4×4 = 16 dagen avontuur

Zuid-Afrika: 13 – 16 november 2012

Zuid-Afrika, Johannesburg en Sabie , 13 – 14 november 2012

Zuid-Afrika landen
Het koude winterweer verovert snel terrein en dus tijd voor ons om de warmte en het avontuur van Zuid-Afrika en Mozambique op te zoeken. We komen laat op de avond aan op Tambo International Airport in Johannesburg. Peter onze gastheer staat ons al op te wachten. We logeren bij hem in de Kensington Cottages en drinken samen met Peter een heerlijk Zuid-Afrikaans wijntje om de vakantie lekker in te luiden. Peter is hier ooit neergestreken voor de wereldomroep en heeft in Soweto voor het radiostation gewerkt…. Daarover later meer, want we gaan met hem nog een middag Soweto onveilig maken!

De volgende dag zet Peter ons in alle vroegte af bij het jeepdepot. Maar alles loopt in de soep daar, door de uitval van elektriciteit. De vrouw achter de balie verkeerd in shock toestand nu haar computer niet meer werkt en stuurt ons naar de luchthaven terug om daar de jeep op te halen??? Daar aangekomen blijkt na een korte blik in het verhuurdepotgarage, dat een jeep met daktent toch echt niet op te zetten valt in de lage garage. Het duurt even maar dan komt het verlossende antwoord… we moeten weer teug naar het jeepdepot. Inmiddels zijn we al de halve ochtend onderweg en geen km opgeschoten….. “Hello Afrika”!!!!

Dus ga terug naar start en u krijgt een mega super jeep met daktent als je ff geduld hebt. Het vergt even uitleg en puzzelen om de hele auto en tent in en uit elkaar te knutselen, maar dan kunnen we eindelijk op pad met ons “Bakkie“, zoals ze dat hier noemen! Altijd even wennen als je links moet rijden. Vooral de rotondes zijn een uitdaging. Ook worden de ruitenwissers uitvoerig droog getest i.p.v. het knipperlicht als we afslaan. We hebben ook nog even een site seeing in de niet beste buurt van Jo’burg, aangezien we door wegwerkzaamheden de afslag missen en een blokje om moeten vanwege het éénrichtingsverkeer.

De route wordt ook ter plekke aangepast, want ons eerste plan lukt niet meer, omdat rijden in het donker niet echt een aanrader is in Afrika! Het laatste stuk rijden we door een mega dikke mist. Dus qua km’s wil het nog niet zo vlotten.

SONY DSCOnderweg

Na een halve dag rijden stranden we dan op de campsite in Sabie. Na wat gepruts staat de daktent na poging 2 en een behulpzame nachtwaker. Onder de waanzinnige sterrenhemel klimmen wij via het trapje ons avontuurlijke nestje in.

De volgende dag slaan we bij de supermarkt groot in en zijn we helemaal selfsupporting en kunnen in the middle of nix prima overleven met onze survival bakkie! Koelkast op de 2de accu, gasfles met pitje, watertank, 2 x 70 liter dieseltanks, bijl om houtjes te hakken, schep om de auto uit te graven, kerstverlichting in de laadbak om alle lelijke beestje de auto in te lokken, 3 veiligheidsdriehoeken (verplicht in Mozambique), krik, klapstoeltjes met uitvouwtafel, 2 roestvrij stalen wijnglazen (belangrijk detail!!!), 2 reserve banden en natuurlijk een braairooster, die uiteraard niet mag ontbreken in de Zuid-Afrikaanse jeepinboedel. En tot slot een kussen voor in de rug omdat we anders niet bij de pedalen kunnen van deze mega jeep! Inmiddels zijn wij de toeristische attractie geworden….. 2 kleine wijfies in een super bakkie op weg naar Mozambique!

 


Krugerpark en Limpopo NP 15 – 16 november 2012

We duiken Krugerpark in bij de Paul Kruger gate en al gamedrivend rijden we naar het eerste restcamp Satara. Onderweg spotten we al een hoop wild en genieten we van de ultieme uitzichten. Bij een brug zien we een ijsvogeltje vissen en kunnen nog net op de gevoelige plaat de laatste seconde van het visje vastleggen! Krokodillen, schilpadden, impala’s met baby’s, olifantenstoet en een prachtige bateleurpaartje (roofvogel) komen we de eerste dag in het park tegen.

7. uitzicht 1Uitzicht

SONY DSCNek aan nek

Na het daktent uitvouwfeest braaien we er lekker op los en smikkelen van onze eerste bush maaltijd in het Satara restcamp. Met de lachende hyena’s en het gebrul van een leeuw vallen we voldaan in slaap.

15. uitzicht 2Uitzicht 2

Om 4 uur gaat de wekker al weer. We worden steeds handiger en binnen een mum van tijd is de hele bende weer opgevouwen en ingepakt. Al gamedrivend gaan we op weg naar grens, Giriyondo. We zien giraffes, zebra’s, impala’s, wrattenzwijntjes, gnoes, buffels, en een hoop vogels. Maar vandaag is het toch echt olifantendag!! Alle soorten en mate grijs komen we tegen. Grote groepen, maar ook eenzame grote bulls met behoorlijke slagtanden, die dus prima als vorkheftruck kunnen fungeren . We zijn wel een beetje op onze hoeden. Gisteren is er namelijk een auto door een olifant aangevallen en op zijn kop gegooid. Hier noemen ze dat “Bakkie gerold”! Alle voorpagina’s van de kranten staan er vol mee en het is het gesprek van de dag! Zie de foto van pamflet wat in het restcamp hing.

21. WaterplaatsWaterplaats

De grenspost is lekker rustig. Wij zijn de enige, want alleen 4×4 kan hier doorsteken en vrachtwagens mogen hier niet door. Het is natuurlijk Afrikaans grensfeest en de douaniers van Mozambikaanse zijde proberen een zakcentje bij te verdienen. Ze zeggen dat we de officiële papieren van de auto moeten hebben….???? En dat er ergens een stempel mist. We spelen lekker dommertje en geven aan dat we even gaan bellen naar de verhuurmaatschappij en dat we desnoods hier de tent wel op kunnen zetten. Dat was natuurlijk niet het goede antwoord, …. Zuid-Afrikaanse Randbriefjes en het liefst met hoge cijfers was het idee van de mannen in uniform. In de tussentijd komt er gelukkig een andere auto achterop, die het volgende slachtoffer van de dollartekens wordt. Wij mogen verder zonder gedonder.

De onverharde weg maakt plaats voor zacht zand en we rijden 4×4 het Limpopo NP van Mozambique binnen. Tot onze grote verbazing scheurt er een brommertje door het mulle zand. De bestuurder slipt van links naar rechts terwijl de man achterop een grote flatscreen tv onder zijn arm klemt en probeert achterop te blijven zitten. Het is een grappig gezicht, maar wij vragen ons toch af waar er dan een stekkerdoos te vinden is. Hier in het park zijn nog wat kleine dorpjes met hutjes van takken en muren van aarde en koeienpoep???

22. 4x44×4

Na een hoop gestuiter, geslip en onze eerste 4×4 ervaring komen we bij de campsite Aquia Pesqueira. We zijn de enige. Het uitzicht is prachtig over het meer en het is bloed verziekend heet. Alsof er een hete föhn op je staat. We besluiten om toch maar een huisje te betrekken aangezien we de enige zijn en ja …..2 vrouwen……. in Afrika!!

We braaien weer een lekkere maaltijd in elkaar en net als we in bed liggen, komt er een geweldige windhoos over het meer! Ondanks dat het kwik wat zak, drijven we in onze bedjes weg dromenland in.

25. massagier meerMassagier meer

5 Comments on “4×4 = 16 dagen avontuur

  1. Bakkie gerold 😆 ….kan er nu enorm om lachen

    Waar blijft de rest 😐 Zat zo in het verhaal dat ik meer wil, tot zover superervaring weer.

  2. Fantastische ervaring terwijl wij de winter ingaan. Ga zo door.

  3. Wat heerlijk om te lezen weer! Je wordt er helemaal in meegenomen… fantastisch!

  4. 🙂 Wat een ontzettend leuke site. Daar kan ik nog heel wat van opsteken. En wat een schitterende plaatjes! Kortom een in alle opzichten aanstekelijk verhaal. Heel erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *