak roept nog net niet papier hier.

In Queenstown kun je alle extreme sporten die je maar kan verzinnen doen. De eerste dag gaan we het stadje in om polshoogte te nemen. Kieke is helemaal in haar sas…. En zou hier wel een week gekkigheid kunnen uithalen. Lin en Babs gaan de Millford sound bekijken en onze wegen scheiden tijdelijk. Uiteindelijk besluiten wij te gaan raften op de Shotover rivier. In wetsuit, zwemvest en helm gehuld stappen we in de bus voor het eerste deel van het avontuur. De beroemde Skippersroad, niet toegankelijk voor grote voertuigen en gehuurde auto’s. Wij gezellig in de busje…mmm!

Een éénbaans onverharde slingerweg met mega ravijn en uitzicht op de Shotover River (6) (knalblauw smeltwater) 200 m lager. Hartaanvalweg was een betere naam.

Daarna kwam de tweede beproeving de rivier van ijskoud smeltwaterrrrrrr. Dino met een overdosis ADHD (Kieke hyper zijn is dan verwaarloosbaar) was onze kapitein. Na wat commando roei-instructie roeiden we zo tegen een rotswand op. Dino ging even testen of we wel heel goed naar zijn commando’s luisterde. Geslaagd voor de test gaan we de eerste stroomversnelling tegemoet. De “Rock Garden”. Wij rocken wat af terwijl we samen voorin zitten en doorstaan de eerste rappid. De helmpjes zijn ook gelijk getest want we hebben elkaar namelijk gekopt toen de boot zich dubbel klapte. We oefenen ook nog even man over bord in een rustig stuk van de rivier en laten ons een tijdje met de stroom mee drijven. Daarna komt “Mother”in zicht. De naam zegt al genoeg. Zo nu en dan zijn we Dino tussen de rappids door kwijt, omdat hij in een andere boot spring, over de oever rent en dan met een salto bommetje vanaf een rots maakt vlak voor de boot. Vervolgens worden we door de “Toilet”geflushed en overleven we ook de “Mother in Law tunnel”, “The Cascade”en “Jaws”. Na het grote avontuur duiken we voldaan de camper in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARaften

7 Comments on “Als ijs smelt, heb je wild water

 1. Whaaahh!!! Wat een avonturen en prachtige foto’s!! Jammer dat éven een weekendje langskomen beetje te ver is… Geniet lekker!!

 2. wauw wat een te gek avontuur: weer eens wat anders, spectaculair in de heli zeker?
  geweldig.

  geniet ze
  x

 3. Niet gedacht DEZE foto”s uit nieuw zeeland te ontvangen! geniet ervan weer in Nederland is niet om over naar huis te schrijnen, negatief advies om terug te komen.

  Mazzel!
  Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

 4. Het heeft even geduurd,
  maar ik ben weer bij de “LES” !
  Geniet van jullie fantastische foto”s !
  Wat een reis !

  Blijf heerlijk op de aardkloot rondsnuffelen
  en laat iedereen
  verder genieten van de prachtige
  “KIEK”jes !

  corrie en gerhard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *