BNR Radio – Podcast: #2 kant A – Waarom je stammen níet met rust moet laten

Honderden stammen en culturen op de wereld dreigen uit te sterven. Er zijn er nog maar een paar die écht authentiek leven. Terwijl ‘wij’ als reizigers juist op zoek zijn naar authenticiteit. Moet je die mensen met rust laten of vinden deze inheemse volkeren het helemaal niet erg als we langskomen?

Het is de missie van fotograaf Jimmy Nelson om primitieve stammen en culturen vast te leggen met de camera. Zodat mensen zich in ieder geval bewust zijn van het feit dat globalisering een bedreiging is voor onaangetaste tradities en diversiteit. Zijn Jimmy Nelson Foundation zorgt voor wereldwijde bekendheid voor dit vraagstuk. Met dank ook aan het enorme koffietafelboek ‘Before They Pass Away.’

Jimmy’s rechterhand bij de Jimmy Nelson Foundation is Kieke van Maarschalkerwaart. Zij is projectmanager en rolt deze stichting uit tot een waar documentatiecentrum. Van de laatste cowboy’s in Hongarije tot de Q’eros in Peru; vele bedreigde stammen en culturen worden door haar vastgelegd. Ze werkt aan innovatieve projecten, zoals VR-brillen voor de lokale bevolking, maar gaat ook regelmatig als cameravrouw mee met Jimmy. De Q’eros, maar ook de Nenetsen in Siberië en de Yali in West-Papoea worden dan met een klein team een maand lang bezocht, om met ze te leven, te werken en hen te overtuigen van het feit dat documentatie van hun gewoontes essentieel is voor het verdere behoud van hun tradities.

Dat brengt ons op het reisdilemma dat we bespreken: als we deze stammen bezoeken, zorgt dat juist niet voor westerse ‘besmetting’? Als we deze culturen vastleggen, is dat niet vooral leuk voor onze eigen musea in plaats van dat deze stammen daar zelf wat aan hebben? En het onder de aandacht van deze inheemse volkeren, leidt dat in de toekomst niet tot de komst van toeristen naar deze afgelegen gebieden? En: hoe ga je als reiziger hiermee om? Moeten ‘we’ dit wel willen?

Allerlei vragen die we aan Kieke hebben voorgelegd. Naast haar werk voor de Jimmy Nelson Foundation werkt ze ook als zelfstandig fotograaf. Ze is gek op wildlife, net als haar partner Eef. Meer over hun fantastische reizen vind je op hun website Travelsoap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *