Meidenweekend in South Luwanga

Zambia: 9 – 13 September 2010

Zambia, South Luangwa 9 September 2010

Zambia
We worden opgehaald door tante Kiet in safari outfit. We slaan nog even wat drankjes in, aangezien we 3 nachten in een Bushcamp gaan bivakkeren op de oever van de Luangwa rivier. Daarna pikken we Mick op, onze privé Steve Irwin/Crocodile Dundee en gaan op pad met zijn andere grote passie, een gave Landrover met banden op het dak. Na nog geen half uur later hebben we het eerste avontuur… BENG!!!! Een klapband, onze Mick blijft relaxed en zet ons veilig langs de kant. Gelukkig heeft hij wat ervaring en een super krik en rollen we na 15 minuten weer over het asfalt.

Bij de grens zetten we weer onze liefste glimlach op, om de nodige stempels in ontvangst te nemen. De weg door Zambia is prachtig, wat meer hutjes i.p.v. huisjes. Veel zwaaiende kinderen. Dan voel je je net even Maxima en heb je op den duur een lamme hand en een glimlach. Hoe dichter we bij het South Luangwa komen, hoe slechter de weg. Ze zijn wel druk aan het werk, maar regelmatig doen we een stukje D-tour. Mick rijdt deze weg vaker en wij hebben een goede variant op de Parijs-Dakarrally. We stuiteren wat af. De eieren die mee zijn voor het ontbijt worden alvast tot omelet geklutst in de achterbak.

Tegen zonsondergang komen we aan in het Wildernes Bushcamp: 4 tenten, 2 gaten in de grond met rieten omheining (toilet), emmer in de boom gehesen met touw en rieten omheining (douche), nijlpaarden en krokodillen in onze tuinvijver, kok met een kookunit achter gaas i.v.m. de stelende buren (bavianen) en een ranger met schietgeweer… die eerst het toiletgat en de omgeving gaat verkennen voordat wij er gebruik van mogen maken.

south_luangwa_np_2.24 Tenten en 2 gaten in de grond

Terwijl de nijlpaarden zich uit het water hijsen voor hun nachtelijk vreetpartij en achter onze tenten langs scharrelden, zitten wij met een stoeltje aan de oever te genieten. Al wordt er wel af en toe een blik over de schouder geworpen of er nog ongenodigde gasten langskomen. Mick hoort en ziet alles, ook als het donker is, en wijst tussen de bomen haarfijn elke grijze rots op pootjes aan. Dat geeft wel een veilig gevoel, ondanks dat het nijlpaard toch doodsoorzaak nummer 1 onder de zoogdieren is in Afrika…! Hij wint het alleen niet van de insecten (malariamug op nr. 1) en de slangen, die meer slachtoffers maken. Wat een hoop geluiden in de pikdonkere nacht. Ook de het gebrul van de leeuw, dat steeds dichterbij en luider klinkt……..SLIK!

 


Zambia, South Luangwa 10 – 11 September 2010

De volgende ochtend zijn we allemaal nog steeds “alive and kicking”. De zon is net op en wij ook. Om 6 uur gaan we op bushwalk met ranger, voor het geval dat de leeuw van vannacht een hinderlaag heeft gelegd voor ons. Een heerlijke spannende wandeling tussen de wilde dieren. Een soort Beekse bergen alleen dan echie!
We komen een hoop sporen en poepies van allerlei beesten tegen. Ook staan we oog in oog met de olifanten en giraffes. Die wel erg groot zijn (of wij gewoon erg klein). Gelukkig had de leeuw geen honger vandaag en komen we weer veilig aan in het bushcamp.

Na de lunch gaan we met een grote jeep zonder deurtjes en dak op pad. Echt op safari! Mick kent het park, dat de grote van Nederland heeft op zijn duimpje. Het is nu het droge seizoen en veel dieren concentreren zich dan bij de Luangwa rivier. We zien heel veel nijlpaarden, olifanten, buffels, giraffes en alle soorten bokjes, gazellen en antilope. We rijden langs de rivier en tot onze grote verbazing vinden we een leeuwin in de boom, die rustig over de rivier ligt te loeren. Wel een beetje spannend, wij in een open auto onder de boom waar mevrouw nu nog heel rustig ligt…

south_luangwa_np_5.2…en tot onze grote verbazing vinden we een leeuwin in de boom

Daarna vinden we de rest van de troep: het jonge mannetje (die wij kuifje hebben genoemd) geeft nog een showtje weg met zijn zus: buffeltjes op stang jagen met een schijnaanval. Voor ons spectaculaire actie!!! De groep telt ook een bijzonder exemplaar…. Een gember kleurige leeuwin…. De tussen variant van leeuw en witte leeuw…. Check de foto en zie het verschil. Er moet nog een leeuwin in de rivierbedding liggen en we gaan op zoek langs de oeverrand. Tot onze grote schrik springt zij net omhoog als wij langs rijden. En dat in een open auto, precies ter hoogte waar Jo zit. Jo heeft het gelukkig niet door dat ze bijna een schootpoesje heeft, want die was net verwikkeld in een heftige strijd met een T-shirt… anders was Jo van de adrenaline zo aan de andere kant uit de jeep beland. Het schootpoesje schrik net zo hard van ons als wij van haar… Vertoont gelijk ambivalent gedrag en gaat zich naast de jeep grondig liggen wassen…… Zodat we met trillende handjes nog wat leuke foto’s proberen te schieten…..

Mick heeft een speciale licentie en mag ook na zonsondergang in het park zijn met een spotlight. Voordat we met het grote zoeklicht op pad gaan heeft Mick aan alles gedacht. Zelfs aan een biertje, dat er voor zorgt dat de hartslag weer wat relaxer wordt, terwijl de knalrode zon naar beneden zakt. Met het grote zoeklicht gaan we opzoek naar oogjes in het donker. De rode voor de katachtige en de groene voor de hoefdieren. Na een hoop oogjes vinden we het luipaard in zijn volle glorie.
Wat een prachtig beest is dat toch!

south_luangwa_np_8 2Het luipaard in zijn volle glorie, wat een prachtig beest is dat toch!

Voldaan komen we terug in ons kamp. De kok heeft een heerlijk maaltje voor ons bereid, wij smullen ervan op de oever terwijl de hippo’s een nachtelijke aria ten gehore brengen.

De volgende dag hebben we wat minder geluk met gamedriven. Maar ja, wat wil je ook na zo’n topdag. De ranger die gisteren met het spotlicht mocht spelen, is thuis gebleven. Dus Kieke kon even stuiteren met zoeklicht voorin. Met af en toe een schok van de lamp, die vast gemaakt is aan een accu, als ze met haar andere hand de ijzeren beugel vasthoudt. Vlakbij het bushcamp hebben we bijna een frontale botsing met een speklap op pootjes. Zij halen toch zo’n 40 km per uur in galop. Zou je niet zeggen als je de nijlpaarden bekijkt.

SONY DSCHippo’s

SONY DSCRelax

We zijn net terug in het bushcamp als we een gil horen en een klap. Eef ziet vanuit de tent nog net een grote olifant tussen de toiletten door lopen. De jongen die de emmer voor de douche aan het vullen was komt per ongeluk de eerste olifant tegen die om de hoek komt en schrikt zich helemaal een hoedje. Hij heeft de bak water laten vallen en heeft er dwars doorheen getrapt in paniek. Daarna komt een 2de olifant er nog achter aan… Echt cool!!! Alleen plassen wordt weer een beetje spannender.

 


Malawi, Blantyre 12 September 2010

We doen de laatste ochtend nog één gamedrive omdat we er maar niet genoeg van kunnen krijgen. Wat is de wereld toch gaaf en wat zijn er een hoop mooie dieren om te bewonderen. Na het late ontbijt nemen we afscheid van South Luangwa en hebben we een hele lange dag voor de boeg.

Stuiterweg, grenspost, Lilongwe. En dan nog de lange weg naar Blantyre. We besluiten om niet in 1 keer door te rijden. Het is erg druk op de weg met mensen, dieren, kuilen en onverlichte voertuigen. Ofwel het is levensgevaarlijk tijdens schemering op de onverlichte donkere Afrikaanse wegen.
We slaan af naar Namaso Bay, waar Malaika (nicht Kieke) haar verjaardag viert en we kunnen zo aanschuiven bij het avondeten. Na een tussenstop aan het Lake rijden we verder. Het is een stuk rustiger op de weg, want alle Malawianen gaan na het eten naar bed en staan vroeg op. We komen tegen middennacht aan in Blantyre, waar we bekaf in bed duiken.

 


Zuid-Afrika, Johannesburg 13 September 2010

De volgende dag stappen we op het vliegtuig naar Johannesburg. Gelukkig kunnen we nog ergens Diesel scoren, want er is weer eens een tekort aan benzine, zodat we toch nog op het vliegveld kunnen komen. Air-Malaria vliegt gewoon en nog op tijd ook. Het moet niet gekker worden! Nou, dat wordt het dus wel. Denk dat het vliegbewijs van de piloot is verlopen of hij heeft er één op de zwarte markt gekocht: Jemig wat een flapdrol. De s- bocht op het circuit van Scheveningen is er nix bij. En ter afsluiting een duikvlucht met de neus naar beneden! En dat terwijl er weinig wind en het prachtig weer is.

Technische uitvoering: -10
Originaliteit: -10
Fearfactor: +10

De piloot is natuurlijk nergens te bekennen als we het vliegtuig veilig kunnen verlaten. Watje!!!! We moeten even bij komen van de vlucht en dat kan hier met een heerlijk kopje echte koffie!!!! Ons laatste nachtje Afrika met Jo…

SONY DSCAfrikaanse zon

8 Comments on “Meidenweekend in South Luwanga

 1. Hoi Kieke en Eef,
  Wat een gave verhalen allemaal en een heleboel mooie foto”s.
  Groetjes uit een regenachtig Nederland.
  Groetjes

 2. Jullie krijgen het nog druk als jullie bij terugkomst aan alle fotowestrijden mee doen en alle prijzen opstrijken: PRACHTIG!!!!

 3. Het is zo leuk om jullie South Luwanga verhalen te lezen!! Inderdaad, uitkijkend over de oever van de rivier, al die nijlpaarden… Super foto”s!!

 4. Wat blijft het toch geweldig jullie verhalen te lezen en foto”s te zien. Veel mensen willen het maar jullie doen het gewoon. Tot vrijdag, Xx Heidi

 5. Heb net mijn fotoboek bij de Hema opgehaald, extra groot laten afdrukken.
  Supergave foto”s hoor!
  En zo beleef ik de reis opnieuw.
  In Nl. vandaag druilerig weer, lees de verslagen en droom erbij weg. Mis het nu al. Morgen weer naar huis, Curacao.Back to reality.groetje s Jolanda

 6. Lieve Kieke en Eef,

  Wat een mooie en spannende verhalen! Mama en ik genieten ervan in het koude en natte Nederland….Ge niet en take care!

  Liefs xx, Rijk en Maart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *