Costa Rica: 04 – 10 september 2014
Costa Rica, San José en Puerto Viejo, 4 – 5 september 2014
De volgende ochtend worden uit bed gefloten door de vogelgeluiden uit de tuin en gaan we gelijk op pad. Helaas onze beste vriend Nuvi, bleek op de kortste route te staan en gaan wij sightseeing door hartje hoofdstad, in plaats van de iets langere rondweg. Gelukkig is de maximum snelheid 40 km per uur en hebben we alle tijd om te wennen aan de nieuwe verkeersregels. Met een uurtje vertraging rijden we dan eindelijk de stad uit op weg naar Puerto Viejo aan de Caribische kust. Het landschap glooit, de weg is éénbaans en de maximum snelheid is 80 km per uur.
Dan rijden we door het eerste nationale park. De weg slingert door de heuvels en de bossen. Wij zijn totaal onder de indruk uit hoeveel kleuren groen een jungle kan bestaan. Daarna rijden we door eindeloze bananenplantages van Dole en Chiquita. Helaas voor ons draait de ene na de andere bananentruck de weg op, met volgeladen containers bananentrossen en hier en daar een achtpotige verstekeling. Het laatste uur van Puerto Limon naar Puerto Viejo rijden we langs de prachtige Caribische stranden, tussen palmbomenbosjes en over hele kleine bruggetjes naar Banana Azul.
Wat een heerlijke plek aan het strand!!
Hopsa, laat de Costa Rica vakantie maar beginnen! Mojitootje en in het hangmatje in de jungle op onze veranda met uitzicht op het strand.
Costa Rica, Tortuguero, 6 – 9 september 2014
Na een heerlijke nacht geslapen te hebben onder een klamboe met de veranda deuren wijd open en een hele nacht regen, gaan we vroeg op pad.
We moeten ons melden in Moin, bij de haven? We hadden namelijk gehoord van een bioloog dat het vanaf Moin een prachtige boottocht was door de mangrove, met kans op dieren, naar Tortuguero. De toeristen haven is alleen nergens te bekennen. Ook Nuvi, onze vriend begrijpt er niks van en stuurt ons rondjes. Na wat hints en pictonary met een local komen we eruit. Wat blijkt, ergens tussen de mega containerschepen en hijskranen, die de bananen aan boord hijsen en ophalen, is een achter-door-paadje met een goed verborgen parkeerplaats met aanlegsteiger. Hier laten we onze RAV achter en stappen op de boot.
De tocht is prachtig. We zien onze eerste 3-teen luiaard, roze lepelaars, krokodil, brilkaaiman, helmbasilisk en heel veel vogels. Met de boot cruisen we door het groen, hier en daar een aanlegsteiger, een huisje of een vissersbootje. Heerlijk om je hoofd even lekker leeg te maken en je te verwonderen over de prachtige eindeloze natuur. Na 4 uur komen we aan in Tortuguero dorp. Wij worden naar de overkant gebracht waar we logeren bij Rana Roja Lodge. We hebben een houten huisje midden in het oerwoud. De kapucijnaapjes spelen tikkertje op ons dak.
Lazy Luiaard
We schrikken ons een hoedje als er hoog in de boomtoppen een onwijs gebrul los barst. De brulapen laten ook van zich horen en voorspellen tevens een mega regenbui met hun gebrul. Alle soorten en maten kikkers vallen de brulapen bij. De muggen en vliegers zoemen voor het gaas in onze ramen en het eerste oerwoudconcert is een feit. De hele nacht roffelt de aanhoudende regen op de bladeren en op ons dak.
Om 4.45 uur ’s ochtends staan wij klaar op onze aanlegsteiger en wachten op de watertaxi, die ons naar het dorp brengt. Daar stappen we over op de kajak en peddelen we met een bioloog het oerwoud in. We vinden slingerapen, een familie langneusvleermuizen, visspin, Swainsons toekan, brilkaaiman en brulapen.
Helaas gaan ze weer helemaal los met hun gebrul. En ja hoor… de regen komt weer in bakken naar beneden. Er is geen beest meer te bekennen. De kajak begint op een onderzeeër te lijken en er moet hard gehoosd worden, terwijl we terug peddelen door de stromende regen. Als verzopen katten komen we terug bij de lodge. Alle kleren kunnen we uitwringen en echt drogen doen ze niet bij een luchtvochtigheid van 93%.
Er hangen alweer donkere donderwolken boven het oerwoud als we ons klaar maken voor een middagwandeling. We trekken onze natte kleren maar weer aan. Gelukkig blijft het bij de dreigende stapelwolken en wandelen wij onze kleren weer zo goed als droog. We spotten vooral veel insecten, vogels, apen en een boa in een bananentros. Kieke heeft nog even een lijfelijk wildlife moment en als zij wordt gebeten in haar nek door een grote mier die klem is komen te zitten in haar kleding. We wandelen terug via het strand, dat een grote gatenkaas is van de groene zeeschildpadden. Zij komen hier ’s nachts hun eieren leggen. We lunchen in het dorpje en nemen de boottaxi terug naar ons eigen oerwoudhuisje in 50 Tinten Groen.
’s Avond gaan we het strand op. Gelukkig blijft het droog en hebben we een ontmoeting met de kersverse multi-mama, de groene zeeschildpad. Wij kijken in de maneschijn toe als ze meer dan 100 pingpongbal-achtige eieren in een gat schiet, waarna ze het zorgvuldig toedekt. Daarna verdwijnt ze weer in het ruime sop.
De volgende dag verkennen we het oerwoud rondom de lodge. Eindelijk vinden de rana roja. De rode kikker met het paarse broekje waar de lodge naar vernoemt is. Makkelijk is het niet. We hebben er al 2 dagen overheen gekeken. Maar na een verandering van tactiek (op het geluid afgaan), vinden we er meer dan 50, van deze 1 cm grote kwakers. Ook staan we oog in oog met de mooi gekleurde Halsbandarassari (kleine soort toekan), die zich te goed doet aan blauwe zaden van de Paradijsvogelbloem.
De 3 apen soorten komen een kijkje nemen terwijl wij het terrein uitkammen. Verder vinden we een brown vine slang, een familie swainsons toekans en de zwavelborsttoekan. Alsof de regenboog langs gevlogen komt. Wat een kleuren pracht.
’s Avonds maken we een nachtelijk kajak tocht en vinden kaaimannen. Als we met onze zaklampen over de rivier schijnen lichten hun ogen op.
Langs de oever vinden we meerdere kikkersoorten en langneusvleermuizen.
Costa Rica, Puerto Viejo, 9-10 september 2014
We verlaten Tortuguero en varen in 4 uur met de boot naar Moin door de mangrove. We besluiten terug te rijden naar Banana Azul, want dit is toch wel één van de mooiste plekje waar we ooit overnacht hebben. We maken een heerlijk strand wandeling, over een brandschoon strand. Costa Rica is echt het schoonste land waar we tot nu toe ooit geweest zijn. Geen troep op straat en de community krijg op school al hun verantwoording mee voor natuurbehoud. Ook het personeel van de lodges ruimt 1 keer per week samen alle rotzooi op, die aanspoelt op het strand. Verder relaxen we hier lekker bij het zwembad en de tuin.
Effe Eef
‘s Middags gaan we naar het Jaguar Rescue Centre. Een mooi opvangcentrum voor aangereden dieren, wees-wildlife of uit de hand gelopen huisdieren. Vooral baby’s van 2- en 3-teenluiaards, een tamandoea (boommiereneter) en een ocelot krijgen hier alle liefde om straks weer uitgezet te worden. Ook aan toekans met afgeknipte vleugels helaas geen gebrek. Ondanks dat de wet wilde dieren als huisdieren verbiedt.
Een uitgezette groepje brulapen komt langs om de eigenaren even gedag te zeggen, waarna ze weer hoog in de boomtoppen klimmen.
Hallo meiden,
wat weer een bijzonder tochtje, mooie natuur en dieren, vastgelegd met prachtige foto’s.
Het lijkt wel een klein beetje op Vlie?
Groeten Anne
Wat een prachtig verhaal en prachtige foto’s.
Een genot om te lezen en kijken. Moet in het echt toch geweldig zijn.
Geniet ervan. Groeten Ria
Prachtige foto’s weer, van voor mij een van het mooiste en afwisselendste vakantie land met heel veel flora en fauna!!!!
Leuk, Jullie Nieuwe SITE !!
Laat jullie volgende reis maar beginnen, dan reizen we weer heerlijk met jullie mee